Judaismus > Obecná náboženská debata

Smrt velekněze smiřuje ? Ježíš coby velekněz ? Co je to *korban.

<< < (14/44) > >>

Avniela:
Pánové, omlouvám se, že jsem vtrhla do Vaší debaty tak jakoby bez souvislosti (můj přispěvek  Dnes v 18:37:30). Velmi dobře si uvědomuju, že na Vaši úroveň debatování nemám, naprosto postrádám jakoukoli znalost těch spisů, na něž se odvoláváte. Jde mi jen čistě o to vidět náhledy na určitý text z druhé strany . V tom oddíle z Izajáše je řeč o zástupném trestu - ...jej však Hospodin postihl pro nepravost náš všech (Iz.53,6) - a o následném vydání sebe jako oběti za hřích - ...aby položil svůj život v oběť za vinu (Iz.53,10). Není tu řeč o veleknězi, možná to tedy není k tématu.

Karels:

--- Citovat ---Tomu se říká kušja,
--- Ukončit citaci ---
- já znám pouze "machloket" - tedy rozpor dvou míst v Talmudu, případně rozdílná tvrzení dvou, či více rabínů. Ke své hanbě musím přiznat, že vůbec nechápu podstatu sporu...  :)

Karels:
Řekněme si upřímně, že dohledávat zpětně v Tanachu podporu pro "statut" Ježíše bývá mnohdy účelové. (a říkám to naprosto otevřeně) To taky můžu využít biblické texty ke své kuřácké vášni... - prostě vytrhnu list z Bible a využiju ho jako papírek na balenou cigaretu (promiňte ten drastický příklad).

Jako křesťané se odvoláváme na Izaiáše, ale jak jsem napsal, je férové říct, že pro podporu svých názorů musím k textu přistupovat s pokorou (i mně mnohdy chybí) s tím, že na texty je možno pohlížet i jinak, i kdyby se mi to na krásně nelíbilo. Viz. například přijetí ústní Tory - Mojžíš přijímá Torot Vajjikra /Levitikus/ 26:46 - obvykle, když nesouhlasím, mám připravenou svou alternativu - nicméně v tomto případě nevím, jak vysvětlit onen plurál Torot, takže nemůžu naprosto odmítnout tezi o přijetí ústní Tory spolu s psanou Torou - i když pro nás křesťany ústní Tóra závazná není.

Karels:
Říct, že všechny oběti ukazují na Ježíše, no já nevím. Co je jisté, B*h odpouští prostřednictvím korbanot. A tady mám dotaz na vás, židovští přátelé. Pokud trvala chrámová liturgie, pak bylo odpuštění hříchů vázané na celou chrámovou liturgii (Jom Kippur atd.). V okamžiku, kdy neexistuje chrám, neexistují koheni, kteří by takovou praxi vykonávali, jak mi zdůvodníte odpuštění svých vin a hříchů bez oněch korbanot? Ptám se z důvodu, abych si pomyslně "odškrtl" jeden bod, který mi na židovském náboženství není jasný...

achab:
Pro Karels :  Hledej to ve svém pohledu na *korbanot. Nevnímáš je náhodou jako *oběti, tak jako si křestanství neprávem spojuje Mesiass se spasitelem, ačkoli *mašiach a *goel Jisroel je něco docela jiného?
  Zkus hledat v kořeni *korban - jestli tam náhodou není *karav
A zkus se vrátit do zprávy o stvoření a pár veršů po ní -  k situaci : *ajeka Adam ...  No a uvidíme, jestlis náhodou netrefil Bingo.
Hezký týden

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi