Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Míra sekularizace v Izraeli
BaF400:
Mohli byste mi někdo dát - odhad - míry sekularizace Izraele?
Nejde mi tak ani o sekularizaci napříč celým obyvatelstvem Izraele, ale pouze v populaci židovské, bez arabských, křesťanských a kdo-ví jakých příměsí.
Scooolie:
Je to samozřejmě jen Wiki, ale orientačně by to mohlo posloužit (úryvek, https://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Israel#Religious_self-definition)
As of 2006, 10% of Israeli Jews defined themselves as Haredim; an additional 10% as "religious"; 14% as "religious-traditionalists" ; 22% as "non-religious-traditionalists" (not strictly adhering to Jewish law or halakha); and 44% as "secular" (Hebrew: חִלּוֹנִי, Hiloni).[4] Among all Israeli Jews, 65% believe in God and 85% participate in a Passover seder.[5] However, other sources indicate that between 15% and 37% of Israelis identify themselves as either agnostics or atheists.[6]
Israelis tend not to align themselves with a movement of Judaism (such as Reform Judaism or Conservative Judaism) but instead tend to define their religious affiliation by degree of their religious practice.
Of the Arab Israelis, as of 2005, 82.7% were Muslims, 8.4% were Druze, and 8.3% were Christians.[1] Just over 80% of Christians are Arabs, and most of the rest are immigrants from the former Soviet Union who immigrated with a Jewish relative. About 81% of Christian births are to Arab women.[7]
BaF400:
:o 44% as "secular"
Řekl bych že je to otřesně velké číslo. Na druhou stranu vcelku plně koresponduje s roztříštěností stávajícího Izraelského politického spektra.
zoom:
Já si mzslím, že to nené zase až tak strašně "secular" ono když dojde na lámání chleba, tak těch 100 procentně secular je tak 5 maximálně 10 procent. Například na Jom Kipur, den smíření drtivá většina je nějak dotčena vážností svátku. Osobně jsem se setkala například s člověkem, který skupečně byl super anti náboženský a když se dostal do úzkých, tak najednou to nebylo tak žhavé. Zeptalajsem se ho, jestli chce abychom za jeho uzdravení četli Žalmy a on mi řekl, že nám bude vděčný (bez ironie) a několik let před tím mi nadšeně vykládal jak právě na Den smíření chodí grilovat na pláž, protože tam skoro nikdo neni. Také vím o jednom deklarovaném ateistovi, který obklikou a super diskrétně žádal požehnání od jednoho chasidského rabína. Takže ono to je takové poněkud nehodnotitelné. Také v Izraeli často vidíte jak například velmi nezbožně oblečené dívky čtou v autobusu Žalmy. Lze předpokládat, že se nepovažují za religious, ale vemte na to metr co jsou. ::)
eleazar:
--- Citace: zoom kdy 5. Února 2009, 19:51:24 ---Také v Izraeli často vidíte jak například velmi nezbožně oblečené dívky čtou v autobusu Žalmy.
--- Ukončit citaci ---
Zoome, Vy poznáte od pohledu šamtesy?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
Navštívit plnou verzi