Judaismus > Obecná náboženská debata

Symboly v judaismu etc.

<< < (4/16) > >>

Scooolie:

--- Citace: chaje kdy 16. Října 2008, 13:05:52 ---no kompatibilní není, ale je něco jiného, když se o něčem mluví (co je v rozporu s mým přesvědčením) a když se o něčem nemluví...může se mě doktnout, že něco nebylo vysloveno? Přece B-h křesťanů a Židů je stejný a proto jeho uctívání nemůže křesťana urazit...

jinak já jsem spíš pro ekumenický dialog a ani bych neviděla problém ve fyzické účasti na křesťanské bohoslužbě (bez faktické účasti na zpěvu atd.), když to pomůže dobrým vztahům...mě to rozhodně negativně neovlivní, spíš si ujasním, že tohle fakt není pro mě, a jak je v synagoze krásně  ;D no ale měla by to rozhodně být spíše výjimka, než pravidlo...jinak jsem viděla v synagoze např. i jednu známou křesťanskou osobnost s kipou na hlavě a taky si nemyslím, že by to poškodilo jeho křesťanskou víru

--- Ukončit citaci ---

Urazit jistě ne. Nicméně z křesťanského pohledu je židovská cesta k přiblížení se B*hu, resp. náhled na Něj mylná - minimálně pro Nežidy. A křesťan, který by nebyl dost pevný nebo jistý si ve své víře by mohl být sveden z jisté a správné cesty na cestu nejistou a nesprávnou.

Což je také odpověď na druhý odstavec - budu-li dost pevný a jistý ve své víře, mohu jít kamkoliv. Ale co si budeme nalhávat - vše nás ovlivňuje a tak žid, který bude často chodit na křesťanské náboženské akce, začne "nasakovat" křesťanské uvažování a naopak. Což nemusí být na závadu, pokud si člověk uvědomuje, co jej ovlivňuje a pokud stále analyzuje, zda je to kompatibilní s jeho dosavadní vírou. Nicméně může se tak dít i pomalu, plíživě...

Proč asi nemají rabíni rádi křesťanskou misii?  ;)

Scooolie:

--- Citace: Vader kdy 16. Října 2008, 14:15:06 ---
--- Citace: Scooolie kdy 16. Října 2008, 12:21:43 ---Jak to, že tam není nic, co by kolidovalo s vírou? Je tam popírání Ježíše jako Spasitele. Výslovné i mlčky.

--- Ukončit citaci ---

Ve ktere casti liturgie prosim ? Abych se poucil...

--- Ukončit citaci ---

Nemluvil jsem přímo o liturgii. Začněme třeba od Maimonideovy 13ky:
Bůh je netělesný
Mojžíš byl největším prorokem

zoom:
Scoolie má pravdu, ona ta křesťanská misie z židovského pohledu není nic moc oblíbeného, ale na druhé straně křesťan může židovstvím také "načichnout" a pak chctít konvertovat, aniž by k tomu byl přesvědčován. Takže je lepší když si každý zůstane tím, čím je  a tu a tam v rámci rozmnožování míru koukne k sousedům, ale ne víc, než je zdrávo pro všechny zúčastněné.

Vader:

--- Citace: Scooolie kdy 16. Října 2008, 18:28:19 ---Nemluvil jsem přímo o liturgii. Začněme třeba od Maimonideovy 13ky:
Bůh je netělesný
Mojžíš byl největším prorokem

--- Ukončit citaci ---

* a neni ?
* a nebyl
 ;D ;D ;D

eleazar:

--- Citace: chaje kdy 16. Října 2008, 12:50:22 ---
--- Citace: Scooolie kdy 16. Října 2008, 12:21:43 ---
--- Citace: zoom kdy 16. Října 2008, 12:12:42 ---Krestan v synagoze nema problem, nestane se tam nic co by kolidovalo s jeho virou.

--- Ukončit citaci ---

Jak to, že tam není nic, co by kolidovalo s vírou? Je tam popírání Ježíše jako Spasitele. Výslovné i mlčky.

--- Ukončit citaci ---

No nevím jak mlčky (???), ale že by se někdy při židovské bohoslužbě výslovně zmiňoval Ježíš jakýmkoliv způsobem, je nesmysl. Židy Ježíš v podstatě nezajímá, pro židovskou víru nemá žádný význam, a to ani v negativním smyslu. Přichází na přetřes jen v souvislosti s křesťanstvím.

--- Ukončit citaci ---
Mýlíte se chaje. Spousta Ješuových myšlenek je v dnešní židovské praxi realizováno, a to i ty, které Jeho současníkům přišly příliš kontraverzní.
--- Citace: zoom kdy 16. Října 2008, 18:02:53 ---novozakonni texty, ktere jsou primo proti zidum.

--- Ukončit citaci ---
Které texty?
--- Citace: Scooolie kdy 16. Října 2008, 18:11:39 ---Proč nemají rádi křesťanskou misii?  ;)

--- Ukončit citaci ---
Protože v přípaě její úspěšnosti by skončili na sociálních dávkách pro nezaměstnatelné.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi