Judaismus > Rabín odpovídá na Vaše dotazy

DOTAZY

<< < (27/41) > >>

Elazar:

--- Citace: Yan kdy 31. Prosince 2007, 16:22:57 ---Ahá, tak teď jsem to pochopil...... tobě vadí že jsem připustil že by někdo mohl konverzi dělat i bez hlubšího přesvědčení, jenom proto že by to pro něj mohlo být výhodné.......
Takže se domníváš že nikdo takový prostě nemůže existovat....... tak jsi to myslel?

--- Ukončit citaci ---

Ty jsi to nepřipustil, ty sis to vycucal z prstu, to je rozdíl  ;)
Ale pravdu díš, větu:

--- Citovat ---že by někdo mohl konverzi dělat i bez hlubšího přesvědčení, jenom proto že by to pro něj mohlo být výhodné
--- Ukončit citaci ---
považuju za nesmysl, protože to žádné výhody nemá. Ne, nikoho takového si neumím představit.

--- Citovat ---Konverze s tim Zákonem o návratu souvisí v tom smyslu že bez ní (pokud nejseš žid od narození) se na tebe Zákon o návratu nebude vztahovat, zatímco pokud ji absolvuješ tak již jo (s nějakými technickými detaily)......
--- Ukončit citaci ---

Ano, ale o tom přeci řeč nebyla. Konverze (a z ní vyplývající výhody) a alija není a rozhodně nemusí být totéž.

Scooolie:
Já bych jen k této debatě zopakoval, co už jsem řekl dříve: Nechápu, proč by se někdo, kdo není Žid a žije v ČR snažil získat izraelské občanství...

Je pro mě pochopitelné, že se kšeftovalo s falešnými papíry o původu v ex-SSSR, protože svého času byla šance vycestovat trvale do ciziny minimální a izraelský pas byl navíc otevřenými dveřmi k pohybu po Severní Americe a EU.
Chápu samozřejmě, že o izraelské občanství má zájem člověk židovské národnosti/víry, protože je to prostě jeho země. Země, kde může mnohem snáze než v diaspoře praktikovat náboženství, kde nemusí dávat pozor, zda většinová společnost zrovna nemá náladu jít si bouchnout do Židů.
Ale proč by o izraelské občanství usiloval občan EU bez židovských kořenů, to pro mě je otázka bez odpovědi... Žádné výhody v tom nevidím. Ani materiální, ani jiné. Naopak, co je mi známo, tak Izraelci, jejichž předci pocházeli z Německa, v poslední době ve velkém žádají podle německých právních předpisů o německé občanství, aby vedle izraelského pasu měli také pak země EU.

Popravdě nevím, jaké jsou imigrační předpisy pro ty, na něž se nevztahuje Zákon o návratu nebo předpisy o zcelování rodin. Ale mám pocit, že takových lidí je minimum.

eleazar:
kolegové,
já si matně vzpomínám na dokument o lékaři jménem "Vít Šlechta", který praktikuje ortodoxní judaismus, bez toho, aby byl členem nějaké židovské obce. Také tam měl rozhovor se Samuelem Abramssonem, který mluvil o konverzích. Speciálně Šlechtovi říkal, že v případě jeho zájmu o konverzi by bylo záhodno, aby se přestěhoval do Izraele - vypadalo to, že Abramsson by byl ochoten i adeptům na konverze zajistit pobyt v Izraeli, takže snad ani není důvod dělat z konverzí kámen úrazu.

Yan:

--- Citace: Scooolie kdy 31. Prosince 2007, 16:56:02 ---Mimochodem, ta narážka na nick je zajímavá. Proč by v něm mohl/měl být problém?  ;)

--- Ukončit citaci ---

No protože jsem to napsal já.... a já mam tady pověst rejpala (což je v pořádku).
Se mi zdálo že druhá strana byla apriori předem přesvědčena že musím mít nějaké temné záměry.... např. Elazaar napsal (cituji) A tobě nějak vadí, že nemůžeš získat jako nežid (národností) izraelské občanství, pokud neuděláš konverzi? (konec citace)..... Jako bych o tom nemoh diskutovat i bez toho že by mi to vadilo? obdobně Vader.

Scooolie:
Aha  :) Já myslím, že debatovat se dá o kdečem a že spíš některým diskutujícím trochu nesedlo to - jak sám říkáš - rýpání. Každý jsme jinak citlivý a někdo má rád hodně věcnou a kultivovanou debatu, jiný člověk je odolnější  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi