Judaismus > Rabín odpovídá na Vaše dotazy

DOTAZY

<< < (5/41) > >>

nillbert:
myslel jsem spíš na lidi typu Hanibala Lectra :-) ...no ale nebudem se v tom dál nimrat - nám se to nestane :-) Navíc pokud vím oba máme metrák :-)))

analytik:
Mily Rabbi!
 Koser Ty zrejme chapes ako cistu pozivatinu dovolenu jest napriklad ryzu, maces alebo jedly
olej ozanceny rabinatom /raz som doma taky olej mal mal povolenie Prazskeho rabinatu/  trejfe je podla Teba zrejme ako necista pozivatina teda bravcove a pod.
Tak toto sú podľa mňa prkotiny aj keď kóšer vínko je dobré mňam.
Ale aj nekóšerné vínko je dobré. A mecesy mám veľmi rád. Je to super diétne na žalúdočnú kyselinu.
Stavím sa že Ty ješ všetko len čo je označené rabinátom.
Modloslužba, incest vražda.
Toto je veľké zlo.
Ale môžeme to zúžiť.
Napríklad na incest a vraždu.
A aj toto by som zúžil len na vraždu.
Lebo čo je to modloslužba to že jem veci neoznačené rabinátom? Alebo že pôjdem na Chrámovú horu v Jeruzaleme?
A čo je incest? Keď sa zamilujem do sestry ktorá je mojou sestrou len tak že  napríklad  druhý muž  mojej matky  /teda ako nevlastný otec/ si doviedol si dcéru cudziu osobu teda keď ju milujem je to incest?
Celé je to choré, ale som duchovný človek a hladám duchovno.

Vader:
Abychom se vyhli nedorozumeni: hned na zacatku (2. prispevek) jsem psal, ze nejsem rabin.
Vypada to, ze zacinas chapat, co znamena vyraz koser. Nicmene nemuzu souhlasit s tvym vyrokem, ze "jsou to prkotiny". Je to jeden z piliru judaismu. Je to navysost duchovni vec, ktera nema zhola nic spolecneho s nejakou dietou. Mimochodem, ad tvoje otazka, zda jim jen co je oznacene rabinatem : neni to v zadnem pripade irelevantni, ale to jestli na vyrobku je hechser nebo neni, je az vec druhotna. Zasadni je to, co je v Tore, kde je to detailne popsano. Hechser tam byt nemusi, a presto muze byt potravina koser. Co se tyka vina, tam prece nejde o chut, tam jde o to, aby se nepouzivalo nezidovske vino, napriklad mesni. To by bylo jako duchovni jed. Vino snad ve vsech kulturach (a to jeste davno pred vznikem krestanstvi) bylo pouzivano k ucelum modlosluzby. Proto ho nesmime, ne proto, ze by bylo chutove jine.
Pokud nemas jasno v modlosluzbe, nic se nedeje. Tak nejak jsem to predpokladal, protoze ona "nova duchovnost" s sebou zacaste nese prave modlosluzebnictvi jak hrom. Abych se vyhnul nedorozumeni, uvedu priklad : kdyz pujdu do kostela na nejakou msi (krestansti pratele odpusti, nevim jak je delite  :) ), budu tam na sebe cakat svecenou vodu, budu se modlit k Nazaretskemu, tak to je prosim pekne modlosluzba jak vysita. Samo o sobe to lze zjednodusit : nebudu uctivat zadne sosky, nebo treba hinduisticke buzky, proste nic takoveho. Toto vsechno je modlosluzba. Z meho pohledu jsou treba katolici modlari par excellance. Klani se soskam, uctivaji sosky, modli se k Nazaretskemu, pojidaji oplatky v domeni, ze hryzou jeho telo a podobne.
Ad incest - tvoje otazka je spravna a ja na ni zatim neznam odpoved. Kdybych ted cokoliv rekl, vystavil bych te nebezpeci, ze te uvedu v omyl. Lidsky mi pripadne, ze takova sestra vlastne sestrou neni, ale jak je to halachicky, budu muset zjistit. Odpoved neni tak jednoducha, jak se na prvni pohled zda.
Mimochodem, otazka na konec : proc si myslis, ze muzes zuzovat vyse zminene jen na vrazdu? Proc treba nereknes, ze v ramci "nove duchovnosti" se nejaka ta vrazda schova, stejne se vrazdi o 106, a tak to radeji zuzime na incest, nebo treba pojidani zelatinovych medvidku ?  ;)

fanuel:
Zdravím
Ustanovení, příkazy,zákazy to je porce 613. Kdo to kdy splnil? odpověď nikdo. Ale z víry se to splnit dá.
Noe,Daniel,Job,Sem,Set, ti všichni chodili s Bohem Jediným.Tak si nalejte čistého vína a ani to není dobře.
viz.   Nazarejstvý    
Otázka zní: 1)  Kdo to kdy splnil, aby se mohl z Božího pohledu zvát spravedlivým.

2)  To si nepleťte s pojmem dobrý skutek a on nebo ona je spravedlivý.

3) Z pohledu KOŠER
                 4) Děkuji za upřesnění     
  Fanuel

analytik:
Podľa mňa "nech mi prepáčia ľudia s iným názorom" bol Nazarejský obyčajným človekom.
Ale čo bol a čo chcel? Z akej bol sekty? Sekty nazarejcov, či nazarénov?
Chcel reformovať judaizmus? Chcel bojovať s rimanmi? To asi nie. Možno len duchovne. Kto vie odpovie.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi