Judaismus > Obecná náboženská debata
Symboly v judaismu etc.
Vader:
--- Citace: Vodník kdy 17. Října 2008, 14:00:14 ---
--- Citovat ---A chodit do pravoslavného chrámu, kde věřící se klaní a líbají dřevěné obrazy... ufff, to je silný duchovní šok ;D
--- Ukončit citaci ---
Nejradsi bych Vam odpovedel taky smajlikem, ale je mi lito, jak jste se vy, evangelicti krestane, vzdalili puvodni nerozdelene Cirkvi...
--- Ukončit citaci ---
Prominte Vodniku, ale co ma jakkoliv stara cirkev co do cineni s uctivanim a klanenim se obrazum ? Nevidim duvod, ani tolikrat deklarovanou navaznost na judaismus ?
Nemyslim to zle, nejsem ironicky, jen se chci neco dozvedet, poucit se. O pravoslavi vim jen to, ze je to jeden z nejstarsich krestanskych smeru. Proto prosim o vysvetleni.
eleazar:
--- Citace: chaje kdy 17. Října 2008, 08:43:22 ---to Eleazar (opakuju svůj příspěvěk, omylem zaslaný jako citace,viz výše):
prosím o příklady!!! obávám se, že to nebude tak jednoduché..-podle posledních poznatků (nikoliv ideologie) byl Ježíš s největší pravděpodobností dobrý Žid, kterému šlo o dodržování Zákona...možná měl nereálné představy o své osobě, ale ani to není jisté
--- Ukončit citaci ---
Např.:
-víra v posmrtný život a základní angelologie
-důraz na všeobecné odpouštění a pokání
-oddělenost od světa gojů/zesvětštělého Izraele (ultraortodoxní)
-práce proti zlému pudu (hlavně chasidé)
-spousta pravidel na šábes, dnešní pojetí šábesu je mnohem víc a la Ješu/Makabejci, než Nehemjáš/Jeremjáš.
-přecházení křivd od vládnoucí moci, "zatínání zubů" či "nošení kříže" namísto ozbrojeného odporu jako Stern & Žabotinsky
--- Citace: Vodník kdy 17. Října 2008, 13:35:57 ---Jsem rozhodne proti organisovanym ekumenickym "modlitebnim setkanim" vseho druhu.
--- Ukončit citaci ---
Já taky
Vodník:
Vader: theologie ikony byla precisne formulovana az po ikonoklastickych bourich (resp. behem nich) sv. Janem Damasskym v 8.stol. Reflektuje mj. platonske videni sveta (idea vs. obraz). Pri uctivani ikony nejde vericimu o ten kus dreva, ale projevuje (klanenim a libanim) uctu tomu, koho nebo co ikona zobrazuje. Obrazne receno je ikona "oknem do nebe". Krome toho ma, resp. mela ikona i vyznam vychovny/informativni pro analfabeticke verici.
Tato byzantska theologie nicmene formuluje jen to, co je patrne na krestanskem liturgickem zivota od sameho zacatku. Casto jsem cetl odvolavani na Stary zakon, kde Archa umluvy - pri vsech restrikcich na zpodobnovani - mela pry na viku dva serafy (nebo cheruby?), dotykajici se kridly.
Zajiste takovy pristup v sobe pri spatnem pochopeni skryva implicitne nebezpeci modlarstvi. Je mozne podezrivat tu neb onu katholickou nebo pravoslavnou babicku, ze je de facto svym zpusobem viry "modlarka". Ale tu babicku, stejne jako nas, posoudi Hospodin. Ona kazda vira ma svoje specificke pokuseni, do ktereho mohou verici za urcitych okolnosti spadnout, takze si nevyberete. ;)
Vodník:
--- Citace: Scooolie kdy 17. Října 2008, 13:45:03 ---S tím společným modlením bych problém neviděl ve chvíli, kdy se každý modlí za sebe.
--- Ukončit citaci ---
Taky to tak resim: pokud se nekdo soukromne chce modlit se mnou (moje modlitby), prosim, ale ja se s nim jeho modlitby v jeho kostele modlit nebudu.
Vader:
--- Citace: Vodník kdy 17. Října 2008, 15:23:27 ---Casto jsem cetl odvolavani na Stary zakon, kde Archa umluvy - pri vsech restrikcich na zpodobnovani - mela pry na viku dva serafy (nebo cheruby?), dotykajici se kridly.
--- Ukončit citaci ---
Diky za vysvetleni, detailneji snad po sabatu. Chapu-li to alespon priblizne, tak jsou pro vas ikony neco jako "shortcuty" nahoru (podobne jako v operacnich systemech ikony zastupuji konkretni program, ale samy jimi nejsou).
Na tzv. Arse byli cherubove (at uz je to cokoliv), ale tem se nikdo neklanel ani neuctival, to jen tak na vysvetlenou. B-h to koneckoncu v celem Tenachu nekolikrat zopakoval.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi