Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

Letniční křesťané

<< < (18/19) > >>

Vodník:

--- Citace: Scooolie kdy 17. Prosince 2008, 01:25:55 ---Kristus SAMOZŘEJMĚ má jen jedno tělo a právě jen ON  ví, kdo do tohoto těla patří. Že mají protestanti tisíce denominací vůbec nevadí. I epištoly jsou psány "andělu církve v Efezu" či "andělu církve v Korintu", tj. i tehdy byly denominace, navzájem navenek nezávislé, ale ve skutečnosti součástí onoho Těla.
--- Ukončit citaci ---
To nebyly žádné denominace! To byly lokální církve, které dohromady vytvářely jedinou katholickou apoštolskou církev, tak, jako je tomu právě v pravoslaví podnes. Že by v Sardech věřili jinak než v Efezu je zcela absurdní předpoklad, anachronická extrapolace naší úpadkové situace do doby apoštolské.

--- Citovat ---Církev je právě ono neviditelné společenství, jehož členem je každý křesťan - bez ohledu na denominaci či církev (s malým c). V Kristu panuje jednota, ne v nějakém světském umělém sjednocení.
--- Ukončit citaci ---
V Kristu panuje jednota a ta je v tomto světě demonstrována jednotou Církve v jedné víře. Nemáme společnou víru (a tedy ani jednotu v Kristu) s heretiky a schismatiky.

--- Citovat ---Právě právo a povinnost sám se učit Písmu a sám najít cestu k Pánu z nás dělá svobodné lidi před Bohem a ne papoušky, slepě opakující, co jim je nakázáno v katechismu...protestant vírou žije, přemýšlí o ní, vede o ní polemiky, hledá. Narozdíl od jiných, kteří tupě převezmou to, co se jim řekne.
--- Ukončit citaci ---
Lépe jste aroganci protestantismu demonstrovat nemohl. 8)

--- Citace: Scooolie kdy 17. Prosince 2008, 18:44:34 ---Nejsme, protože ti nafoukaní ortodoxní popi mají podle svého názoru patent na pravdu a kdo se jim po pás nepokloní, toho ONI za křesťana neuznají  ;D Chceš-li vidět, jak vypadala katolická arogance a sebestřednost v 17. století, stačí když se podíváš na pravoslavné v 21. století  ;)
Naštěstí vše je v rukou Božích a ne nějakého agenta KGB Rüdigera  :D

--- Ukončit citaci ---
Tohle je teda blábol!! Nejen nesmyslný, ale i zlý! >:(

Vodník:

--- Citace: eleazar kdy 17. Prosince 2008, 10:41:39 ---Vodníku, tamto není výkladem Církve, ale systemu orotodoxních církví, které se vyznačují specifickou architekturou svých svatostánků.
--- Ukončit citaci ---
Eleazare, (vpravdě katholická) Církev není nic jiného než systém (lokálních) orthodoxních církví! :D A i ta architektura je ve svých principech kanonická, tj. z Ducha svatého.

--- Citovat ---Brit Chadaša = Nový Zákon
trejfe-křesťan (moje zkomolenina od petahyaha)= křesťan druhé kategorie
--- Ukončit citaci ---
Díky!

--- Citovat ---Zajímalo by mě, jestli jsem se Scoooliem bratry členů Ruské pravoslavné církve ve smyslu Dt 15
--- Ukončit citaci ---
Neumím tento text, který se týká židů a mluví o židech applikovat na Církev. Já bych si třeba Scooolieho jako otroka nekoupil. ;)

daniel lehotsky:
ku kap.Dt,15.Eleazarovi zrejme ide o to,ci moze pravoslavie ,,vykoristovat"ich v otazke vlajkolodivosti Cirkve?(ruskej).Ale mozno sa mylim.

sad:
Vazeny eleazare,
co se tyka Vaseho lingvistickeho rozboru, reaguji pouze na tu cast, jez se tyka hebrejstiny a aramejstiny.
Pisete,ze:
"Předložka "en" znamená v soudobé řečtině "v". A to jak místně, tak časově, tak příčinně.
Ovšem helenizovaní židé ji používali jako ekvivalent hebrejské předpony be- (nevím, nakolik se kryje s arabskou bi- :-\), která vyjadřuje sedmý pád (řečtina tuším sedmý pád nemá, arabština pojí předložky automaticky s druhým pádem, jak to má aramejština nevím :-[). Dále může mít i význam "do"  ???
Také se vyskytuje v určitých nářečných frázích, kde by se měla překládat "u", "mezi", "skrze"."

Neodlucitelna predlozka ב (be-) skutecne vyjadruje 7. pad (pripadne predlozku "s"); stejne casto (mozna i casteji) vsak take znamena "v".
Nekdy, zvlaste v souslovich ביד (be-jad); בידי (bidej) atp. muze znacit "u"; "prostrednictvim"; "skrze".
Bezprostredni blizkost hebrejstina casto vyjadruje sluvkem אצל (ecel).

Btw: To jsem nevedela, ze patrite mezi krestanske lingvisty...

Hezky den vsem.

eleazar:

--- Citace: Vodník kdy 17. Prosince 2008, 23:49:14 ---
--- Citace: Scooolie kdy 17. Prosince 2008, 01:25:55 ---Kristus SAMOZŘEJMĚ má jen jedno tělo a právě jen ON  ví, kdo do tohoto těla patří. Že mají protestanti tisíce denominací vůbec nevadí. I epištoly jsou psány "andělu církve v Efezu" či "andělu církve v Korintu", tj. i tehdy byly denominace, navzájem navenek nezávislé, ale ve skutečnosti součástí onoho Těla.
--- Ukončit citaci ---
To nebyly žádné denominace! To byly lokální církve, které dohromady vytvářely jedinou katholickou apoštolskou církev, tak, jako je tomu právě v pravoslaví podnes. Že by v Sardech věřili jinak než v Efezu je zcela absurdní předpoklad, anachronická extrapolace naší úpadkové situace do doby apoštolské.

--- Ukončit citaci ---
Věřím tomu, že víra Církve v Efezu byla mírně odlišná od té v Římě. Jelikož Pavel/Ježíš píše každé Církvi něco trošku jiného, tak natom asi nebyly všechny stejně.

--- Citace: Vodník kdy 17. Prosince 2008, 23:49:14 ---Nemáme společnou víru (a tedy ani jednotu v Kristu) s heretiky a schismatiky.

--- Ukončit citaci ---
Teď jste se mě dotkl :'(

--- Citace: Vodník kdy 18. Prosince 2008, 00:01:02 ---A i ta architektura je ve svých principech kanonická, tj. z Ducha svatého.

--- Ukončit citaci ---
Mě osobně se ta architektura a vůbec "sovětské" umění velmi líbí. Navíc oceňuji, že tyto církve nestavějí sochy, narozdíl od svých inkvizičně činorodějších protějšků. Že mám výhrady k ikonodulii, zvlášť k její symboličnosti, která by se dala vykládat jako karikování Božího díla (záměrné malování proroků s malými ústy a velkýma očima a ušima), tak to se mně nelíbí, ale kopule a sakrální architektura ano. Tak proto označuji konglomerát těchto denominací podle jejich pozitivních charakteristik ;)

--- Citace: Vodník kdy 18. Prosince 2008, 00:01:02 ---Neumím tento text, který se týká židů a mluví o židech applikovat na Církev. Já bych si třeba Scooolieho jako otroka nekoupil. ;)

--- Ukončit citaci ---
Křesťanská věrouka vyžaduje po následovnících Nocriho, aby mezi sebou udržovali ještě "vymazlenější" vztahy, než s lidmi mimo, a to i klidem mimo se musíme chovat mnohem lépe, než bychom museli jinak :o
Proto se Vás ptám, jestli já a Scooolie patříme z hlediska Ruské ortodoxní Církve do katogorie standart, anebo do kategorie upper.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi