Judaismus > Rabín odpovídá na Vaše dotazy
Loayalita k nezidovskemu vladci
Elazar:
--- Citace: zoom kdy 2. Listopadu 2008, 17:35:14 ---Zalezi na tom, kdo odpovida, American - nespravne, resp. zradil, Izraelec - spravne (zachranil)
--- Ukončit citaci ---
To mi taky uniká - koho měl zachánit? Vždyť jen prodával informace, které měl. Věděl jsem, že se na Pollarda určitě dostane řada, prootže on "špiónoval" ve spojenecké zemi, nadto ve velmi spřátelené zemi - ale on je jiný případ, protože to dělal pro prachy.
zoom:
NE je to pripad te dvoji loajality. Mozna, ze kdyby se zeptal nejakeho rabina, ktery zna dobre halachu, tak by to treba nedelal. Ovsem my nevime, jestli nekoho zachranil anebo ne.
Vader:
--- Citace: zoom kdy 2. Listopadu 2008, 16:21:45 ---Pozor ted jenom teoretizuji mily Vadere a neberte to jako odpoved, Vy myslite treba, ze kdyby nejaky zid vedel, ze dustojnici chystaji atentat na Hitlera tak by ho treba mel zachranit?
--- Ukončit citaci ---
To uz jsme, moje mila Zoom, opet na urovni coby-kdyby. Jiste ze bych se znalostmi situace do Hitlera vysypal tolik zasobniku, ze by jej identifikovali jen podle DNA, jde mi spise o topic - mam byt naprosto loajalni, nez/pokud se vladce ukaze jako vrah nebo anisemita, ci cokoliv jineho ? Mel bych byt ve sve dobe loajalni prezidentu Novotnemu (priklad) ?
Rozumejte mi, lidicky, chci se velmi neumele dostat k odpovedi "loajalita ocamcad pocacad). Asi to nedokazu vysvetlit v tom stresu co ziju, snad za par dni (pravdepodobne opet ze spitalu)...
Scooolie:
Kdepak Zoom, pravdu má Vodník. Kdyby byl Pollard Izraelec a dělal v demokratických USA špionáž pro Izrael, tak to asi není vůči přátelům extra košer, ale v praxi se to děje. I naopak.
Ale Pollard byl občan USA a dělal proti vlastní zemi špionáž za peníze. Lidsky mu rozumím, chápu ho - ale prostě tu basu si objektivně vykoledoval. Jinou věcí je, zda měl dostat tolik - ve srovnání s jinými, kteří prodali třeba Sovětů, desítky agentů CIA, kteří pak skončili na šibenici, a oni za to dostali pár let...
Jenže v tomhle opět USA jednají logicky. Udělaly z toho precedent, aby se už nikdy žádný občan USA o něco podobného nepokoušel.
Scooolie:
--- Citace: Elazar kdy 2. Listopadu 2008, 17:53:18 ---
--- Citace: zoom kdy 2. Listopadu 2008, 17:35:14 ---Zalezi na tom, kdo odpovida, American - nespravne, resp. zradil, Izraelec - spravne (zachranil)
--- Ukončit citaci ---
To mi taky uniká - koho měl zachánit? Vždyť jen prodával informace, které měl. Věděl jsem, že se na Pollarda určitě dostane řada, prootže on "špiónoval" ve spojenecké zemi, nadto ve velmi spřátelené zemi - ale on je jiný případ, protože to dělal pro prachy.
--- Ukončit citaci ---
Kdyby jako občan USA (a neobčan Izraele) dělal pro Izrael proti USA špionáž zdarma, měnilo by to něco?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi