Judaismus > Rabín odpovídá na Vaše dotazy
Ako naštartovať
Elazar:
--- Citace: Marcela kdy 4. Listopadu 2008, 11:15:27 ---
--- Citace: dudusko kdy 3. Listopadu 2008, 21:05:21 ---Pro dodržování 613ky přeci nepotřebuji nikoho "nahoře" kromě B-ha.
--- Ukončit citaci ---
Mluvíte mi z duše. Přesto, pokud to bude nějak možné se o konverzi chci pokusit. A že je k tomu nutné prokázat určité znalosti, schopnosti a motivy nepovažuji vůbec za ponižující.
--- Ukončit citaci ---
To je správný přístup. Pro někoho, kdo se zkrátka na to připravuje, bude onen pohovor před Bejt dinem jen formalitou, ta doba slouží k tomu, aby si člověk uvědomil co dělá, proč to dělá, a hlavně - že už z toho nikdy nevycouvá :) K Bejt dinu jde dotyčný už vesměs jako naprosto rozhodnutý člověk.
zoom:
Ve věci přestupu a i to slovo se mi nezdá výstižné (zní to jako přestupte si na druhé koleji do vlaku na Benešov) je přeba právě toho dlouhého období nejen učení se , ale i zvykání si na nový způsob života. Protože jak jistě víte být židem to není jenom něco se naučit, ale i podle toho žít. A to je obtížně a v galutu ještě více, než v Izraeli, proto je třeba poměrně dlouhé doby, aby se to člověk naučil a mohl u měl a chtěl podle naučeného žít.
eleazar:
--- Citace: Elazar kdy 4. Listopadu 2008, 09:59:44 ---Navíc kromě psané máme ještě ústní Tóru,
--- Ukončit citaci ---
Ústní Tóra je jádrem dnešní V.Mojžíšovy.
To, co myslíš Ty, je "konvertibilní rubl" tj. není to ani ústní ani Tóra, spíše její popření.
--- Citace: Elazar kdy 4. Listopadu 2008, 09:59:44 ---....bludy....
--- Ukončit citaci ---
Prosím? ??? Já asi špatně rozumím.
Elazar:
--- Citace: eleazar kdy 4. Listopadu 2008, 17:12:47 ---
--- Citace: Elazar kdy 4. Listopadu 2008, 09:59:44 ---Navíc kromě psané máme ještě ústní Tóru,
--- Ukončit citaci ---
Ústní Tóra je jádrem dnešní V.Mojžíšovy.
To, co myslíš Ty, je "konvertibilní rubl" tj. není to ani ústní ani Tóra, spíše její popření.
--- Citace: Elazar kdy 4. Listopadu 2008, 09:59:44 ---....bludy....
--- Ukončit citaci ---
Prosím? ??? Já asi špatně rozumím.
--- Ukončit citaci ---
Pokud nechápeš, co je slovo blud, tak lékařská definice z wiki, která se mi docela líbí, je následující:
Blud je nepravdivé a nevývratné přesvědčení založené na nesprávném odvození závěru ze zevní reality.
Blud musí splňovat tyto charakteristiky:
Nepravdivost
Nevývratnost - přesvědčení daného jedince nelze vyvrátit žádnými logickými argumenty (to souhlasí)
Vliv na jednání - daný jedinec pod jeho vlivem jedná a blud je v centru pozornosti daného jedince (o tom mě přesvědčuješ každým příspěvkem)
Chorobný vznik - musí vzniknout na základě choroby (vzhedem k tomu, že vaší sektu je možné považovat za určitou formu choroby, neboť i splňuje prvky choroby, např. že se šíří velmi nakažlivě a zanechává za sebou spoušť, tak bych neřekl, že je to úplně off topic)
Blud může být individuální či kolektivní (pak jej sdílí více lidí (např. při folie adeux), také náboženství resp. víra může být některými lidmi označena za kolektivní blud)
dudusko:
Ve věci přestupu a i to slovo se mi nezdá výstižné (zní to jako přestupte si na druhé koleji do vlaku na Benešov) je přeba právě toho dlouhého období nejen učení se , ale i zvykání si na nový způsob života. Protože jak jistě víte být židem to není jenom něco se naučit, ale i podle toho žít. A to je obtížně a v galutu ještě více, než v Izraeli, proto je třeba poměrně dlouhé doby, aby se to člověk naučil a mohl u měl a chtěl podle naučeného žít.
Zcela souhlasím, nejde o přestup, z koleje na kolej jiného "vlaku". Identifikace s komunitou, se světonázorem spočívá ve změně priorit, v dobrovolném souhasu s něčím, co může být zpočátku přijímáno jako omezení (stravovací návyky, omezení práce, dodržování času modliteb, etc.). S přibývajícím množstvím znalostí,kontaktů a zkušeností se stáváte spokojenější sám se sebou.Ne z důvodu vlastní výlučnosti, ale ze strany poznání, jak ti před vámi dokázali běh věcí pochopit a uspořádat. A vy máte možnost se toho všeho účastnit. A tou správnou otázkou pro všechny startující je: Tohle všechno je tu i pro mne...a CO mám udělat, abych uspokojil sebe a abych uspokojil ty, kteří na moji snahu shlížejí se zájmem. A první překážkou, kterou je třeba přeskočit, je přiznání svých limitů znalostí, ochota ptát se tak, aby byly spokojeny obě strany. Děkuji, že jste dočetli až sem 8-).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi