Jsem rád, že o tom Zástěrovi někdo ví...rád bych sestavil jakýsi průzkumný či spíše nadšenecký tým lidí, kteří by vyhecovali nějaké archeologické kruhy, protože tan Metoděj tam skutečně je...kjdysi jsem se zabýval automatickou kresbou... je tam i Sámo s onou péřovou čelenkou...s velikým diamantem...ta chodby co vede pod rotundou je sice slepá, ale obestavění celé chodby je jen naoko a na jejím konci je na boku zastavěn vstup do jakési hrobky či mauzolea...byl by to nález tisíciletí a potvrzení významu Velké MOravy, coby základ Českého státu...Mimochodem,Přemyslovci byli opravdu z moravských přemyslovců a onen Sáno je totožný s Přemyslem Oráčem...Kosmas tu historku zfalšoval ve prospěch západní Římské církve-jak je známo Velkom. říše byla spíše Byzantská...pravoslavná...to je ten důvod k její likvidaci BEZE STOP!
Ach jo, zase jeden Moravolog, který se domnívá, že potvrzením jednoho dávného snu se něco změní na geopolitické situaci a že se Češi přijdou poklonit k Metodějovu hrobu, omluvit za staletí příkoří konaná Moravanům a veškerou vládu v tomto státě předají ulačovaným Moravanům (mimochodem, narodil jsem se na Moravě, žiji na Moravě, takže hlášky že jsem zapšklej Cajzl na mně neplatí).
Nepamatuji se že by kdo v posledních 100 letech oficiálně popřel existenci Velké Moravy jako jednoho z prvních státních územních celků na tomto území. Zvlášť když "hranice Sámovy říše" začínají v Bavorsku a končí mezi Vislou a Váhem, protože opravdu nikdo pořádně neví, kde se skutečně rozkládala.
To co píšete jsou spekulace, spekulace a ještě jednou spekulace.
Tvrzení že Kosmas falšoval jakousi historku má z fakticky stejnou šanci na úspěch jako tvrzení že v Tunguzce vybuchla přehřátá plazma vzniklá špatně nastaveným komunikačníém zařízením na straně mimozemské civilizace, která se nám tak chtěla představit.
Písemnictví z období z období kupce Sáma prakticky neexistuje, z časů Metoděje je velice chabé. A to málo, které je přímo z té doby je roztroušeno po celé Evropě v jakýchsi dochovaných útržcích kronik, zápisů a listin.
Vše o co se můžeme reálně opřít je X-krát přečteno a prozkoumáno a jediné co není 100% zvládnuto jsou archelologické výzkumy, které se dělají, ale ne tak, že jeden pán tvrdí ,,tady určitě Metoděj leží" a to jenom proto, že se mu v noci biskup Metoděj zjevil a prozradil mu místo svého odpočinku. Archeologické průzkumy jedou pomalu a obvykle na místech, kde se to dělat dá (pokud je za co). Ideální by bylo vzít buldozer, srovnat se zemí celé Staré Město, Uherské Hradiště, Velehrad, Znojmo, Mikulov. To by se to potom archeologicky bádalo! Jenomže ono to nejde.
Musíte se prostě smířit s tím, že Kosmas tyto historky čerpal prakticky z ústního podání.Chronica Boemorum se zakládá do 12 století. A jestli něco někde upravil? Já fakt nevím, zrovna jsem tou dobou ležel doma s chřipkou, tak jsem na něj opravdu nemohl dohlížet. Proč jste tam nebyl Vy?
Ještě starší Kristiánova legenda se staví někam do 10. století a dodnes si u ní nejsou vědci jisti, zda skutečně byla v tomto období vytvořena. Kde berete oporu pro svoje tvrzení?
- Totožnost kupec Sáma s Přemyslem Oráčem, původ Přemyslovců na Moravě, určitě pohřbený Sámo v Mikulově, hrob biskupa Metoděje násilím držený pod pokličkou....
Můžeme se na toto téma bavit dlouho. Můžeme diskutovat o kosterních pozůstatcích, které určují pravděpodobně příbuznost mezi Přemyslovci a Velkomoravskými vládci vzniklým na základě jenoho sňatku. Můžeme diskutovat o tom který kostel mohl být místem posledního odpočinku biskupa Metoděje.
Ale jediné, co dokážeme bude diskuse o zatím nalezených faktech, a u každého odstavce bude řečeno ,,Tato teorie tvrdí" či ,,Tato teorie se na základě.... přiklání". Ale ani v jednom případě tam nebude odstavec, který zkončí slovy "Tak to je, protože to jinak být nemůže."