Judaismus > Obecná náboženská debata
Smrt velekněze smiřuje ? Ježíš coby velekněz ? Co je to *korban.
achab:
--- Citace: Karels kdy 23. Listopadu 2008, 19:26:01 ---Já osobně se za své křesťanství nestydím - protože díky Nazaratskému se dozvídám o Izraeli, židovství.. pokud bych zůstal takový, jaký jsem byl před svým obrácením, tak bych nejspíš seděl někde v hospodě...
Je fakt, že plno pohledů - a teď mluvím k vám židům máme rozdílné - navíc je tady další překážka, dosti výrazná překážka.. - a tou je hebrejština, protože jenom málo křesťanů si dá práci, aby se tímto jazykem zabývalo... V okamžiku, jak dojde na nějaké diskuze, člověk by měl být minimálně sběhlý v hebrejštině... - netvrdím, že tenhle jazyk umím na jedničku... Nadto, rabínská literatura (tak tam se nechytám vůbec) - chodím sice v rámci mého studia na četbu Talmudu, ale je to dost málo - navíc je to dost obtížné... (alespoň pro mě)
--- Ukončit citaci ---
Víš, karelSi, kdybys to všechno zavčasu obrátil, mohlo být i tobě lépe. Kdyby ses totiž snažil dozvědět něco o Nazaretském díky jidiškajt a Jisraelovi (ne tak už Izraeli moderním), asi bys i daleko víc žiznil po hebrejštině a pak by ti i "tvoje" původní literatura nebyla cizí.
Pak je ale třeba se zamyslet, co s tím dál ...
Držím palce.
Elazar:
--- Citace: sad kdy 24. Listopadu 2008, 00:18:31 ---
Aneb nespoleham se na cloveka ani na syna boziho, spoleham se toliko na B-ha Pravdiveho – Jedineho (kdyz uz jsme u Sefer Zohar).
--- Ukončit citaci ---
:D
Zrovna na celé téhle pasáži se dá výborně ilustrovat vztah skupin v judaismu k Zoharu. Jedna část jí má za svatý text. Druhá ho má ráda, protože je to naprosto skvěle napsané vyznání jedinosti B-ží (včetně odmítání andělů, syna božího atd.) a ta třetí sice technicky proti tomu nic nemá, ale protože je to pasáž ze Zoharu, tak k ní přistupuje apriori rezervovaně a často i odmítavě a do sidurů ji nezařazuje. Stejně jako u spousty dalších mystických textů.
Elazar:
--- Citace: KarelG kdy 24. Listopadu 2008, 00:00:51 ---Ono není od věci ani konstatování, že Metatron ve skutečnosti JE Šadaj. Ale tyhlety vztahy se mi ani trochu nechce rozebírat veřejně. I odhalování tajemství má své meze.
--- Ukončit citaci ---
A to je odkud? Abulafia ?????? Nebo si to myslíš jen ty? Pardon - nebo to VÍŠ jen ty? :)
Za sebe mohu zcela vážně prohlásit, že pokud se s námi o toto tajemství podělíš, tak jej v žádném případě nezneužiji a ani se nebudu snažit vystoupat skrze hejchalot ani sestoupit do Merkavy nebo Metatrona přivolat.
Tvou obavu na jedné straně chápu, ale pokud si přečteš třeba příspěvky uživatele fanuel, tak hned pochopíš, že vysvětlení, jak může být Metatron Šadaj, se tu snadno ztratí a nikdo se nad takovým příspěvkem nebude pohoršovat. ;)
Případně tu jsou soukromé neveřejné zprávy, tak se nezdráhej jich využít.
daniel lehotsky:
to KarelG.,,dyna sa spozna podla stavy."Ja som predpokladal,ze podla svojej Prazdnoty. :)Ad2),,Mohol by si sa vyjadrit trochu jasnejsie?Z tvojho prispevku som nepochopil naco mam vlastne reagovat."Asi nie,tam treba uchopit nit myslienok tiahnucu textom a nasledovat ju tam i zpat,pokial sa neodhali uplny zmysel.Lebo z pohladu Daat Asija a Jesod Jecira sa to mozu zdat blaboly. :)Malache Chavala mozu zakryt oko,ze clovek nevidi vobec nic,alebo cloveka zapletu,ze si mysli ze stlp pred nim je clovek a clovek je stlp. :)To Elazar,,preco sukromnymi spravami mame byt odtrhnuty od zdroja???" :)
Elazar:
Nekaž mi můj pokus o vstřícnost.
KarelG už párkrát psal, že by něco nerad rozebíral atp. Tak se domnívám, že má nějaký důvod k tomu nehlásit něco veřejně a tohle je nabídka, jak zkrátka uchovat nějaké věci v soukromí a přitom i něco sdělit.
Pochopitelně je tu ještě druhá možnost, že jen plká a o daných věcech nic neví a takto jen mlží, ale tuto domněnku v rámci nepředpojatého friendly přístupu odsouvám na dobu neurčitou do ústraní.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi