Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Benedikt XVI a Bratrstvo Pia X
Scooolie:
--- Citace: eleazar kdy 5. Února 2009, 22:55:06 ---
--- Citace: Scooolie kdy 4. Února 2009, 22:54:28 ---To je to vaše komické dělení denominací. Každý křesťan kdekoliv na světě má právo a povinnost dělat misii vůči nekřesťanům. Samozřejmě s přiměřeným respektem a bez agresivity. Neexistuje nic jako "zájmové zóny" - připomíná mi to bolševické dělení světa na tábor míru a imperialistický tábor,přičemž do věcí táboru míru nesmějí imperialisté kecat ;D
--- Ukončit citaci ---
Mně to spíš připomíná muslimánské dělení na dár al-islámi a dár al-harby.
Jestli to někoho zajímá, tak pro mě znamenají stříbrné hřivny obecný princip, který (nejen) nám má ukázat, jak využívat příležitosti všeobecně. Tato myšlenka se tahne i dalšími spisy vpodobné podobě. A nejopomíjenější je ten konec, jak to dopadlos tím, kdo nevyužil....Ještě, že ten, kdo bude míru amortizace hodnotit není člověk :-[
--- Ukončit citaci ---
Přesně tak. Pán nám dává příležitost. A nejsme-li důslednými kalvinisty a uznáváme-li, že člověk má svobodu volby, pak se nás Pán jednou zeptá "Služebníku, jak jsi naložil s hřivnami, které jsem ti svěřil? Rozmnožils je pro mě? Nebo jsi je jen zakopal?" A máte samozřejmě pravdu, že důležitý je ten opomíjený konec... Služebníka neužitečného.
eleazar:
--- Citace: Scooolie kdy 5. Února 2009, 23:03:28 ---K hanbě protestantů nutno přiznat, že právě tihle lidé byli oporou NSDAP.
--- Ukončit citaci ---
Jen dodávám, že minimálně jedna z luteránských církví ve III. Říši vyloučila ze svých řad židy dle Norimberských zákonů, jen kvůli tomu.
Kdyby se do mě chtěl někdo navážet, tak dodávám, že moje silná antipatie k Lutherovi a spol. je staršího data, než moje obeznámení s touto skutečností.
cinik:
--- Citace: zoom kdy 5. Února 2009, 22:49:11 ---Proc zrovna rimsky rabin, ten byl prece posledni kdo mel co rict, ale rabin Herzog naprriklad ano. Mimochodem dedecek ministra Herzoga, ktery minuly tyden v Bratislave predaval vyznamenani "spravedlivy mezi narody" asi 9 Slovakum. Mimochodem vite, ze Slovensko ma nejvyssi pocet techto "spravedlivych meyi narody" v prepoctu na pocet obyvatel.
--- Ukončit citaci ---
Nevím, na co přesně reagujete, ale to snad nevadí. Římský rabín byl ten pravý co k tomu měl co mluvit. Jednak se s ním papež mohl radit, jednak římský rabín měl o celé věci reálnou představu, protože byl holokaustu poněkud blíž. Celkově lze stručně říci, že Židé v nacistické sféře si nepřáli veřejné intervence, k výrokům vyzývala část těch, co byli mimo tuto sféru. Podle mého, kdyby Herzog s touhle myšlenkou přišel mezi ty ohrožené Židy, tak od nich dostal přes držku a nezachránil by ho před tím sebevyšší titul.
Nebyla šance, že by papežův výrok něco změnil, jen by to zesílilo perzekuci církve a ohrozilo to ty Židy, které se katolíkům podařilo ukrýt. Jinak pokud vím, tak k neochotě vydat děti docházelo pouze v těch případech, kdy nepřežili žádní jejich příbuzní.
Pokud jde o Slováky, tak to opravdu nevím, dokonce se odvážím tvrdit, že pokud nedošlo v posledním roce k nějakému slovenskému superboomu, tak to nejspíš ani není pravda, protože jsou minimálně až za Poláky (byť možná těsně). Moje aktuální infromace říkají: Slováci 478, Poláci 6066, otázkou ovšem je, jak určíte počet obyvatel Polska v dané době. Další věc je, jak započítáte Dány, jejichž podzemí evakuovalo dánské Židy na rybářských bárkách do Švédska a nechalo se za tuto akci zapsat jako jeden člověk (přičemž se jí ovšem účastnily stovky lidí).
zoom:
K tem poctum jsem to pochopila tak, ze koeficient je pres pocet obyvatel - pocet zachranenych. Samozrejme, ze absolutni cisla jsou v Polsku vyssi nez na Slovensku.
Ja reknu neco strasneho budete me kamenovat, pokrtene dite ktere se nikdy o svem zidovstvi nedozvedelo a zilo a zemrelo jako krestan je z zidovskeho hledska mrtve . Viz duvod k povstani Makabejskych. Mame na to precedenc Purim - vyhlazeni zidu fyzicke a Chnuka - totalni asimilace. ANi jedno se nastesti nikdy uplne nepovedlo.
Rabin Herzog byl v ten dobe hlavni rabin Skotska. Jinak je znamo, ze papez dostal zpravu od Vrby a Krauze o tom, co se deje v Osvetimi. (A krome zidu tam byli vrazdeni i katolici) a NEREAGOVAL. To se mu vycita, krome jineho.
Scooolie:
Je to Váš duchovní názor, s kterým nemá smysl polemizovat, protože já nepřesvědčím Vás a Vy mě, ale... na čem se jistě shodneme - přece jen bylo asi lepší prožít život jako katolík než zemřít v plynové komoře, že? Kdybyste byla postavena ohledně svých dětí před takovou volbu, vůbec byste neváhala. Už jen proto, že ty pokřtěné děti měli přece šanci své kořeny odhalit...
S tou Vrbovou zprávou jsou velké dohady, kdy se skutečně dostala k papeži. Ale i kdyby se dostala rychle - co by změnila jeho reakce? Britové a Američané to také věděli, měli na to vojenské kapacity a neudělali nic. Co měl udělat papež? Vyhlásit křížovou výpravu?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi