Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

Míra sekularizace v Izraeli

<< < (3/13) > >>

zoom:
Pro zboznou zidovskou divku ucast na takove akci pripustna neni. Je pro to nekolik duvodu. Predevsim tanci spolu zeny a muzi, obleceni take neni zrovna cudne, a nevim jaka je filozofie cele akce. Sorry, mozna, Vam to pripada uzkoprse, ale je to tak.

Elazar:

--- Citace: eleazar kdy  5. Února 2009, 23:10:45 ---Tedy zoome, já zírám, co všechno jsem se v Tóře nedočetl. ;)

Ale doznávám, že džínsy obsahující 1% lycry provětší elastičnost mně pijí krev též. Navíc většina umělých vláken je syntetickým analogem vlny s mírně modifikovanými vlastnostmi, takže i tam já osobně jsem velmi opatrný.

--- Ukončit citaci ---

eleazare, ty jsi opravdu... ošklivé kačátko  ::)

--- Citace: benAbraham kdy  6. Února 2009, 07:25:21 ---
--- Citace: Scooolie kdy  5. Února 2009, 23:17:38 --- Je podle židovství přípustná pro slušnou židovskou dívku účast na Love Parade (neplést s Gay Parade a podobnými akcemi, tohle je takový obří taneční festival v Berlíně)? Tančí se tam zpravidla oblečeně, ale nalehko. Měl jsem o to včera spor s jedním člověkem ;D
https://en.wikipedia.org/wiki/Love_Parade
--- Ukončit citaci ---
to zalezi na vasi definici 'slusnosti'  ;)
v hebrejstine צניעות Cni'ut
viz https://en.wikipedia.org/wiki/Tzniut ; tam mate obrazek tri slusnych zidovskych zen pri modleni; jako ucastnice Love-Parade zrovna nevypadaji 

--- Ukončit citaci ---

Cni'ut je spíše skromnost, vztahuje se nejen na oblečení, znamená zkrátka nebýt vyzývavý ale netýká se to jen žen a už vůbec ne jen jejich oblečení, je to i v duchovním slova smyslu. Na Love parade by se klidně mohly objevit i ženy v hidžábu, ale otázka je, zdali by Love parade byla to, co ženy tohoto typu vyhledávají a co je baví  ;D
Ukázka oblečení u té fotky je jeden z druhů východoevropské tradice, koneckonců, když porovnáte oblečení žen z haliče, východní Evropy či zakarpatí, tak byly před sto lety oblečené podobně. Jiný druh oblečení byl u židů v orientu, jiný je třeba dnes u "modern ortodox" židovek z USA..

Elazar:
Spíš jsem měl na mysli to, že některé mladé lidi tyto akce opravdu nemusí lákat ani přitahovat a že to může často být i naopak, jak zmínila zoom - lidé, do kterých byste to na první pohled vůbec neřekl, mohou velkou míru vlastní osobní zbožnosti, jen ji nedávají tolik na odiv - třeba je to v jejich případě také jistá forma cni'ut  ;)

zoom:
Ono se nesmí nic přehánět, správně zde bylo podotknuto, že například přílišné upozorňování na sebe je také součástní anti-cniut - tedy, dyž někdo vší silou chce být vviděn jako superzbožný tak to také není to pravé.Ale v oblečení jsou jasně danné standarty, co je ještě cudné a co už ne. V chování to už tak jednoznačné není, ale člověk by to měl umět odhadnout na základě etických pravidel. No a Love parade, tma asi nepatri ani podle velmi "large" pohledu.

Scooolie:
Děkuji mnohokráte za dobrozdání. Jen na vysvětlenou - já byl ten, kdo říkal, že Love Parade "košer" není  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi