Judaismus > Obecná náboženská debata
Tibetský budhismus a jeho přijatelnost
Elazar:
--- Citace: Scooolie kdy 23. Října 2008, 20:28:34 ---
--- Citace: Marcela kdy 23. Října 2008, 20:23:56 ---... Je to jistě spíš národ světců než horda divochů." (Irwing Washington - The Adventure of Captain Bonneville - 1837, str.171)
--- Ukončit citaci ---
Mno, tohle svědčí o jistých růžových brýlích. Neznám národ, o němž by se tohle dalo prohlásit...
--- Ukončit citaci ---
Leviticus 11:44 Já jsem Hospodin, váš Bůh. Posvěťte se a buďte svatí, neboť já jsem svatý.
Scooolie, Scooolie... ;D
Scooolie:
--- Citace: Elazar kdy 24. Října 2008, 10:01:51 ---
--- Citace: Scooolie kdy 23. Října 2008, 20:28:34 ---
--- Citace: Marcela kdy 23. Října 2008, 20:23:56 ---... Je to jistě spíš národ světců než horda divochů." (Irwing Washington - The Adventure of Captain Bonneville - 1837, str.171)
--- Ukončit citaci ---
Mno, tohle svědčí o jistých růžových brýlích. Neznám národ, o němž by se tohle dalo prohlásit...
--- Ukončit citaci ---
Leviticus 11:44 Já jsem Hospodin, váš Bůh. Posvěťte se a buďte svatí, neboť já jsem svatý.
Scooolie, Scooolie... ;D
--- Ukončit citaci ---
Che che che ;D Tohle je B*ží přikázání. Ale máte snad pocit, že by jej Izrael poslechl?? ::)
chaje:
--- Citace: Vodník kdy 23. Října 2008, 20:57:01 ---Ad Marcela: dobré citáty. Já přidávám odkaz pro ty, co mají čas a chuť - od skutečného znalce a insidera.
--- Ukončit citaci ---
Vodníku, ráda si to přečtu...vypadá to, jak jsem jedním okem nahlídla, že tohle je o Indiánech z Plání, tj. jiné skupině, než se kterými měl co do činění Seton...
jeslti jste to četl, můžete nám v pát větách stručně shrnout podstatu jejich náboženství?
Stejně mám pocit, že ten Velký duch je násilně připodobněný představě monoteistického B-ha...ony ty texty asi vznikaly v době, kdy byly "přírodní" národy romanticky považovány za dokonalé oproti "civilizovaných" bělochům...tím nechci tvrdit, že by to bylo přesně naopak...všichni víme, co civilizovaný běloch dokáže za zvěrstva....ale není všechno černo-bílé...četla jsem záznamy lidí, co byli u některých indiánských kmenů, které zdaleka na výši nebyly, ba právě naopak....ale zároven mám i doma některé knížky od Indiánů, kde je hluboká moudrost...zdá se mi, že některé kmeny (či jen elity kmenů) byly hodně na výši, dál než běloši, a to především šamani a medicinmani, ale jiné byly hodně primitivní, a to si morálně...
ovšem otázka Velkého ducha by si zasloužila bližšího prozkoumání...podle řady vědeckých prací, vycházejích z prací lidí, kteří mezi Indiány žili a zkoumali je, Velký duch prostě není osobní B-h Indiánů, ale síla, která se může vtělit třeba i do člověka, nebo do věci...
Scooolie:
--- Citace: chaje kdy 25. Října 2008, 22:54:48 ---Stejně mám pocit, že ten Velký duch je násilně připodobněný představě monoteistického B-ha...ony ty texty asi vznikaly v době, kdy byly "přírodní" národy romanticky považovány za dokonalé oproti "civilizovaných" bělochům...
--- Ukončit citaci ---
Myslím si totéž. Že často za těmi "kodexy" indiánské víry apod. stojí snaha ukázat, že to jsou lidé stejných hodnot jako běloši. Neříkám, že si to Seton nebo někdo jiný vymyslel, jen že možná zdůraznil to, co chtěli běloši slyšet a pomlčel o jiném...
--- Citace: chaje kdy 25. Října 2008, 22:54:48 ---...zdá se mi, že některé kmeny (či jen elity kmenů) byly hodně na výši, dál než běloši, a to především šamani a medicinmani, ale jiné byly hodně primitivní, a to si morálně...
--- Ukončit citaci ---
Mohl bych poprosit o upřesnění v čem byli zmínění šamani a medicinmani některých indiánských kmenů dál než běloši?
chaje:
--- Citace: Scooolie kdy 26. Října 2008, 00:26:48 ---
--- Citace: chaje kdy 25. Října 2008, 22:54:48 ---Stejně mám pocit, že ten Velký duch je násilně připodobněný představě monoteistického B-ha...ony ty texty asi vznikaly v době, kdy byly "přírodní" národy romanticky považovány za dokonalé oproti "civilizovaných" bělochům...
--- Ukončit citaci ---
Myslím si totéž. Že často za těmi "kodexy" indiánské víry apod. stojí snaha ukázat, že to jsou lidé stejných hodnot jako běloši. Neříkám, že si to Seton nebo někdo jiný vymyslel, jen že možná zdůraznil to, co chtěli běloši slyšet a pomlčel o jiném...
--- Citace: chaje kdy 25. Října 2008, 22:54:48 ---...zdá se mi, že některé kmeny (či jen elity kmenů) byly hodně na výši, dál než běloši, a to především šamani a medicinmani, ale jiné byly hodně primitivní, a to si morálně...
--- Ukončit citaci ---
Mohl bych poprosit o upřesnění v čem byli zmínění šamani a medicinmani některých indiánských kmenů dál než běloši?
--- Ukončit citaci ---
v úctě k přírodě (moderním termínem "ekologické" myšlení v odbě, kdy běloši masově vybíjeli bizony a drancovali přírodu), i v úctě k člověku...ale znovu opakuju, že to určitě neplatilo paušálně...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi