Všeobecná kategorie > Bezpečnost - armáda, zpravodajství, policie

Surovinová bezpečnost Izraele a demokratických zemí obecně

(1/3) > >>

Scooolie:
Zabrousili jsme nedávno v jiné debatě také k životnímu prostředí a s tím souvisí otázka vyčerpatelnosti zdrojů. V souvislosti s tím mi přijde jako dobré téma k diskusi energetická bezpečnost, resp. závislost na dodávkách zejména ropy a zemního plynu z nestabilních, nedemokratických či nepříliš přátelských zemí.

Špatná zpráva: Jak Izrael, tak ČR na těchto dodávkách budou ještě dlouho závislé.

Dobrá zpráva: Tradiční naleziště na Blízkém východě se pomalu vyprazdňují a tak jsme stále blíž dnu, kdy Arabovi zbude jen písek a chudoba. Což samo o sobě moc dobré není, ale dobré je to ve spojení s tím, že skončí světovládné ambice islámu, resp. nebude možné je realizovat.

A výborné je, že jinde je ropy dost. Takže i současná cena 50 dolarů za barel je mnohem blíže realitě než cena z "islámsko-ruského ropného snu" 200 $ /barel.

Něco málo k rozpoutání debaty (a zkažení nálady zeleným fanatikům  ;D)

Vyčerpání ropy nehrozí. Černého zlata je dostatek na dalších nejméně 200 let
https://ekonomika.ihned.cz/c1-30671700-vycerpani-ropy-nehrozi-cerneho-zlata-je-dostatek-na-dalsich-nejmene-200-let

Tomsik:
No vida:) Jsem cetl, ze snad Kataru uz brzo dojde...? Ono co si budeme povidat, USA si uz leta dela zasoby, Kanada ma ropy ze se muze arabum vysmat...vse je treba brat s nadhledem :)

eleazar:

--- Citace: Scooolie kdy 23. Listopadu 2008, 20:58:13 ---Dobrá zpráva: Tradiční naleziště na Blízkém východě se pomalu vyprazdňují a tak jsme stále blíž dnu, kdy Arabovi zbude jen písek a chudoba.

--- Ukončit citaci ---
Pravděpodobně se ovšem toho dne, nedožije nikdo z uživatelů fora.

Jako člověk od řemesla bych ještě chtěl dodat, že i přes všechny skutečné či domělé krize lidé obecně fosilními surovinami neuvěřitelně plýtvají, což znamená, že v případě středně razantního zdražení ropy by došlo k silnému omezení její spotřeby.
Dále bych rád dal na vědomí, že současná těžba je velmi neefektivní, neboť by se její zefektivňování nevyplácelo, a to nejde jen o ropné písky (těžba této suroviny je příšerná práce ;D), ale i o konvenční naleziště, kde pořád je ještě velké procento ropy necháváno ladem.

Nás ani naše děti a vnoučta nemusí problém s nedostatkem surovin příliš trápit. Jelikož lidská důmyslnost je obrovská a doomsayeři zpravidla nepředpokládají nalezení nových zdrojů či zpřístupnění stávajících, tak se domnívám, že že nejooptimističtější vyhlídky vynásobené 2-3x jsou relativně střízlivé.
Otázkou je, jestli v té době budou ještě existovat nějací Evropané (tím myslím i Izrael, Arménii, Gruzii, možná Rusko)

Pepino65:
Já jsem vyloženě rád, že se nová ložiska ropy nacházejí mimo Blízký východ, ale obávám se, že export islámu nemusí jít ruku v ruce s vyděračskými cenami ropy. Můj názor je takový, že jejich metoda je snášení kukaččích vajec do jinověreckých částí světa. Přistěhovat, rozmnožit, ovládnout (Kosovo - konečné stádium, Francie - 1. fáze je hotova, 2. fáze úspěšně probíhá -co bude dál? Potom se bude hodit Runciman nebo Ahtisaari.

Scooolie:

--- Citace: Tomsik kdy 23. Listopadu 2008, 21:47:20 ---No vida:) Jsem cetl, ze snad Kataru uz brzo dojde...? Ono co si budeme povidat, USA si uz leta dela zasoby, Kanada ma ropy ze se muze arabum vysmat...vse je treba brat s nadhledem :)

--- Ukončit citaci ---

Jemenu. Ale také dobře  ;D

--- Citace: Pepino65 kdy 23. Listopadu 2008, 22:13:30 ---Já jsem vyloženě rád, že se nová ložiska ropy nacházejí mimo Blízký východ, ale obávám se, že export islámu nemusí jít ruku v ruce s vyděračskými cenami ropy. Můj názor je takový, že jejich metoda je snášení kukaččích vajec do jinověreckých částí světa. Přistěhovat, rozmnožit, ovládnout (Kosovo - konečné stádium, Francie - 1. fáze je hotova, 2. fáze úspěšně probíhá -co bude dál? Potom se bude hodit Runciman nebo Ahtisaari.

--- Ukončit citaci ---
Francie hotovo. Německo, Británie rozpracováno. A jak se nám tak blíží ta neodvratnost Lisabonské smlouvy, která "zachrání mír pro naši dobu", tak pak už do toho z pohledu ČR nebudeme moc kecat vůbec.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi