Judaismus > Rabín odpovídá na Vaše dotazy

O Karaimech a jejich náboženství - karaismu

<< < (17/23) > >>

petahyah:

--- Citace: Vader kdy  6. Srpna 2009, 22:33:22 ---off topic : lidicky, proc pridavate plural k pluralu ? Karaimove, gojimove, z toho mi vstavaji vlasy na hlave a vikingsky vous trci vpred  :(

--- Ukončit citaci ---

Není náhodou slovo karaimové užívané i v české odborné literatuře?

Elazar:

--- Citace: petahyah kdy  6. Srpna 2009, 22:46:25 ---
--- Citace: Vader kdy  6. Srpna 2009, 22:33:22 ---off topic : lidicky, proc pridavate plural k pluralu ? Karaimove, gojimove, z toho mi vstavaji vlasy na hlave a vikingsky vous trci vpred  :(

--- Ukončit citaci ---

--- Ukončit citaci ---

Žádná neexistuje, takže není.

Elazar:

--- Citace: Dan kdy  6. Srpna 2009, 22:31:06 ---Nevíte o kde by se daly najít informace o důvodech změny způsobu modlení? Došlo k této změně z prostorových a klimatických důvodů? Chápu, že by se židé těžko modlili naboso v době evropské zimy, a že by asi nešlo padat tváří na zem v synagogách přeplněných ghett.

--- Ukončit citaci ---

Chodit bosý a padat na tvář se dělalo v Chrámu. Synagoga Chrám není, takže jeden z aktů, který měl zabránit tomu, aby se synagoga stala "vizuální" náhradou za Chrám, bylo i to, že se v synagoze stojí nebo sedí a chodí se tam v botech. Svou roli sehrálo i odlišení se od křesťanů a různých saducejských odnoží aktivních i po zničení Chrámu (tehdy nebyl problém křesťany a židy zaměnit, enycyklopedie, denominace ani nic podobného skoro neexistovalo), které si ve svých chrámech klekali na zem apod. Dnes se praktika chození na boso (nebo v nekožené obuvi) a padání na tvář praktikuje také, ale jen při zvláštních příležitostech (9. av, jom kipur).

petahyah:

--- Citace: Elazar kdy  6. Srpna 2009, 23:08:20 ---
--- Citace: petahyah kdy  6. Srpna 2009, 22:46:25 ---
--- Citace: Vader kdy  6. Srpna 2009, 22:33:22 ---off topic : lidicky, proc pridavate plural k pluralu ? Karaimove, gojimove, z toho mi vstavaji vlasy na hlave a vikingsky vous trci vpred  :(

--- Ukončit citaci ---

--- Ukončit citaci ---

Žádná neexistuje, takže není.

--- Ukončit citaci ---

Třeba Doc. Phdr. Leoš Šatava, Csc používá slovo Karaimové, označuje tak jak etno-konfesionální tak čistě náboženskou skupinu.
Slovo gójimové slyším poprvé, vždy jsem slyšel nebo četl gójové.
Stejně tak mi nepřijde divné počeštění jiných názvů židovských náboženských skupin, netrhá mi uši, když slyším karaimové (místo karaim), gójové (místo gojim), saducejové (místo cadokim), sefardé (místo sefardim), aškenázové (místo aškenazim), jemenité (místo temanim), samaritáni (místo šomronim nebo šomerim).

V jiných slovanských jazycích je to stejné.

petahyah:

--- Citace: Elazar kdy  6. Srpna 2009, 23:15:18 ---
--- Citace: Dan kdy  6. Srpna 2009, 22:31:06 ---Nevíte o kde by se daly najít informace o důvodech změny způsobu modlení? Došlo k této změně z prostorových a klimatických důvodů? Chápu, že by se židé těžko modlili naboso v době evropské zimy, a že by asi nešlo padat tváří na zem v synagogách přeplněných ghett.

--- Ukončit citaci ---

Chodit bosý a padat na tvář se dělalo v Chrámu. Synagoga Chrám není, takže jeden z aktů, který měl zabránit tomu, aby se synagoga stala "vizuální" náhradou za Chrám, bylo i to, že se v synagoze stojí nebo sedí a chodí se tam v botech. Svou roli sehrálo i odlišení se od křesťanů a různých saducejských odnoží aktivních i po zničení Chrámu (tehdy nebyl problém křesťany a židy zaměnit, enycyklopedie, denominace ani nic podobného skoro neexistovalo), které si ve svých chrámech klekali na zem apod. Dnes se praktika chození na boso (nebo v nekožené obuvi) a padání na tvář praktikuje také, ale jen při zvláštních příležitostech (9. av, jom kipur).

--- Ukončit citaci ---

A co dělali Izraelité v době když neměli Chrám? Nepadali náhodou také na tvář?
Proč chodí severoafričtí a blízkovýchodní židé bez bot?
Proč se jemenité modlí bez bot a proč padají na tvář i mimo 9 av a Jom Kipur?
Hlavním důvodem mělo být údajně odlišení od křesťanů (pokud si dobře pamatuji tak konkrétně od biskupů a nějaké jejich modlitby) a došlo k tomu v 10 století.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi