Judaismus > Obecná náboženská debata

Geníza v Káhiře

(1/2) > >>

Vader:
Nakousli jsme v jinem threadu kahirskou genizu. Pravda, uplne nechtene, ale stalo se.  ;)
Mate-li, pratele, nejake poznatky, zkusenosti, dohady (tech prosim co nejmene) ohledne tematu, sem s tim, prosim. Verim, se nejen ja, ale i ostatni se radi pouci a priuci. Do toho.

petahyah:

--- Citace: Vader kdy 27. Listopadu 2008, 08:51:12 ---Nakousli jsme v jinem threadu kahirskou genizu. Pravda, uplne nechtene, ale stalo se.  ;)
Mate-li, pratele, nejake poznatky, zkusenosti, dohady (tech prosim co nejmene) ohledne tematu, sem s tim, prosim. Verim, se nejen ja, ale i ostatni se radi pouci a priuci. Do toho.

--- Ukončit citaci ---

Máte ma mysli objev textů v Káhirské genize - jako byl třeba Damašský dokument?

Vader:

--- Citace: petahyah kdy 28. Listopadu 2008, 11:36:21 ---Máte ma mysli objev textů v Káhirské genize - jako byl třeba Damašský dokument?

--- Ukončit citaci ---

Po pravde zrovna Damassky dokument byl uveden jako nalez kumransky, a jako nalezeny v kahirske genize ho uvadi vyhradne karaite (AFAIK). Ale i kdyby, co ma co delat karaitsky svitek v ortodoxni/rabanitske synagoze, nehlede na jeho dosti pozdni umisteni pobliz Slaneho more ?
Mel jsem na mysli zejmena svitky Tory i Tenachu, ktere jsou pismeno od pismene stejne jako dnesni, stejne tak i "zapisky" blizsi archeologii, nez kanonu.

petahyah:

--- Citace: Vader kdy 29. Listopadu 2008, 17:02:58 ---
--- Citace: petahyah kdy 28. Listopadu 2008, 11:36:21 ---Máte ma mysli objev textů v Káhirské genize - jako byl třeba Damašský dokument?

--- Ukončit citaci ---

Po pravde zrovna Damassky dokument byl uveden jako nalez kumransky, a jako nalezeny v kahirske genize ho uvadi vyhradne karaite (AFAIK). Ale i kdyby, co ma co delat karaitsky svitek v ortodoxni/rabanitske synagoze, nehlede na jeho dosti pozdni umisteni pobliz Slaneho more ?
Mel jsem na mysli zejmena svitky Tory i Tenachu, ktere jsou pismeno od pismene stejne jako dnesni, stejne tak i "zapisky" blizsi archeologii, nez kanonu.

--- Ukončit citaci ---

https://www.lib.cam.ac.uk/Taylor-Schechter/GOLD/T-S10K6/

Jakob Shapir and Schechter nebyli karaité. V káhiře genize nebyly nalezeny jen karaitské texty (dopis starších z Aškelonu), texty z vazbou na karaity Damašský dokument, ale i fragmenty koránu.

Elazar:

--- Citace: Vader kdy 29. Listopadu 2008, 17:02:58 ---

--- Ukončit citaci ---

--- Ukončit citaci ---

Třeba to, že kdysi v minulosti nebyli všichni karaité jako karaite.cz a rabanité a karaité navzájem dokázali ve světlých chvilkách kooperovat. ;) Mě by vůbec nepřekvalpilo, kdyby tam byly zbytky třeba z Mahábharáty  :D Situace zkrátka nebyla černobílá, jak by si někteří rádi představovali.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi