Judaismus > Rabín odpovídá na Vaše dotazy

DOTAZY

<< < (3/41) > >>

analytik:

--- Citace: Vader kdy  3. Května 2007, 12:33:37 ---

No, to jsi mi trochu vyrazil dech. Mas vubec poneti, co znamena terminus technikus "koser" nebo "kasrut" ? V zadnem pripade se te nechci dotknout, ale mam dojem, zijes ve stejnem omylu, jako drtiva vetsina lidi, ktera si pod pojmem "koser" predstavuje vsechno mozne, jen ne zasady kasrutu.

--- Ukončit citaci ---
Kóšer, krásny výraz aj nežidia ho prebrali a používajú. Je to proste kóšer.
Podľa mňa človek má svojím životom žiť kóšer život, byť dobrým človekom.
Ide o to či si dobrý človek alebo zlý človek.
Či si kóšerný človek alebo nekóšerný človek.
A naozaj na tom už nezáleží či ješ kuracie mäaso alebo aj bravčové so syrom.
To je samozrejme môj výklad. Nikomu ho nevnucujem.

Vader:
Dekuji za tvoje vysvetleni, ale pokud jde o opravdovy vyznam, pak (rozhodne na tebe neutocim !!!) se ti trosku popletl terminus technikus "koser" s vyrazy jako cdaka, derech erec a podobne.
Kasrut se opravdu tyka "jen" pozivatin. Priklad ze zivota: muj znamy se jednoho rabina ptal, jesti - za predpokladu ze nelze o sabatu nosit destnik - je plastenka koser. Rabin s usmevem odpovedel "Ja bych ji nejedl".
Ja vim, ze se bezne pouziva slovo koser jako synonymum pro neco, co je spravne, ale to je nespravna interpretace. Koser je termin s jasne danym a presne definovanym vyznamem. Vychazet z toho, jak jej lide (nezide) bezne pouzivaji je IMHO nespravne. Je to jako u dvojice vyrazu "zasuvka" a "zastrcka", z jejichz lidoveho pouzivani naskakuje elektrikarum husi kuze, nebo zamenovanim vyrazu "virus" a "trojan", ze kterych vidim rude ja...

analytik:
Všetko so všetkým súvisí.
Keď kóšer tak kóšer. Chceme byť duchovní ľudia? Chceme byť kóšerní? Vidíš rabbi takéto veci nedajú na server eurabia.cz aj keď sa týka  islamského terorizmu.
Kam sme sa to dostali?
Pokrytectvo je kóšer?

Vader:
Opravdu nechapu, o cem to mluvis. Co s tim ma co spolecneho Eurabia ? Jak koser nebo trejfe souvisi s terorismem ?  :o
A naposledy zopakuju to, co jsem tu psal uz nespocetnekrat - nechapes vyznam slova koser. Snaz se ho, prosim, pochopit. Vytvoril sis nejakou konstrukci a ted se ji drzis zuby-nehty. Pripadne mi ale uz trosku unavne neustale opakovat jedno a to same, ergo - pokud se budes ptat stale na totez, precti si cely thread od zacatku.
BTW ty, ani jiny clovek nemuzete byt koser. Jste lide. A lide se neji. Nebo mi snad neco uniklo ?

Scooolie:
Mám pocit Vadere, že ztrácíš čas. Dá se pochopit, že člověk použije přesně definovaný pojem z neznalosti nesprávně - ale pak je rád, e mu někdo chybu vysvětlí. V tomto případě je to ale tak, že Analytik prostě je nevzdělaný a odmítá s tím něco dělat. Pokud úmyslně a vědomě používá slovo s přesně daným obsahem pro označení něčeho zcela jiného, pak je debata zbytečná...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi