Vodníku, máte štěstí, že jidiškajt není náboženství, jinak byste jste dopustil velkého bludu.
No tak to mi hlava nebere! Já předpokládám, že Vy mi namítnete, že jidiškajt je identita, život, konání atd., ale to lze říct o řadě dalších náboženství rovněž. Jistě, museli bychom definovat, co to je náboženství (v podstatě by každou seriosní diskussi mělo předcházet obsáhlé definování, jež by nepochybně bylo delší než sama diskusse

). Nebo možná spíš
religio, abychom zahrnuli i "atheistický" buddhismus. Ale v určitém momentu se slovíčkaření stává překážkou a prostředkem rozdrobení diskusse. Mám pocit, že námitka "jidiškajt není náboženství" (v protikladu ke křesťanství, Islámu nebo hinduismu) na tomto místě není smysluplná.
V jidiškajt to nejcennější je skutečně lidský život, jinak by nemělo pro Vznešeného vůbec smysl tvořit člověka a svět. Ostatně zřetelně o tom mluví závěrečné stati Devarim / Deuteronomia. "Položil jsem před vás ..."
Vznešený si nevytvořil panáčky slouhy, aby mu posluhovali, to by nebyl Vznešený - vytvořil a stvořil si partnery v díle Stvoření (abychom je dělali...).
Tohle ale platí i v křesťanství! Já židovství opravdu neznám dobře a proto o něm s Vámi těžko můžu diskutovat. Myslím, že důležitá je námitka Daniela Lehotského, kterou jste nastínil sám:
"jde o to, co je to za život takový život bez B*ha anebo proti B*hu..." Pokud připouštíte tohle dělení, tak připouštíte - Vy i jidiškajt - že lidský život za určitých okolností (tj. proti Bohu) není tou nejvyšší hodnotou. Jinak by totiž na těch okolnostech nemohlo záležet a lidský život by měl
vždy nejvyšší hodnotu, Hospodin - neHospodin, *musar - ne*musar...
Máme tedy 4 varianty:
1.
Jidiškajt je náboženství a lidský život v něm nemá tu nejvyšší hodnotu (můj předpoklad)
2.
Jidiškajt je náboženství a lidský život v něm má tu nejvyšší hodnotu (mnou připuštěná výjimka z předpokladu)
3.
Jidiškajt není náboženství a lidský život v něm má tu nejvyšší hodnotu (Váš předpoklad, který nepopírá to, co tvrdím o {většině} náboženství)
4.
Jidiškajt není náboženství a lidský život v něm nemá tu nejvyšší hodnotu (tato verse prosakuje i z Vašeho textu, mým předpokladům v námitkách lehovi nijak neodporuje)