Judaismus > Obecná náboženská debata

Lašon ha-ra

<< < (8/9) > >>

gvodrazka:
 :'(
To Menagen: především musím přiznat, že jsem se sekl - i když se tu celou dobu mluví o pomluvě (tr.čin), měl jsem před očima pořád jen urážku na cti (přestupek). A to je něco skutkově zcela odlišného.

petahyah:

--- Citace: zoom kdy 29. Června 2009, 11:34:32 ---Váženž achabe a o to právě jde. Abychom neplácali nesmysly,  ale mluvili a mysleli na to co je správné.
Jinak jsou situace, kdy je třeba říct i nepříjemnou pravdu, ovšem pravdu a ne domněnku. To pak není lašon ha ra.

--- Ukončit citaci ---
Upřímnost teda není lešon ha ra?  ;D  >:D

Scooolie:
Pokud jste upřímně zlomyslný a pomlouvačný, pak ano  >:D
Ale pokud ty ošklivé věci o známém říkáte jen ve snaze mě ochránit před neštěstím, pak to myslím bude ospravedlnitelné  ;)

(Hlavně tyhle mé "halachické závěry"  neberte vážně :))

zoom:
Upřímnost v mezích. Dokonce někdy mohu upřímně politovat někoho a říct, ty teda dneska vypadáš špatně není ti něco. A je to třeba člověk který právě jde od doktora s nějakou špatnou diagnozou a po našem "upřimném politování" si řekne OK, všichni to vidí, že mám smrt na jazyku, nedá se nic dělat, mám to spočítané, upadne do deprese ..... Není lepší říct v takovém případě prostě jak se máš? a počkat, jestli si ten člověk postěžuje anebo řekne "vše v pořádku" znamená to, že o své nemoci nechce mluvit.

Vaše halachická poznámka milý Scoole je zcela správná, ovšem záleží zase na tom, jestli mu to řeknu v tichosti, mezi 4 očima a bez zbytečných podrobností. Tedy např. XY je podle mého názoru špatný advokát, před časem něco zpronevěřil a advokátní komora to ještě neuzavřela, snad si raději vyber někoho jiného. Pochopitelně pokud totéž řeknete ve společnosti 5 dalších lidí způsobem : "Ten XY je podvodník a lump, advokátní komora mu stejně vezme licenci". Tak už je to pomluva jako vyšitá.
 ;)

martindeporres:
Tedy, jestli dobře chápu, je tedy všechno záležitostí postoje a v jakém duchu tu věc řeknu a rozhodující v ten moment ani není tak co říkám, ale proč to říkám?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi