Náhodou jsem nyní od maminky recept dostal abychom si mohli taky udělat, protže se mi rcepty vymazali.
tady jsou
Homentašen
1 šálek margarinu, 1/2 šálku cukru, 1/2 šálku medu , 2 vejce, 1 lžička vanilky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 5 šálků hladké mouky
Utřeme margarin s cukrem a medem, přidáme rozšlehaná vejce, vanilku a mouku smíchanou s práškem a sodou a zpracujeme na hladké těsto. Zabalíme je do fólie a dáme na 2-3 hodiny do chladničky. Z těsta potom vyválíme placku asi 2 -3 mm silnou a vykrajujeme kolečka, do jejichž středu klademe náplň a kraje těsta spojíme tak, aby vznikl trojúhelník a náplň byla vidět. Pečeme do zlatova asi 20 minut ve středně teplé troubě.
Maková náplň: 3/4 šálku cukru, 1/4 šálku vody, 20 dkg mletého máku, 1 bílek, 1/2 lžičky vanilky, šťáva z 1/2 citrónu, šťáva z 1/2 pomeranče, 1 lžíce rumu, 1/2 šálku hrozinek, 1/4 lžičky skořice, 1 šálek meruňkového džemu, 1/4 šálku margarinu
Na malém plameni za stálého míchání pomalu vaříme vodu s cukrem a mákem, přidáme bílek, vanilku, citrónovou a pomerančovou šťávu, rum, hrozinky, skořici a za stálého míchání tuto směs asi 5 minut vaříme. Pak vmícháme džem a margarin a ještě chvíli vaříme, aby se margarin rozpustil. Před plněním dáme na chvíli do chladničky.
(Já tohle množství náplně mám na 2 dávky těsta, ale dělám ty kolečka malé formičkou o průměru 5 a půl cm. vytvaruju ty trojůhelníky docela dovrchu, při pečení se trochu potom rozjedou a jsou z toho takové koláčky).