Judaismus > Rabín odpovídá na Vaše dotazy

DOTAZY

<< < (15/41) > >>

zoom:
Moment, ja jsem volala dvakrat na cislo ktere je spravne a rovnou mi to skocilo do hlasove schranky. Nebudu si prece vymyslet, jsem cvok, ale jenom do urcite miry.  :o

menagen:
Třeba ten terorista dočasně vysílač pro mobilní sítě... :) Nebo to může být tím, že mám vyčerpaný kredit?

menagen:

--- Citace: Vader kdy 10. Srpna 2007, 12:48:17 ---Za odpoved diky, nicmene za sebe mohu rici, ze Jidis rozumim jen o neco mene nez gruzinsky. Gruzinsky nerozumim vubec  ;D

--- Ukončit citaci ---

Stručně shrnuto: po spaní, po záchodě a po koupelně třikrát, v ostatních případech stačí jednou.

Nějakou učebnici gruzínštiny bych možná doma našel, pokud by byl zájem ;D

Vader:
Mel bych jeden dotaz ohledne kasrutu, konkretne se tyka kombinace maso-mleko.
V Tore se pise, ze nesmim varit kuzle v mlece jeho matky. Ale proc plati zakaz i u drubeze? Ptaci prece mleko nemaji, ptaka nemuzu varit v mlece jeho matky.
Dekuji za odpoved.

menagen:

--- Citace: Vader kdy 28. Srpna 2007, 00:49:01 ---Mel bych jeden dotaz ohledne kasrutu, konkretne se tyka kombinace maso-mleko.
V Tore se pise, ze nesmim varit kuzle v mlece jeho matky. Ale proc plati zakaz i u drubeze? Ptaci prece mleko nemaji, ptaka nemuzu varit v mlece jeho matky.
Dekuji za odpoved.

--- Ukončit citaci ---

U drůbeže to není zákaz z tóry, ale "pouze" rabínský zákaz. Důvod je, pokud vím, obava, že když si zvykneme vařit v mléce drůbež, mohlo by se stát, že uvaříme (omylem, ve spěchu apod.) i maso, které je zakázáno vařit s mlékem podle tóry.

BTW totéž platí i o mase nečistých zvířat a zvěřině (přestože jsou savci) -- zákaz vařit s mlékem není z tóry, ale rabínský.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi