Ve věci přestupu a i to slovo se mi nezdá výstižné (zní to jako přestupte si na druhé koleji do vlaku na Benešov) je přeba právě toho dlouhého období nejen učení se , ale i zvykání si na nový způsob života. Protože jak jistě víte být židem to není jenom něco se naučit, ale i podle toho žít. A to je obtížně a v galutu ještě více, než v Izraeli, proto je třeba poměrně dlouhé doby, aby se to člověk naučil a mohl u měl a chtěl podle naučeného žít.
Zcela souhlasím, nejde o přestup, z koleje na kolej jiného "vlaku". Identifikace s komunitou, se světonázorem spočívá ve změně priorit, v dobrovolném souhasu s něčím, co může být zpočátku přijímáno jako omezení (stravovací návyky, omezení práce, dodržování času modliteb, etc.). S přibývajícím množstvím znalostí,kontaktů a zkušeností se stáváte spokojenější sám se sebou.Ne z důvodu vlastní výlučnosti, ale ze strany poznání, jak ti před vámi dokázali běh věcí pochopit a uspořádat. A vy máte možnost se toho všeho účastnit. A tou správnou otázkou pro všechny startující je: Tohle všechno je tu i pro mne...a CO mám udělat, abych uspokojil sebe a abych uspokojil ty, kteří na moji snahu shlížejí se zájmem. A první překážkou, kterou je třeba přeskočit, je přiznání svých limitů znalostí, ochota ptát se tak, aby byly spokojeny obě strany. Děkuji, že jste dočetli až sem 8-).