Judaismus > Obecná náboženská debata

Smrt velekněze smiřuje ? Ježíš coby velekněz ? Co je to *korban.

<< < (23/44) > >>

gvodrazka:
 :)

Přátelé, jestli vám to nějak pomůže, tak bych doporučil odkazy na místa, kde se dá odvodit zmínka o Metatronovi.

Talmud Bavli, Avoda Zara 3b
                  Sanhedrin 38b
                  Sanhedrin 94a
                  Jebamot 16b

Čerpal jsem ovšem jen z Epsteinova překladu, tak jestli vám to k něčemu bude....

KarelG:
Achab:
ad ‘Promiň, já to z tóry mám, jde o to, jestli si to připustíš ty.(tedy pokud se pořád bavíme o tom posmívání a zlehčování bližníno...)’
Jo, jistě, bavíme. Od začátku mi jde o to, jestli je to v Tóře výslovně napsáno – a pokud ano, tak prostě odkaz na verš. Jestli dobře rozumím tvému naznačování, tak ty to z Tóry odvozuješ nějak nepřímo?

KarelG:

--- Citace: gvodrazka kdy 24. Listopadu 2008, 17:18:50 --- :)

Přátelé, jestli vám to nějak pomůže, tak bych doporučil odkazy na místa, kde se dá odvodit zmínka o Metatronovi.

Talmud Bavli, Avoda Zara 3b
                  Sanhedrin 38b
                  Sanhedrin 94a
                  Jebamot 16b

Čerpal jsem ovšem jen z Epsteinova překladu, tak jestli vám to k něčemu bude....

--- Ukončit citaci ---
Gvodrazka: Díky za přehled. Ještě tam patří Chagiga 15a. Pasáže Sanhedrin 94a a Jevamot 16b zmiňují anděla zvaného Sar ha-olam. Jeho ztotožnění s Metatronem je velmi nejisté.

achab:

--- Citace: KarelG kdy 24. Listopadu 2008, 23:17:52 ---Achab:
ad ‘Promiň, já to z tóry mám, jde o to, jestli si to připustíš ty.(tedy pokud se pořád bavíme o tom posmívání a zlehčování bližníno...)’
Jo, jistě, bavíme. Od začátku mi jde o to, jestli je to v Tóře výslovně napsáno – a pokud ano, tak prostě odkaz na verš. Jestli dobře rozumím tvému naznačování, tak ty to z Tóry odvozuješ nějak nepřímo?

--- Ukončit citaci ---

bs*d

Nene, naprosto přímo. Už ses do toho Chofec chajim juknul? A nic ?

achab:
Moc se omlouvám, povídání o Meta/ Mitatronovi je inspirativní, odkazy na talmud přínosné, ale ve vlákně *korbanot a Ježíš velekněz ?? jaksi off topic.  Takže pokračování, prosím, zde.
https://forum.eretz.cz/index.php/topic,656.0.html
Příjemné studium.
-acb-

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi