Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Vrchní rabinát zamítl křesťansko-židovskou konferenci
Max:
--- Citace: nillbert kdy 8. Května 2007, 22:33:18 ---Judaismus neni misijní náboženství - takže Vatikán narozdíl od rabinátu nemusí mít strach - a proto je absurdní to srovnávat.
Já jsem celkem silná nátura - ale už se mi taky jednou stalo že mě na ulici v pravé poledne odchytlo duo takovýchto misionářů - a je skutečně těžké se jich zbavit a jednu jim u toho nevrazit... Slabší nátury se mohou nechat ukecat jen proto že je jim trapné prostě říct ne.
--- Ukončit citaci ---
Ano i ne. Judaismus nešíří přímo sebe sama, ale šíří své hodnoty. Uvedu ti příklad - křesťan zapojený do židovsko-křesťanského dialogu může začít kolísat nebo dokonce opustit názor křesťanského main streamu, že je "spása jen skrze Krista" a může akceptovat, že i židé mohou dojít dobrých konců, bez toho, že by uznávali Ježíše za Mesiáše. Což je pro většinu křesťanů a teologů (myslím skutečné teology, ne kašpárky z mediálních výborů pro "mezináboženský dialog) nepřijatelné... Vezmi si takový II. vatikánský koncil - to byla obrovská revoluce, obrovská. A velký obrat v směrem k náklonnosti k židům. Pro ultrakonzevativní katolíky to byla a je "židovská infiltrace", "nákaza svaté katolické víry židovskými vlivy" atd. A pozor - oni nejsou a priori proti židům - oni by takhle brojili a brojí proti jakýmkoliv skutečným či domnělým vnějším vlivům.
S těmi misionáři na ulici - to se přece netýká jen židů. Mě mormoni (a to nejsou křesťané) také občas zastavili....
Max:
--- Citace: Vader kdy 8. Května 2007, 22:38:33 ---
Mno, v zidovskem zajmu by spise bylo, kdyby krestane studovali svoje a hotovo. A mezi jejich "svoje" patri i studium Tenachu.
Ale osobne se obavam, ze nejvetsi podil na krestanskych snahach byt zadobre s Zidy ma Soa. IMHO jde o urcity druh hryzani svedomi.
--- Ukončit citaci ---
Jenže bez židovsko-křesťanského dialogu hrozí intrpretace, která by mohla být pro Židy značně nepříznivá. Katolíci do II. vat. koncilu například také měli na Židy svůj názor...
Hryzání svědomí možná u části ano - u té části, která cítí vinu za to, jak byl náboženský antijudaismus (tedy odmítání židovství jako náboženství) následně přetaven v sekulárně pohanský nacistický antisemitismus. Nicméně popravdě - většina křesťanů dnes žádnou vinu za holocaust necítí. Pokud někdo z jejich blízkých se nějak podílel, byl to děd či praděd a stejně jako mizí pocit viny mladých Němců, mizí i obdobných křesťanů. A většina křesťanů prostě na té nacistické straně nikdy ani omylem nebyly. Proč by měl cítit pocit viny etnický Čech, nenacista?
nillbert:
mýho dědu udal gestapu Čech...
Jestli ale cejtil vinu - to nevim. Páč ho hned po válce pověsili v Semilech.
Max:
Dobře se mu stalo. Tedy udavači. Nicméně to je příběh, který ukazuje povahu konkrétního lumpa.
nillbert:
Maxi , pro mě je katolická církev gang darebáků - před i po koncilu. Seděli jak žába na prameni na krku civilizaci, vraždili a loupili - nejlepší lidi upalovali - a s neskutečnou drzostí si osobujou právo ještě mluvit za Boha. Fuj tajxl. Gauner je gauner. Ale gauner co si hraje na svatýho je horší gauner.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi