Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Benedikt XVI a Bratrstvo Pia X
Scooolie:
--- Citace: gvodrazka kdy 28. Ledna 2009, 13:56:23 ---https://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1233050189974&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
HaRabanut Harašit LeJisrael dnes na neurčitou dobu přerušil oficiální kontakty s Vatikánem na protest proti papežově rehabilitaci notorického popírače šoa, Williamsona.
--- Ukončit citaci ---
Myslím, že jako gesto to je sice pěkné, ale zcela mimo... Mělo by to smysl, kdyby byl Williamson přijat do ŘKC kvůli svým protižidovským výrokům. On tak byl ale přijat nazpět ze zcela jiného důvodu.
Navíc se nejednalo o "rehabilitaci", ale zrušení exkomunikace, která byla uvalena kvůli neposlušnosti papeže. S Židy a Izraelem to vůbec nesouvisí.
Pokud zůstane u toho gesta a rychle to vyšumí, tak to asi bude mít nějaký smysl, ale jinak to rabinátu spíš uškodí. Rabinát je v tomto sporu ten slabší a gesta mohou být činěna, ale nesmí se přehnat.
Scooolie:
--- Citace: sad kdy 28. Ledna 2009, 09:04:00 ---"Označování Josepha Nazingera za náměstka Krista na Zemi je nejen chybné, urážlivé, ale i chucpe."
Vazeny eleazare,
mylite se jako uz tolikrat... namestek Kristuv je jednim z oficialnich papezskych titulu...
Vazeny Scooolie:
Cela zalezitost by byla jen a pouze interni veci rimskych (& reckych) katoliku, kdyby se papez a jini vysoce postaveni cinitele Vatikanu nevyslovovali a neangazovali v problemech, ktere s cirkvi prílis nesouviseji. Jejich hlas je slysen a ma vahu, a to nejen mezi katoliky. Tudiz nevim, zda si, dejme tomu, ordinar muze dovolit vyjadrovat neco jako "soukromy nazor". Vyjadruje svuj nazor, ale ten se prece nemeni v zavislosti na tom, zda mluvi verejne ci neverejne (respektive jako biskup nebo ne-biskup). Biskupem je i v soukromi, stejne jako je napr. Richardem Williamsonem i v soukromi (jako biskup ma, pravda, o neco vetsi zodpovednost).
Pokud vim, Bratrstvo Pia X jako celek je stale povazovano za schizmaticke, ale jeho znovuprijeti do luna cirkve je pouze otazkou casu.
Mimochodem, zminene teologicke duvody se daji strucne vyjadrit nasledovne: Neni spatne byt Zid, ale je naprosto zcestne a skodlive byt zid.
Ale jak jiz jsem psala, neprekvapuje me to.
Hezky den vsem.
--- Ukončit citaci ---
Dával jsem odkaz na článek, kde se papež i Bratrstvo od jeho konkrétních antisemitských výroků distancovalo. Není pochyb, že říkal pitomosti. Nicméně biskup, který plácá pitomosti o historii, jen kvůli tomu nemůže být vyhnán z církve.
"Neni spatne byt Zid, ale je naprosto zcestne a skodlive byt zid." - ano, to je v zásadě konzervativní křesťanský (nejen katolický) názor. Nicméně legitimní. Stejně jako je legitimní názor některých židů, že křesťané jsou modloslužebníci (zatímco jiní židé hovoří cosi o tom, že to jsou fajn noachité)...
Scooolie:
--- Citace: Elazar kdy 28. Ledna 2009, 13:21:36 ---Pročetl jsem celou debatu a nestačím valit oči (asi jako Scooolie) nad peticí, která by měla za úkol rozhodovat o vnitřních záležitostech ŘKC - to je opravdu k smíchu.
Scooolie, v souvislostí s tímto případem jsem si vzpomněl na jednu debatu, která se týkala i M. Semína, který, jak známo, má co dočinění (minimálně ideologicky) s tzv. "Lefébvristy" a vy jste ho tehdy nazval "katolíkem, velmi konsistentním v názorech." Tak mi to douho vrtalo hlavou a nakonec mi došlo, že jste tehdy měl pravdu. Oni tito biskupové a členová bratrstva Pia X jsou všichni jenom katolíci, konsistentní v názorech - vždyť oni jen hlásají katolicismus v takové podobě, v jaké byl hlásán po celá staletí od vzniku ŘKC - a až do 60. let to nikomu nevadilo.
A osobně vlastně nic nemám proti přijetí exkomunikovaných duchovních - jestli některý z nich popírá holokaust, nechť ho za to soudí světské orgány, podle kterých je to trestný čin. To, jestli nesouhlasí s některými závěry 2VC, je záležitost církve, která si to musí vyřešit - a my jako židé vlastně můžeme být rádi, že přesně víme, kdo proti nám stojí a co si o nás DOOPRAVDY myslí.
[/quote
Přesně tak. II. vatikánský koncil - a ještě více způsob jeho interpretace zejména za pontifikátu JP2 - byl obrovská revoluce. Změna celého pojetí kněžství, bohoslužeb, přijímání, vztahu k členům jiných křesťanských církví, židům a muslimům. Z mého pohledu jednoznačně pozitivní. Nicméně radikální. Která zásadně narušila dosavadní vnímání spirituality někdy dost drsně - třeba odchodem od tradiční latinské mše, na kterou nově musel být dispens.
Však také třeba pravoslavní katolíkům II. vatikánský koncil dost vyčítají.
I s tím posledním odstavcem souhlas. Snad jen připomínka, že to je názor jednoho člověka. A zobecňování může být dost ošidné. Asi jako kdybych tvrdil, že nějaký satmarský rabín je reprezentativním vzorkem judaismu...
--- Ukončit citaci ---
Scooolie:
Vlk v rouše beránčím k tématu: Zrušení exkomunikace lefebvristických biskupů. Nutno číst s vědomím, že Vlk je liberál, který katolické konzervativce věru rád nemá a např.jeho kritika Michala Semína je - jak to říct slušně? - značně neférová.
Lefébristé se distancovali od slov biskupa Williamsona o holocaustu a žádají o odpuštění
Vatikán. Lefébristé žádají Papeže o odpuštění za slova biskupa Williamsona o Shoah. Představený Bratrstva sv. Pia X., mons. Fellay, vydal nótu k rozhovoru, který biskup Richard Williamson poskytl švédské televizi. Uvádí v ní, že „tvrzení mons. Williamsona v žádném případě neodrážejí stanovisko Bratrstva.“ Proto bylo tomuto biskupovi zakázáno jakkoliv se veřejně vyjadřovat k politickým a historickým otázkám. „Prosíme Papeže a všechny lidi dobré vůle o odpuštění, za dramatické důsledky tohoto činu – píše mons. Fellay. – Ačkoli uznáváme nepřípadnost těchto tvrzení, musíme se zármutkem konstatovat, že zasáhla přímo naše Bratrstvo a zdiskreditovala jeho poslání. Je zřejmé, že katolický biskup smí ze své církevní autority promlouvat pouze o otázkách týkajících se víry a mravů,“ napsal v omluvné nótě představený lefébvristů, mons. Bernard Fellay.
petahyah:
--- Citace: Elazar kdy 28. Ledna 2009, 13:21:36 ---Pročetl jsem celou debatu a nestačím valit oči (asi jako Scooolie) nad peticí, která by měla za úkol rozhodovat o vnitřních záležitostech ŘKC - to je opravdu k smíchu.
Scooolie, v souvislostí s tímto případem jsem si vzpomněl na jednu debatu, která se týkala i M. Semína, který, jak známo, má co dočinění (minimálně ideologicky) s tzv. "Lefébvristy" a vy jste ho tehdy nazval "katolíkem, velmi konsistentním v názorech." Tak mi to douho vrtalo hlavou a nakonec mi došlo, že jste tehdy měl pravdu. Oni tito biskupové a členová bratrstva Pia X jsou všichni jenom katolíci, konsistentní v názorech - vždyť oni jen hlásají katolicismus v takové podobě, v jaké byl hlásán po celá staletí od vzniku ŘKC - a až do 60. let to nikomu nevadilo.
A osobně vlastně nic nemám proti přijetí exkomunikovaných duchovních - jestli některý z nich popírá holokaust, nechť ho za to soudí světské orgány, podle kterých je to trestný čin. To, jestli nesouhlasí s některými závěry 2VC, je záležitost církve, která si to musí vyřešit - a my jako židé vlastně můžeme být rádi, že přesně víme, kdo proti nám stojí a co si o nás DOOPRAVDY myslí.
--- Ukončit citaci ---
Osouzení civilními orgány -to zní zajímavě :-)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi