Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

Benedikt XVI a Bratrstvo Pia X

<< < (25/50) > >>

martindeporres:
to Scoolie. Já vám vyčítám poměrně ostré vymezování křesťanství proti  judaismu, což za omyl považuji. A je to omyl, který se táhne jako červená nit dějinami a je bohužel i  v současné době zastáván některými vysokými katolickými církevními činiteli. Svatý Jan viděl ve svém Zjevení 12 cest a 12 bran do nebeského Jeruzaléma. Jste ochoten podepsat se pod to, že ani jedna z těch cest nepatří  Židům?  Četl jsem hezký vtip: Umřel zbožný Žid, zaklepal na nebeskou bránu a svatý Petr ho pustil dál. Procházejí spolu nebe, vtom ho Petr chytne za  rukáv, strhne ho za zídku a naznačuje mu, aby byl zticha. Žid se Petra šeptem ptá, co se děje. " Ale celkem nic, támhle jde  skupina katolíků a oni si myslí, že jsou tu sami."

cinik:

--- Citace: Vodník kdy  3. Února 2009, 22:17:33 ---
Samozřejmě, že ne. Ne jenom. Je to dost složité, takže jen bodově: Slovinsko - to byl souboj s kommunistickou SFRJ (začali ho Slovinci!) Chorvatsko - částečně taky, částečně už to byl problém mezi Srby a Chorvaty + zahraniční vlivy (začali ho Chorvati!) B&H - začalo vyhlášením kursu k muslimskému státu (svědecky doložené návštěvy Bin Ládina u Izetbegoviče), mazali se všichni se všemi, ale jen Srbové dostali vinu a mnohdy neprávem (např. granáty na sarajevském tržišti apod.) Makedonie se odtrhla bez problému. Kosovo - černá skvrna na štítě Evropy. Srbové nejsou bez viny, ale rozhodně nejsou ani oni ani bolševik Milošević "strůjci všeho zla"...

Za prvé: na těch fotkách nikdo nikomu nežehná. Za druhé: kněz žehná pravoslavnému člověku nejčastěji "jen tak", ne za konkrétním účelem. Jsou případy, kdy žehná vojínům, jdoucím do boje, ale je-li to spravedlivá a obranná válka, není na tom nic špatného.

--- Ukončit citaci ---

Přemýšlím, kdy nám zde kolega Vodník napíše, že muslimové ve Srebrenici vlastně spáchali sebevraždu. Jestliže Chorvati a Slovinci začali, pak by mne zajímalo čím. To, že prohlásili samostatnost za začátek neberu. A pokud jde o ty dvě nestvůry, připadá mi, že přitom obřadu stojí na přednostním místě. Opravte mne, jestli se mýlím, ale ty knihu zpravidla nedrží knězi každý. Pročpak si pozval/nechal posloužit zrovna řezníkem Karadžičem?

cinik:

--- Citace: martindeporres kdy  4. Února 2009, 04:02:30 ---to Scoolie. Já vám vyčítám poměrně ostré vymezování křesťanství proti  judaismu, což za omyl považuji. A je to omyl, který se táhne jako červená nit dějinami a je bohužel i  v současné době zastáván některými vysokými katolickými církevními činiteli. Svatý Jan viděl ve svém Zjevení 12 cest a 12 bran do nebeského Jeruzaléma. Jste ochoten podepsat se pod to, že ani jedna z těch cest nepatří  Židům?
--- Ukončit citaci ---

:Mám za to, ež to vymezení je podloženo významnými odlišnostmi. Křesťanství je v mnoha zásadách podstatně jiné, než judaismus.

Elazar:

--- Citace: martindeporres kdy  4. Února 2009, 04:02:30 ---to Scoolie. Já vám vyčítám poměrně ostré vymezování křesťanství proti  judaismu, což za omyl považuji. A je to omyl, který se táhne jako červená nit dějinami a je bohužel i  v současné době zastáván některými vysokými katolickými církevními činiteli. Svatý Jan viděl ve svém Zjevení 12 cest a 12 bran do nebeského Jeruzaléma. Jste ochoten podepsat se pod to, že ani jedna z těch cest nepatří  Židům?  Četl jsem hezký vtip: Umřel zbožný Žid, zaklepal na nebeskou bránu a svatý Petr ho pustil dál. Procházejí spolu nebe, vtom ho Petr chytne za  rukáv, strhne ho za zídku a naznačuje mu, aby byl zticha. Žid se Petra šeptem ptá, co se děje. " Ale celkem nic, támhle jde  skupina katolíků a oni si myslí, že jsou tu sami."

--- Ukončit citaci ---

Na obranu Scooolieho musím říct, že křesťanství a judaismus jsou v současnosti (a vlastně už pěkných pár století) dvě na sobě de facto nezávislá náboženství. Že mají společnou historii a počátky, o tom nikdo nepochybuje. Společný cíl? Dost možná. Společnou cestu? Ani omylem. Ani židé ani křesťané netouží být s těmi druhými spojováni a "házeni do jednoho pytle".

BTW - ten vtip znám s protestantem a platí rovněž.

martindeporres:
Myslím, že si uvědomuji odlišnosti judaismu a křesťanství. Šlo mi trochu o něco jiného. A sice  že mám silný dojem, že nastal čas, aby křesťané a židé začali spolu hledat to, co je spojuje při současné toleranci a respektu k odlišným věroučným pohledům toho druhého. Rozhodně si nemyslím, že církev zavede obřízku a židé  začnou uznávat autoritu  papeže. :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi