Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Letniční křesťané
Vader:
Hele, zkusim se ho zeptat, odkud to ma. Jen pro tvoji zvedavost. Mne staci pausalni oznaceni "krestansky misijni" film. A jeste neco - oznacovat ho za "becko" je jako by dostal Oscara :P
eleazar:
to Vodník: Váš výklad Ef 4,4-6 (mimochodem velmi obtížný text) je dostri tendenční, snažící se napasovat providera kopulovitých střech na zmíněné parametry s vyloučením každého, kdo daný architektovický styl nesdílí, bez toho, aby k tomu byly nějaké důkazy.
Co je ovšem nejhorší, tak že Brit Chadaša nezná pojem dvouúrovňového bratrství ani trejfe-křesťanů, buď tento někdo křesťanem je, anebo je falešným bratrem, ale rozhodně ne nic mezitím :'(
to Scooolie: kánon +-spadl sám od sebe. Starý Zákon (LXX) existoval před začítkem našeho hnutí. Sám St. Petr jej přijal za kánon, stejně jako absorboval jako kánon spisy St. Pavla.
Vodník:
--- Citace: eleazar kdy 17. Prosince 2008, 09:35:03 ---to Vodník: Váš výklad Ef 4,4-6 (mimochodem velmi obtížný text) je dostri tendenční, snažící se napasovat providera kopulovitých střech na zmíněné parametry s vyloučením každého, kdo daný architektovický styl nesdílí, bez toho, aby k tomu byly nějaké důkazy.
--- Ukončit citaci ---
Eleazare, Vy máte se Scoooliem společné zkreslení optiky: ten výklad není můj výklad, ale Církve. Pokud v těchto debatách presentuji nějaké svoje názory, snažím se to vždy zdůrazňovat (pokud to není self-evident, jako v debatách s Danielem). To místo má, jako celé Písmo, několik rovin výkladů a zde není místo na to to rozepisovat (já je ani všechny neznám, ale mohl bych se zeptat). Že je pro Vás jediná katholická apoštolská církev, mystické Tělo Kristovo, "providerem kopulovitých střech", to tu taky asi nevyřešíme.
--- Citovat ---Co je ovšem nejhorší, tak že Brit Chadaša nezná pojem dvouúrovňového bratrství ani trejfe-křesťanů, buď tento někdo křesťanem je, anebo je falešným bratrem, ale rozhodně ne nic mezitím :'(
--- Ukončit citaci ---
Nevím, co je to Brit Chadaša. "Trejfe-křesťan" znamená, jestli jsem to správně pochopil, "křesťan na baterky"? Nevím, co Vy myslíte tím "dvouúrovňovým bratrstvím". Už jsem jednou psal, že striktně vzato křesťanství mimo Církev neexistuje, ale že tato striktnost není uplatňována a nepravoslavní křesťané jsou za křesťany považovány - s menšími nebo většími "kosmetickými vadami" ve věrouce (nic není řečeno o jejich spasení či zatracení). Ona je realita mnohovrstevná jako cibule: na té nejpovrchnější, hrubohmotné vrstvě (ale pouze na ní!) jsou moji bratři jen pravoslavní křesťané, ale když sloupnete pár slupek, tak zjistíte, že je jím i můj muslimský zelinář, kollega pándit nebo třeba i Achab ;). Každý z nás nemusí pod ty šlupky vidět, ale stačí připustit, že to tak může být.
eleazar:
Vodníku, tamto není výkladem Církve, ale systemu orotodoxních církví, které se vyznačují specifickou architekturou svých svatostánků.
Brit Chadaša = Nový Zákon
trejfe-křesťan (moje zkomolenina od petahyaha)= křesťan druhé kategorie
např.
V Čechách (až do Rudolfa II.) příslušníci Jednoty bratrské
ve Španělsku pokřtění Arabové, jen proto, že se narodili jako příslušníci jiného národa
v Jeruzalémském království (mimo Edessu) Arméni a ortodoxní
z pohledu letničních ti, jež nevládnou glosoláliemi
možná naleznete i víc příkladů
Bratrství je "právní" termín, křesťanské učení s tímto termínem hodně operuje ;), ale je i v Tóře. Zajímalo by mě, jestli jsem se Scoooliem bratry členů Ruské pravoslavné církve ve smyslu Dt 15
daniel lehotsky:
naznak niecoho spolocneho(pre krestanov)dal jasne Vodnik a to vo versiEf4,4-6.Eleazare,to nniene viacvrstevnaty vers,alebo spletity.Problem je inde.Pzrime sa na to z uhlu clovek versus Jezis.(plus apostolovia,aby bol sirsi zaklad)A provnajme Mose versus Tora.Pre Zidov toto zostalo zakladom:(Mose rabejnu,zostal navzdy autoritou a najvacsim,, prorokom".)Po zaniku Chramu(II.)zostal tam,kde bol.Len sa dodplnovala Halacha.(v kocke,ak sa mylim,prosim zidovskych spoluprezeratelov fora,nech ma opravia).Ucite bolo v narode mnozstvo velicin,ktore videli,ale nikto nemenil.Ale co sa udialo v krestanstve,kazdy ,,narod"pomaly tam pocal vkladat rozne vyklady,chapania,postulaty a pritom najkrajie na odkaze Jezisa bola Jednoduchost(aspon ja to tak vnimam,akoze A je A. ;)).No ale sami vidime ,co nam z toho vzniklo.A myslim si,ze je to naskodu.A pritom v kazdom koreni je svojska mohutnost,ale posobia osobitne,len si predstavte,tu mohutnost a vyboj v jednom strome. ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi