Judaismus > Obecná náboženská debata
Smrt velekněze smiřuje ? Ježíš coby velekněz ? Co je to *korban.
Karels:
--- Citovat ---ad ‘Promiň, já to z tóry mám, jde o to, jestli si to připustíš ty.(tedy pokud se pořád bavíme o tom posmívání a zlehčování bližníno...)’
--- Ukončit citaci ---
Přísloví 17:5 "Kdo se posmívá chudému, tupí toho, kdo jej učinil, kdo má radost z běd, ten bez trestu nezůstane." - slyšel jsem na to nějaký výklad (od Tamaše Visi - z kabinetu judaistiky), ale souvislosti si už nepamatuju...
KarelG:
--- Citace: achab kdy 24. Listopadu 2008, 23:29:24 ---
--- Citace: KarelG kdy 24. Listopadu 2008, 23:17:52 ---Achab:
ad ‘Promiň, já to z tóry mám, jde o to, jestli si to připustíš ty.(tedy pokud se pořád bavíme o tom posmívání a zlehčování bližníno...)’
Jo, jistě, bavíme. Od začátku mi jde o to, jestli je to v Tóře výslovně napsáno – a pokud ano, tak prostě odkaz na verš. Jestli dobře rozumím tvému naznačování, tak ty to z Tóry odvozuješ nějak nepřímo?
--- Ukončit citaci ---
bs*d
Nene, naprosto přímo. Už ses do toho Chofec chajim juknul? A nic ?
--- Ukončit citaci ---
Achab: Nejuknul. Předpokládám, že tu není souvislost s veršem Ž 34,12, nýbrž že to je nějaká kniha. A pokud ano, tak ji neznám. A pokud je v ní odkaz na Tóru, tak bych raději ten odkaz, než kvůli tomu shánět a číst tu knihu (nic proti ní). ;-)
KarelG:
--- Citace: Karels kdy 25. Listopadu 2008, 07:35:31 ---
--- Citovat ---ad ‘Promiň, já to z tóry mám, jde o to, jestli si to připustíš ty.(tedy pokud se pořád bavíme o tom posmívání a zlehčování bližníno...)’
--- Ukončit citaci ---
Přísloví 17:5 "Kdo se posmívá chudému, tupí toho, kdo jej učinil, kdo má radost z běd, ten bez trestu nezůstane." - slyšel jsem na to nějaký výklad (od Tamaše Visi - z kabinetu judaistiky), ale souvislosti si už nepamatuju...
--- Ukončit citaci ---
KarelS: To ano, jenže Přísloví nepatří do Tóry. Tóra je jenom Pentateuch. Věci z jiných částí Písma jsou jistě závažné, jistě jsou brány s úctou, ale až na nějaké výjimky z Ezechiela nejsou chápány jako součást zákona.
sad:
KarleG,
to co pisete, neni uplna informace;
slovo "Tora" se nekdy uziva i jako oznaceni celeho TaNaChu.
Krom toho, Moshe od B-ha obdrzel Toru she-bi-chtav a Toru she-be-al-pe.
Karels se tudiz zase tak moc neplete.
Ovsem, pokud Toru povazujete za pouhy zakon, je to smutne...
Ohledne Jisra'ela Me'ira Ha-Kohen zvaneho Chafec Chajim: www.torah.org/learning/halashon/intrcomm.html
A vyvozuje nejenom z Tehilim, ale primo z Chamisha chumshej Tora...
S uctou
sad
KarelG:
sad:
ad ‘to co pisete, neni uplna informace;
slovo "Tora" se nekdy uziva i jako oznaceni celeho TaNaChu’.
Ano, to je správné doplnění. Slovo Tóra se skutečně někdy vyskytuje v širším významu, takže může označovat celý Tanach. Tanachu se občas také může říkat Talmud (používá se to hlavně před citáty veršů), přestože pod pojmem Talmud je ve skutečnosti míněno něco docela jiného.
Abychom se tedy v těch pojmech neztratili, v této konferenci používám následující terminologii:
Tóra = Pentateuch
Písmo či Tanach = Tanach
Talmud = Babylónský talmud
ad ‘Krom toho, Moshe od B-ha obdrzel Toru she-bi-chtav a Toru she-be-al-pe’.
To ano, ale ptát se, zda je něco psáno v ústní Tóře zní jako protimluv. Navíc bychom si museli pokaždé vymezit, co pod termínem ‘ústní Tóra’ přesně myslíme: zda halachu Mojžíše ze Sinaje, anebo i rabínské responsum. Proto bych to raději nekomplikoval a na ústní Tóru se odkazoval běžnými termíny.
Jinak děkuji za vysvětlení i za odkaz na tu knihu, ale přece jen – nešlo by to místo z Tóry nějak upřesnit? Jestli je to výklad na základě Tóry, tak takový odkaz jsem původně na mysli neměl – těch by se našlo něúrekom v literatuře o musaru.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi