Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Vrchní rabinát zamítl křesťansko-židovskou konferenci
Jicchak:
To je jádro problém člověk by se měl starat o problémy na Srí lance, jelikož tam trpí lidí. To že se mnozí křesťané starají o Jisrael není často kvůli onomu lidskému a duchovnímu cítění ale kvůli snaze prosadit svoje myšlení, pakliže jim tato snaha nevyjde jako nevyšla Luterovi běda Židům. Co se mi líbí na tomto webu že je zde skupin jak Židů tak i nežidů kteří jsou ochotni přijímat věci tak jak jsou. Má výtka tudíž nepatří zde diskutujícím, jen vyjadřuji odlišný pohled na věc.
Max:
--- Citace: Jicchak kdy 8. Května 2007, 22:06:01 ---Je veliký rozdíl kdo a za jakým účelem diskusi vede. Při náporu misii jakému jsme zde vystaveni je nutné nedát takovým akcím legitimaci. Zde nejde o vzájemné poznání ale o plánované cíle otrávit židovský národ. Dalo by se o tom napsat hodně, jak zde pracují misionáři včetně únosů přestřelek například oné ve Švýcarsku kam byli nedávno Jisrtaelci snažící se opustit sektu uneseni. O pozvání dětí do USA kde potom musí celý den poslouchat plamené projevy mnohé děti z toho mají stres a strach. Misie ne, při vší úctě k ostatním. Mezi vzájemným respektem a misií je propast kterou nelze překročit.
--- Ukončit citaci ---
Naprosto souhlasím s tím, že judaismus má právo postavit se k náporu misií odmítnutím a podle toho jednat.
V téhle debatě - do které se sám zapojuji - je samozřejmě jedno úskalí: nevíme, jaké přesně informace rabinát u křesťanských účastnících konference měl.
Je pravda, že já osobně považuji za jednu z největších překážek v křesťansko-židovských vztazích nedostatek upřímnosti některých účastníků. První věta, kterou by měl křesťan při debatě se židy o náboženství pronést zní: "Jsem křesťan a podle mé víry se má věc tak, že ..." a je pak na židovské straně, zda se s ním chce bavit a jak. Ač sám stojím na křesťanské straně, silně se mi příčí švindly některých křesťanských spolků v Izraeli. "Mesiánští Židé" je prostě švindl non plus ultra. Jsou to křesťané. Křesťané židovského původu, ale křestané. Takže v tomto směru chápu rozhořčení židovské strany velmi dobře.
Na druhou stranu židé by měli zkusit pochopit, že v případě drtivé většiny křesťanů není za pokusy o misii židů nenávist, ale naopak. Už to tu kdysi zaznělo - židé vnímají křesťanství jako jed, který vede ke smrti - křesťané naopak jako dokonalý protijed, který léčí všechny nemoci a odhání smrt. Čímž neříkám, že se židé mají vzdávat svého pohledu - jen by měli chápat, že křesťané dělají misie nikoliv z nenávisti k židům...
Max:
--- Citace: Jicchak kdy 8. Května 2007, 22:10:47 ---To je jádro problém člověk by se měl starat o problémy na Srí lance, jelikož tam trpí lidí. To že se mnozí křesťané starají o Jisrael není často kvůli onomu lidskému a duchovnímu cítění ale kvůli snaze prosadit svoje myšlení, pakliže jim tato snaha nevyjde jako nevyšla Luterovi běda Židům. Co se mi líbí na tomto webu že je zde skupin jak Židů tak i nežidů kteří jsou ochotni přijímat věci tak jak jsou. Má výtka tudíž nepatří zde diskutujícím, jen vyjadřuji odlišný pohled na věc.
--- Ukončit citaci ---
Souhlasím. S tou Srí Lankou jsem to myslel tak, že křesťané sice mohou tamní lidi litovat a posílat jim humanitární pomoc, ale v zásadě je jim úplně jedno, zda na Srí Lance vyhraje budhismus nebo hinduismus - z duchovního hlediska žádný rozdíl.
Naopak ve vztahu k Izraeli stojí značná část Bibli věřících křesťanů na straně Izraele, protože považují jeho nárok na Zemi Izrael spravedliví s odvoláním na Boží zaslíbení. Ne kvůli nějaké momentální situaci v Izraeli a u Arabů, ale kvůli Bibli. Pokud by ale tito křesťané biblické zaslíbení Země Izrael židům odmítli, pak by se stali "neutrály" - a stejně jako na Srí Lance by jim bylo jedno, zda Izrael bude židovský nebo muslimský...
Proto je v židovském zájmu, aby se křesťané starali o společné kořeny, četli (Starý) Zákon a uznávali židovsko-křesťanskou "společnost"...
nillbert:
Maxi , to všichni chápeme. Jenže to je opičí láska. Skutečná láska je když máš někoho rád za to jaký je a nesnažíš se ho změnit aby byl v tvých očích "ještě dokonalejší". Judaismus neni misijní náboženství - takže Vatikán narozdíl od rabinátu nemusí mít strach - a proto je absurdní to srovnávat.
Já jsem celkem silná nátura - ale už se mi taky jednou stalo že mě na ulici v pravé poledne odchytlo duo takovýchto misionářů - a je skutečně těžké se jich zbavit a jednu jim u toho nevrazit... Slabší nátury se mohou nechat ukecat jen proto že je jim trapné prostě říct ne.
Vader:
--- Citace: Max kdy 8. Května 2007, 22:26:17 ---Proto je v židovském zájmu, aby se křesťané starali o společné kořeny, četli (Starý) Zákon a uznávali židovsko-křesťanskou "společnost"...
--- Ukončit citaci ---
Mno, v zidovskem zajmu by spise bylo, kdyby krestane studovali svoje a hotovo. A mezi jejich "svoje" patri i studium Tenachu.
Ale osobne se obavam, ze nejvetsi podil na krestanskych snahach byt zadobre s Zidy ma Soa. IMHO jde o urcity druh hryzani svedomi.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi