Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
OBAMA
gvodrazka:
;)
Věcná a správná připomínka, Elazare.
Pokud americký žid rozhoduje jen o své americké parnasa, pak jsou jeho rozhodnutí z hlediska židovství legitimní. Pokud ale zvolí někoho, kdo bude ve své zahraniční politice ohrožovat bezpečnostní zájmy Izraele, pak je to, mírně řečeno, krátkozraká kalkulace.
Americký žid, který zvolil Obamu a pak se rozhodne udělat aliju, asi za chvíli na Obamu začne nadávat.
Určité morální alibi amerického žida, pro kterého je nutně americká ekonomika (a nic proti tomu) důležitější, by se dalo zformulovat, když onen souvěrec prohlásí: Americká ekonomika přispívá na chod Izraele. Ano, americký žid může říci Izraelcům: vždyť to koneckonců dělám pro vás, že se snažím dostat z finanční krize. Ejn kemach – ejn tora.
Ale protože stejně on jako my volá: příští rok v Jerušalajim a protože se ptá Ha-šem, kdy se vrátíš na Sion? tak bych předpokládal, že bude volit někoho, kdo se alespoň minimálně do izraelské politiky nebude motat, když jí nerozumí. Cožpak existuje izraelský judaismus a americký judaismus? Někoho by to svádělo říci šmahem, že ano, ale přece víme, že to tak není.
No, uvidíme... :-[
gv
zoom:
Musím říct, že mám ten pocit, že ta situace opravdu neni nic moc. A nechápu proč jsou američtí židé tak nadšeni z Obamy. Ovšem otázka je jaká byla alternativa. A nezapomeňme, že vše je rukou Božích a Jeho záměry a cesty jsou pro nás mnohdy nepochopitelné.
Samuel:
--- Citace: Elazar kdy 5. Listopadu 2008, 15:01:00 ---
--- Citace: Samuel kdy 5. Listopadu 2008, 12:27:35 ---
--- Citace: gvodrazka kdy 5. Listopadu 2008, 12:16:21 ---Průzkumy: Pro Obamu hlasovalo skoro 80 % amerických Židů
...
gv
--- Ukončit citaci ---
Ano, také mě to vysoké procento nepříjemně překvapilo. Zdá se, že některé sliby Obamy na podporu ekonomiky USA byly pro ně přednější, než zájmy a bezpečnost Israele.
Doufám, že se budu mýlit, ale zatím mám z výsledku presidentských voleb v USA jen jisté mrazení v zádech.
--- Ukončit citaci ---
A nebude to tím, že pro AMERICKÉ židy je zkrátka AMERICKÁ ekonomika důležitá? Protože k čemu, pokud budu americký žid, mi bude bezpečnost Izraele, když v Americe půjde moje zaměstnání a plat a životní úroveň k čertu? A nepište prosím nic jako "ideály" "solidarita se Zemí zaslíbenou" atd. - všichni víme, že je to jen klišé, které se rozplyne ve chvíli, kdy se rozhodnete do Izraele emigrovat a vkročíte na imigrační úřad...
--- Ukončit citaci ---
Elazare, já jsem přesvědčen, že americká ekonomika je ve svých základech mnohem silnější, než se nám dnes snaží namluvit média. Řekl bych dokonce, že ona slavná finanční krize dopadne v dúsledku mnohem více na Evropu než na USA. Víme všichni, že volby jsou mnohdy plné slibů, které jsou více nebo spíše méně reálné. Záleží tedy na konkrétním politikovi, kam až ve svých slibech chce zajít. Obama, aniž bych ho snad chtěl srovnávat s Paroubkem (to by si asi nezasloužil), zvolil variantu kreslit i blízkou budoucnost v růžovějších barvách než McCain. Je škoda, že zrovna židé, u kterých se traduje smysl pro "kšeft" mu byli ochotni věřit více než střízlivěji a dle mého realističtěji hovořícímu McCainovi.
Abych to shrnul, ekonomika USA by se nepoložila ani pod McCainem a nepoloží se ani pod Obamou. Řekl bych že rozdíly by nebyly až tak markantní. Takže zásadní rozdíl asi vznikne v pojetí zahraniční politiky a to mám strach, bude mít vliv na Israel. Proto jsem překvapen volbou většiny amerického židovstva a proto bych měl chuť jim ji vytknout.
Elazar:
--- Citace: gvodrazka kdy 5. Listopadu 2008, 15:44:21 ---tak bych předpokládal, že bude volit někoho, kdo se alespoň minimálně do izraelské politiky nebude motat, když jí nerozumí. Cožpak existuje izraelský judaismus a americký judaismus? Někoho by to svádělo říci šmahem, že ano, ale přece víme, že to tak není.
--- Ukončit citaci ---
;D Gugi, ty si snad umíš představit, že by se nějaký US prezident nemotal do politiky na BV? Upřímně, lepší Biden než Paline....
Ta poslední věta mě svádí k parafrázi:
Cožpak existuje izraelský judaismus a americký judaismus? Někoho by to svádělo říci šmahem, že ne, ale přece víme, že to tak není.
;)
--- Citace: zoom kdy 5. Listopadu 2008, 15:54:16 ---Musím říct, že mám ten pocit, že ta situace opravdu neni nic moc. A nechápu proč jsou američtí židé tak nadšeni z Obamy. Ovšem otázka je jaká byla alternativa. A nezapomeňme, že vše je rukou Božích a Jeho záměry a cesty jsou pro nás mnohdy nepochopitelné.
--- Ukončit citaci ---
Přesně - kdo proti Obamovi? John McCain. Hm. Byl by lepší? Kdo ví. Teď už to nezjistíme. Nezapomínejte, že Bush byl epublikán a tvářil se ako řítel Izraele a stejně to pro Izrael žádná super výhra nebyla (tedy až na tu popravu Sadáma).
--- Citace: Samuel kdy 5. Listopadu 2008, 17:37:13 ---
--- Citace: Elazar kdy 5. Listopadu 2008, 15:01:00 ---
--- Citace: Samuel kdy 5. Listopadu 2008, 12:27:35 ---
--- Citace: gvodrazka kdy 5. Listopadu 2008, 12:16:21 ---Průzkumy: Pro Obamu hlasovalo skoro 80 % amerických Židů
...
gv
--- Ukončit citaci ---
Ano, také mě to vysoké procento nepříjemně překvapilo. Zdá se, že některé sliby Obamy na podporu ekonomiky USA byly pro ně přednější, než zájmy a bezpečnost Israele.
Doufám, že se budu mýlit, ale zatím mám z výsledku presidentských voleb v USA jen jisté mrazení v zádech.
--- Ukončit citaci ---
A nebude to tím, že pro AMERICKÉ židy je zkrátka AMERICKÁ ekonomika důležitá? Protože k čemu, pokud budu americký žid, mi bude bezpečnost Izraele, když v Americe půjde moje zaměstnání a plat a životní úroveň k čertu? A nepište prosím nic jako "ideály" "solidarita se Zemí zaslíbenou" atd. - všichni víme, že je to jen klišé, které se rozplyne ve chvíli, kdy se rozhodnete do Izraele emigrovat a vkročíte na imigrační úřad...
--- Ukončit citaci ---
Elazare, já jsem přesvědčen, že americká ekonomika je ve svých základech mnohem silnější, než se nám dnes snaží namluvit média. Řekl bych dokonce, že ona slavná finanční krize dopadne v dúsledku mnohem více na Evropu než na USA. Víme všichni, že volby jsou mnohdy plné slibů, které jsou více nebo spíše méně reálné. Záleží tedy na konkrétním politikovi, kam až ve svých slibech chce zajít. Obama, aniž bych ho snad chtěl srovnávat s Paroubkem (to by si asi nezasloužil), zvolil variantu kreslit i blízkou budoucnost v růžovějších barvách než McCain. Je škoda, že zrovna židé, u kterých se traduje smysl pro "kšeft" mu byli ochotni věřit více než střízlivěji a dle mého realističtěji hovořícímu McCainovi.
Abych to shrnul, ekonomika USA by se nepoložila ani pod McCainem a nepoloží se ani pod Obamou. Řekl bych že rozdíly by nebyly až tak markantní. Takže zásadní rozdíl asi vznikne v pojetí zahraniční politiky a to mám strach, bude mít vliv na Israel. Proto jsem překvapen volbou většiny amerického židovstva a proto bych měl chuť jim ji vytknout.
--- Ukončit citaci ---
Samueli, možná se pletu a vy zrovna teď pobýváte v USA a tu situaci vidíte na vlastní kůži, takže to objektivně můžete lépe posoudit, než já. Já jsem odkázán pouze na své přátele v USA a ti před dvěma lety tvrdili, že US ekonomika jde .... (používali velmi neslušné výrazy) a to bylo ještě před pádem dolaru a tzv. hypoteční krizí, zazněly i názory, že jestli se ten systém, který je postavený na hlavu, nezačne řešit, tak ekonomika zkolabuje.
Obama nabídl poměrně smysluplný program, kterému Američané zkrátka věří. Vidí, že současný systém nefunguje jak má a chtějí změnu. O zdravotním pojištění v USA nemluvě, to je katastrofa a člověk si při pohledu na pojišťování v USA začne říkat, že by zase té VZP tolik křivdit neměl ;D ;D A válka v Iráku, která spolyká miliardy dolarů? I ta se podepisuje na hospodářské recesi v USA a ovlivňuje volby.
Samuel:
Elazare, nepletete se, nejsem v USA :) A z mého příspěvku nevyplývá, že by ekonomika v USA šla v posledních dvou letech nahoru. Já jen tvrdím, že základy americké ekonomiky nejsou tak špatné, jako základy ekonomiky evropské a že ekonomika USA má nato, se ze současné situace oklepat možná lépe než ta evropská. To, že Obama víc sliboval těm vrstvám obyvatel, kterých je jako voličů víc, byla asi jeho dobrá strategie. Ti lidé byli v současné situaci více náchylní uvěřit i možná měně uvěřitelným slibům. Já si prostě myslím, že McCain by nebyl žádným zabijákem americké ekonomiky, a tak nějak jsem více věřil v jeho názory na zahraniční politiku, než v to málo, co zaznělo od Obamy. Máte pravdu, že o skutečnosti se nemáme možnost přesvědčit v případě McCaina, ale asi se přesvědčíme, jak si povede Obama. Já se jen snažím doufat, že jeho cesta nebude pro Israel "vražedná".
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi