Judaismus > Obecná náboženská debata

Symboly v judaismu etc.

<< < (3/16) > >>

Scooolie:
No právě tak. Pokud pro křesťany je Ježíš zásadní částí věrouky a židy vůbec nezajímá a vůbec se v jejich konceptu B*ha nevyskytuje, tak to je mlčky popřením správnosti konceptu křesťanského. Křesťanova představa B*ha, spásy, křesťanského života a prakticky celé víry je spojena s osobou Ježíše. V židovství (jak správně poznamenáno) toto zcela chybí. Tudíž aktivní účastí na židovské službě v synagoze křesťan popírá Ježíšův význam. Židovské pojetí vztahu k B*hu není kompatibilní s křesťanským (a samozřejmě naopak).

chaje:
no kompatibilní není, ale je něco jiného, když se o něčem mluví (co je v rozporu s mým přesvědčením) a když se o něčem nemluví...může se mě doktnout, že něco nebylo vysloveno? Přece B-h křesťanů a Židů je stejný a proto jeho uctívání nemůže křesťana urazit...

jinak já jsem spíš pro ekumenický dialog a ani bych neviděla problém ve fyzické účasti na křesťanské bohoslužbě (bez faktické účasti na zpěvu atd.), když to pomůže dobrým vztahům...mě to rozhodně negativně neovlivní, spíš si ujasním, že tohle fakt není pro mě, a jak je v synagoze krásně  ;D no ale měla by to rozhodně být spíše výjimka, než pravidlo...jinak jsem viděla v synagoze např. i jednu známou křesťanskou osobnost s kipou na hlavě a taky si nemyslím, že by to poškodilo jeho křesťanskou víru

lechem:
Souhlasím s Chaje. Když se tam (do nádherného barokního kostela - ctitel architektury ví) přijdu podívat, ničeho se nedopouštím. Mám jen rád ono pompézní a skvělé české baroko v architektuře, obrazech i v sochách. To stojí za obdiv!

Jak se potom dívá konzervativní na společné b-hoslužby, jako bylo např. v Plzni při spol. blokování průvodu "bosohlavých" na výroční den odsunu plzeňských Židů. Kdy do synagogy (vedl rebe Karol Sidon) na šábes dopoledne přišel i plz. biskup - neměl kipa, ale biskupskou čepičku s anténkou, co nosí pod mitru. Pak šli téměř všichni zase do katedrály.

Lechem

Vader:

--- Citace: Scooolie kdy 16. Října 2008, 12:21:43 ---Jak to, že tam není nic, co by kolidovalo s vírou? Je tam popírání Ježíše jako Spasitele. Výslovné i mlčky.

--- Ukončit citaci ---

Ve ktere casti liturgie prosim ? Abych se poucil...

zoom:
Ten pripad v Plzni je presne to rozmnozovani miru.
No v zid. modlitbach toho moc neni, co by krestany mohlo pohorsit, ale tu a tam ano, napr. v modlitbe Alejnu ... anebo posledni sloka pisne na CHanuka.  Ovsem neni to zase tak hrozne, aby to vyslovene pohorsilo jako nektere novozakonni texty, ktere jsou primo proti zidum. A sochy ktere bohuzel pripominaji modlosluzbu.
S tim umenim je to jasne, ale pro skutecne ortodoxni neprijatelne.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi