Judaismus > Obecná náboženská debata
Kde se vzala voda (chcete se zapojit?)
daniel lehotsky:
Ved prave,pocas Pesahu predsa platili este prisnejsie obmedzenia ako o Sabate!Mozno sa ale mylim.No a co ten kikirikajuci kohut Petrov?Takze museli zasadat v noci.Ale to mozno boli vtedajsie zvyky. ;)
eleazar:
--- Citace: daniel lehotsky kdy 5. Prosince 2008, 14:51:45 ---Ved prave,pocas Pesahu predsa platili este prisnejsie obmedzenia ako o Sabate!Mozno sa ale mylim.No a co ten kikirikajuci kohut Petrov?Takze museli zasadat v noci.Ale to mozno boli vtedajsie zvyky. ;)
--- Ukončit citaci ---
O Pesahu platí pravidla mírně odlišná. (Např. se smí připravit nejnutnější jídlo)
Z pohledu Chrámu se jednalo o noc ze 13 na 14. nísan - tj. zabíjelo se standardně. Z pohledu esénů se jednalo o noc ze 14. na 15. nísan - tj. normální pascha se vším všudym, učedníci potom šli na Olivovou Horu, chvíli tam pobyli, pak došlo k zatčení, než se svolala Velerada, tak už se nachylovalo k ránu. Ukřižování proběhlo okolo 9:00.
daniel lehotsky:
super,tomu rozumiem,Ale nejde mi do hlavy to nocne zasadanie velrady a este k tomu v dome velknaza,co Chramovy okrsok?ak to mozem tak nazvat.
Elazar:
--- Citace: eleazar kdy 5. Prosince 2008, 09:59:46 ---Byla. (Ono vraždit o šábesu, a navíc o Pesahu, to by bylo příliš i v zájmu odstranění nepohodlného proroka ::))
Vidíš, jak to pěkně všechno znáš ;D
--- Ukončit citaci ---
Narozdíl od tebe ;)
--- Citace: eleazar kdy 5. Prosince 2008, 15:28:52 ---
--- Citace: daniel lehotsky kdy 5. Prosince 2008, 14:51:45 ---Ved prave,pocas Pesahu predsa platili este prisnejsie obmedzenia ako o Sabate!Mozno sa ale mylim.No a co ten kikirikajuci kohut Petrov?Takze museli zasadat v noci.Ale to mozno boli vtedajsie zvyky. ;)
--- Ukončit citaci ---
O Pesahu platí pravidla mírně odlišná. (Např. se smí připravit nejnutnější jídlo)
Z pohledu Chrámu se jednalo o noc ze 13 na 14. nísan - tj. zabíjelo se standardně. Z pohledu esénů se jednalo o noc ze 14. na 15. nísan - tj. normální pascha se vším všudym, učedníci potom šli na Olivovou Horu, chvíli tam pobyli, pak došlo k zatčení, než se svolala Velerada, tak už se nachylovalo k ránu. Ukřižování proběhlo okolo 9:00.
--- Ukončit citaci ---
To jako že Ježíš a jeho učedníci byli Eséni? ;D To snad ne
--- Citace: daniel lehotsky kdy 5. Prosince 2008, 15:52:54 ---super,tomu rozumiem,Ale nejde mi do hlavy to nocne zasadanie velrady a este k tomu v dome velknaza,co Chramovy okrsok?ak to mozem tak nazvat.
--- Ukončit citaci ---
Třeba to bylo tak, že žádná velerada nezasedala (proč také, že) a že celý ten příběh je do evangelií importován, aby byla nalezena nějaká cesta jak ukřižování shodit na židy...
Z halachického hlediska se soudy nesmí vynášet v noci. Velekněz nebyl postavou s rozhodovací funkcí. Nepředsedal Sanhedrinu, ani v něm neměl hlavní slovo... Celá ta příhoda se nemůže zakládat na realitě.
Vader:
Nechtel jsem provokovat, nechtel jsem stvat. Strasne nerad bych se dotkl krestanskych pratel (to pratelstvi mi nikdo nezakazuje a zakazat nemuze), ale taky povazuji "nocni zasedani velerady" za ucelovou bachorku nasledovniku Nazaretskeho.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi