Autor Téma: Blíží se PURIM  (Přečteno 18915 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Offline Míla

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 186
  • Pohlaví: Ženské
  • Život je jen náhoda, jednou jsi dole, jednou nahoř
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #25 kdy: 6. Březen 2009, 06:55:03 »
Přidám, taky recept, ale na sladké, které je u nás úspěšné. Jedná se o tzv. Hamanovy taštičky nebo kloboučky. Klasika kynuté těsto (kvásek. polohrubá mouka, cukr,olej) zná každá kuchařka. Z těsta se vykrájí kolečka na které se dají náplně. Kolečka se přeloží a spojí. Lze buď péci v troubě, kde každý klobouček se potře vajíčkem, ale také lze je upravit jak koblihy a následně posypat cukrem. Nejdůležitější je náplň. U nás je oblíbená : mák,ořechy,med,cukr. Lze kombinovat i s rozinkami. Povidlové u nás doma moc nejdou, ale kdo nemá rád sladké lze vyrobit náplň ze strouhaného sýru, rozsekaných vajíček, vařených na tvrdo, pažitku nebo petrželku. Krásný  a veselý Purim a dobrou chuť vám přeje Míla ;) 

Offline Jicchak

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 349
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #26 kdy: 6. Březen 2009, 07:46:10 »
Tak zde pročítám různé recepty a nemohu zapomenout na výrok paní Zoom o onom hamantašn dole s čokoládou!!! Ona k tomu napsala že to za našeho mládí opravdz nebývalo. To opravdu ne, co se dnes děje to je hrůza. Když jsme do Jisraele přijel říkával jsme že již kvůli židovské kuchyni stojí za to být Židem, domníval jsme se že zde v Jisraeli to bude ještě lepší že každá komunita propůjčila celku nějaké nové dobroty, opak je pravdou nazval bych to kuchyňskou industrializací taková závodní kuchyně bez chuti jak se dnes všechno vyrábí polohotové. Já si raději hamantašn udělám sám ikdyž spletu dávky a nedám správné přísady a připálím budu aspoň vědět že to dělám tak jak to má být a jak to dělá i maminka a že to jen prostě nevyšlo a budu mít radost protože mi nejde o to jídlo ale o jeho symboliku. Nicméně letos mi žena slíbila že hamantašn dle maminčina receptu udělá sama a tak vše snad bude jak má být. Všem přeji veselí purim a hamantašn z pravých receptů všech maminek. /prosím vzít na vědomí má výtka se týká pouze většiny polohotových výrobků, a to by ještě mnozí byli v údivu jaké přídavky vše obsahuje například chléb dnes může obsahovat až 500 přísad, osobně jsem je pročítal se seznamem, pokrok musí pokračovat vyváženě tedy citlivě jak k tradici jídla tak k zdraví člověka/. :'(

Offline lechem

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 127
  • Pohlaví: Mužské
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #27 kdy: 8. Březen 2009, 09:24:57 »
To Zoom:

Přečetl jsem si doma tu jíšku. Obsahuje pšeničnou mouku, rostlinný tuk a potr. barvivo. To nevím z čeho se dělá. Ale takhle se jeví jako parve. Až půjdu nakoupit, vezmu si sebou silnější brýle a proštuduju i ostatní výrobky tohoto druhu, právě s ohledem na chalav. Proč to musí psát tak malinkým řezem?

Zdravím lechem

Offline Vader

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 624
  • Pohlaví: Mužské
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #28 kdy: 8. Březen 2009, 10:41:22 »
Je to casty nesvar. Nekteri jen omezuji velikost pisma velikosti obalu, jini se mnohdy snazi zakryt milion Ecek ci jinych veci, na ktere by asi zakaznik neslysel.. Osobne vsak povazuji za podraz z nejvetsich, kdyz je 99% plochy vyhrazeno kriklavemu napisu "bez cukru", a pokud nekde vubec najdete nutricni hodnoty (zacaste nebyvaji uvedeny vubec), zjistite z titerneho pisma, ze podil sacharidu je jen o procento nizsi, nez kdyby tam narvali cukr. Jiste, oni nelzou, cukr tam neni, ale je to jako bodnout se plastovou dykou... Ale to uz jsem zabrousil off topic.

eleazar

  • Host
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #29 kdy: 8. Březen 2009, 11:35:06 »
Zoome, podívejte se mně prosím na složení toho olivového margarínu, zajímalo by mě, jestli je vyroben ze ztuženého olivového oleje, anebo z olivového oleje a ztuženého levnějšího oleje (řepka, soja).

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #30 kdy: 8. Březen 2009, 11:44:39 »
Ad jíška: problém je i ten tuk, protože do margarinu se přidává vepř. sádlo. A barviva - může tam být i E120 a to jsou jak známo broučci, které jíst nechceme a ani nesmíme. Zrovna jíšku je přece možné si připravit i do zásoby, zmrazit a víte co jíte.

Ad margarin: Toho olivoveho oleje je tam 8%, nic moc,
« Poslední změna: 8. Březen 2009, 12:14:35 od zoom »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14