Judaismus > Recepty

חנוכה

(1/3) > >>

Tamar:
! חנוכה שמח


našla jsem na netu něco receptů, každý je jiný, tak nevím, kolik toho stihnu vyzkoušet...  :D :D

Udělej si chanukové koblížky sufganiyot! (skautský web www.teepek.cz)
Ingredience
2 balíčky sušeného droždí, 4 lžíce pískového cukru, 3/4 hrnku vlažného mléka, 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 2 žloutky, špetka soli, 1 lžička skořice, 40g změklého másla, rostlinný olej, ovocná zavařenina
Postup
Nejprve rozpustíme kvasnice a 2 lžíce cukru v mléce a necháme vzejít kvásek. Prosejeme mouku a nasypeme ji na vál. Uprostřed uděláme důlek, nalijeme kvásek, přidáme žloutky, sůl, skořici a zbývající cukr. Dobře propracujeme. Přidáme máslo a zpracováváme těsto, dokud není hladké a pružné. Poté těsto dáme do mísy, přikryjeme a necháme přes noc v ledničce. Na vál nasypeme trochu hladké mouky a rozválíme těsto na zhruba centimetrovou tloušťku. Pomocí sklenice vykrájíme kolečka, překryjeme je utěrkou a necháme ještě 15 minut vykynout. V ruce vytvarujeme kouli, do jejíhož středu jsme zapracovali trochu marmelády.
V hluboké pánvi rozpálíme olej (nejlépe olivový, ale není to nutné) vkládáme do něj koblihy. Když jsou z jedné strany dohněda osmažené, obrátíme je. Když jsou hotové, krátce je ubrouskem vysušíme a obalíme je v pískovém cukru.

Recept na Sufganiot (www.vareni.cz)
Zkuste si připravit tyto židovské koblihy
Ingredience
2 balíčky sušeného droždí, 4 lžíce pískového cukru, 3/4 hrnku vlažného mléka, 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 2 žloutky, špetka soli, 1 lžička skořice, 40g změklého másla, rostlinný olej, ovocná zavařenina
Postup
Nejprve rozpustíme kvasnice a 2 lžíce cukru v mléce a necháme vzejít kvásek. Prosejeme mouku a nasypeme ji na vál. Uprostřed uděláme důlek, nalijeme kvásek, přidáme žloutky, sůl, skořici a zbývající cukr. Dobře propracujeme. Přidáme máslo a zpracováváme těsto, dokud není hladké a pružné. Poté těsto dáme do mísy, přikryjeme a necháme přes noc v ledničce. Na vál nasypeme trochu hladké mouky a rozválíme těsto na zhruba centimetrovou tloušťku. Pomocí sklenice vykrájíme kolečka, překryjeme je utěrkou a necháme ještě 15 minut vykynout. V ruce vytvarujeme kouli, do jejíhož středu jsme zapracovali trochu marmelády.
V hluboké pánvi rozpálíme olej a vkládáme do něj koblihy. Když jsou z jedné strany dohněda osmažené, obrátíme je. Když jsou hotové, krátce je ubrouskem vysušíme a obalíme je v pískovém cukru.

Recept na Latkes
Pusťte do přípravy svátečních židovských "bramboráků".
Ingredience
500g brambor, 1 středně velká červená cibule, 1 velké vejce, 1/2 lžičky soli, olivový olej na smažení
Postup
Troubu si předehřejeme na 120 stupňů. Brambory oloupeme a nadrobno nastrouháme do velké mísy a nalijeme do nich studenou vodu. Brambory lehce propereme a poté důkladně přecedíme. Brambory rozprostřeme na kuchyňskou tkanou utěrku, naskládáme nadrobno nasekanou cibuli a pevně rolujeme utěrku do tvaru rolády, tak aby se ven dostala většina tekutiny. Poté brambory s cibulkou opět dáme do mísy, přidáme vejce a sůl.
Do teflonové pánve nalijeme asi 1/4 šálku oleje a rozehřejeme ho. Potom do něj po částech dáváme bramborové těsto ve tvaru placek a smažíme je při mírné teplotě z každé strany asi 5 minut. Poté je osušíme papírovým ubrouskem, osolíme a dáme do trouby pro udržení teploty. Servírujeme je teplé například s cottage sýrem, jogurtem či smetanou.

Latkes čili židovské bramboráky (/www.metropolislive.cz)
Oproti českým jsou bez vajíčka, zato však pěkně mastné...
Suroviny:
10 nastrouhaných brambor, 1 nastrouhaná mrkev, 1 cibule nasekaná na drobno, 5 rozmačkaných stroužků česneku, 1 lžíce nasekané petrželky, 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru, 2 lžíce čerstvé citronové šťávy, čtvrt šálku olivového oleje, 2 lžíce hladké mouky, 2 šálky strouhanky, sůl a pepř dle chuti, olivový olej na smažení.
Postup:
Smíchejte brambory, cibuli, česnek, petrželku a kopr v míse. Přidejte citronovou šťávu, olej, mouku, strouhanku, sůl a pepř. Míchejte, dokud nevznikne jednolitá hmota. Rozpalte olej na pánvi, smažte vždy přiměřené množství směsi rozlité po celé ploše pánve cca 4 minuty po každé straně, nebo dokud nezhnědnou. Servírujte horké.

sweb:
Latkes: Nastrouháme 5 syrových brambor, jednu cibuli, přidáme 4 vajíčka, 1/4 šálku polohrubé mouky, sůl, pepř. Směs klademe po lžících do husího sádla (nebo oleje), rozprostřeme na placku a smažíme po obou stranách. Jí se buď samostatně nebo jako příloha k huse. Vynechá-li se cibule, lze je jíst pocukrované a polité hustou smetanou, jogurtem nebo jablečnou omáčkou.

Sufganijot: 4 šálky polohrubé mouky, 4 žloutky, 1/3 šálku cukru, 1 šálek másla nebo margarinu, 4 dkg kvasnic, 1/2 lžičky soli, džem, olej na smažení.
Do 1/4 šálku vlažného mléka s trochou cukru rozdrobíme kvasnice a postavíme s moukou, solí, žloutky a mlékem s kvasnicemi a vypracujeme vláčné těsto. Je-li třeba, přidáme ještě mléko. Těsto posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a postavíme na teplé místo asi na jednu hodinu. Vykynuté je, až zdvojnásobí svůj objem. Na pomoučeném vále vyválíme z poloviny těsta placku asi 1,5 cm silnou. Tvořítkem na ní vyznačíme kolečka a doprostřed každého dáme lžičku zavařeniny. Potom ji opatrně překryjeme druhou plackou těsta a stejným tvořítkem vykrájíme koblihy. Přikryjeme je utěrkou a necháme je ještě asi 1/2 hodiny kynout. Smažíme je v hluboké vrstvě oleje po obou stranách do zlatova. Do oleje je vkládáme vykynutou stranou. Než je obrátíme, smažíme je pod pokličkou. Pocukrujeme je a ještě teplé podáváme.

https://dadala.hyperlinx.cz/bram/bramr0120.html
https://eretz.cz/content/view/69/189/



Scooolie:
Parádní!  :)

chawwa:
sněhulák je perfektní, zvlášť, když není sníh :P

zoom:
Vyborne, jen se musím trochu smát těm židovským koblížkům. Dostaly se do Izraele prostřednictvím židovských přistěhovalců z Německa a zaměnily polske Latkes ci ruský bulbenik, což jsou vlastně české bramboráky. Ten mišmaš kulturní je ale pěkný. Jinak v Izraeli slavím úspěch právě s českou verzí bramboráků, tedy místo cibule česnek. Jakékéli množství je vždy nedostatečné. Dobré je také použít pro pojivo macesovou mouku místo mouky obyčejné, protože macesová mouka absorbuje více vody z brambor. Pro zjemnění je možné také přidat polovinu brambor vařených a polovinu syrových.

zoom:
Ještě jedna prosba - pokusme se vsichni najit nějaký dobrý chanukový recept, ktery by byl dietni. Tedy při použití minima tuku a cukru.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 
Navštívit plnou verzi