Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

Míra sekularizace v Izraeli

<< < (5/13) > >>

sad:
Dobry den,
pravidla cniut jsou zajiste jasne definovana, Love Parade jiz mene; myslim vsak, ze Vaderova poznamka neni nikterak nevkusna – blize שמואל ב,  (kapitola 6, zvlaste verse 14 — 16) i kdyz se nedomnivam, ze ucastnici Love Parade dosahuji prorockeho vytrzeni.

Elazar:
Máme tu jistý generační rozpor :D

Ale mezi Love parade, silvestrovskými oslavami v evropských městech a takovým Purimem v Izraeli nevidím mnoho rozdílů - míra cudnosti/necudnosti oblečení a chování přibližně stejná. Dokonce bych řekl, že se návštěvníci mnohých festivalů chovají "cudněji", než leckteří účastníci purimových oslav  :D

Zoom, král David jistě neměl šortky a nátělník. Vzhldem k tomu, co se v té době nosilo, by byl div, kdyby něco takového měl. Pravděpodobně se omezil na to, čemu se dnes říká "bederní rouška".

--- Citace: sad kdy  8. Února 2009, 10:19:55 ---Dobry den,
pravidla cniut jsou zajiste jasne definovana, Love Parade jiz mene; myslim vsak, ze Vaderova poznamka neni nikterak nevkusna – blize שמואל ב,  (kapitola 6, zvlaste verse 14 — 16) i kdyz se nedomnivam, ze ucastnici Love Parade dosahuji prorockeho vytrzeni.

--- Ukončit citaci ---

Třeba někteří ano  :)

eleazar:
Nikde v těchto verších se nepíše, že by nošení nátělníků a sukýnek bylo nekošer.

Vodník:
Přiznám se, že jako bývalý starý hippie, který po založení rodiny "spřetrhal pouta se světem" (aby je po rozvodu prostřednictvím dětí a mladších přátel zase pracně hledal), jsem rovněž mimo obraz a nevím, o co se na Love Parade jedná. Gay Parade má v dnešní době důkladnější reklamu, tam jsem informován dobře, ale Love Parade? Může mi někdo (velmi stručně, please) vysvětlit, o co kráčí?

Jinak debaty na thema cudnost / necudnost mě fascinují. Myslím, že přes určitý universální základ je to neobyčejně kulturně podmíněná záležitost, a to nejen mezi kulturami a obdobími navzájem, ale často i v rámci jednoho okruhu (výchovou a poměry v rodině, kamarády apod.)

zoom:
Uf, jsem tu za zapsklou babu ze Zvonokos, ale ne nejsem takova, jenom proste vim, ze cudnost ma svuj vyznam. Pravda je, ze na purimove oslave lze videt ledascos, ale otazka je, jestli jste nekdy byli na oslave Purimu v ospravdu nabozenske spolecnosti pro kterou je dodrzovani tradic primarni a kompletni. Jiste najdedete v Izraeli a kdekoli jinde purimove veselice, ktere jsou na urovni love parade ale to prece vite, ze to neni nabozenska oslava Purimu. Kazdy slavi jak umi. Dala jsem si praci a precetla jsem si na Wikipedii to heslo. Je to vec kazdeho jak veci vidi, ale k tradicnimu judaismu to nepatri.
Kral David byl oblecen tak jak se tehdy chodilo a lze predpokladat, ze mel na sobe vic, nez bederni rousku.
O odivani se muzeme poucit napr. z pribehu Jehudy a Tamar, ta take byla zahalena, kdyz predstirala, ze je prostitutka, z cehoz plyne, ze i prostitutky chodily cudne oblecene a kody, ktere prozrazovaly jejich "remeslo" asibyly jine, nez necudny odev.
Myslim, ze tema jsme vycerpali.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi