Judaismus > Obecná náboženská debata
Tibetský budhismus a jeho přijatelnost
Scooolie:
--- Citace: Samuel kdy 27. Října 2008, 18:14:03 ---Scooolie, to co jsem napsal, se s tím co říkáte, vůbec nevylučuje. Já s Vámi souhlasím v tom, co píšete, ale pokud si můj poměrně krátký příspěvek přečtete ještě jednou, uvidíte, že nikde netvrdím, že by lidé na Zemi neměli žít. Pouze se dá z kontextu pochopit, že o činnosti lidstva (všimněte si, že nehovořím o bílých, černých nebo žlutých) na této Zemi nemám valné mínění. Je to asi totéž co bych si myslel o člověku sedícím na větvi a řezajícím ji na straně blíže ke kmeni.
--- Ukončit citaci ---
Já Vám nevím Samueli. Já když si porovnám stav Země před třeba 1000 nebo 2000 lety a dnes, tak vidím zcela jednoznačný posun k lepšímu. Nesrovnatelně lepší a delší život, lékařská péče, o jaké se nikdy dosud nikomu ani nesnilo. Prostě jednoznačné zlepšení.
Elazar:
--- Citace: Scooolie kdy 27. Října 2008, 18:44:29 ---
--- Citace: Samuel kdy 27. Října 2008, 18:14:03 ---Scooolie, to co jsem napsal, se s tím co říkáte, vůbec nevylučuje. Já s Vámi souhlasím v tom, co píšete, ale pokud si můj poměrně krátký příspěvek přečtete ještě jednou, uvidíte, že nikde netvrdím, že by lidé na Zemi neměli žít. Pouze se dá z kontextu pochopit, že o činnosti lidstva (všimněte si, že nehovořím o bílých, černých nebo žlutých) na této Zemi nemám valné mínění. Je to asi totéž co bych si myslel o člověku sedícím na větvi a řezajícím ji na straně blíže ke kmeni.
--- Ukončit citaci ---
Já Vám nevím Samueli. Já když si porovnám stav Země před třeba 1000 nebo 2000 lety a dnes, tak vidím zcela jednoznačný posun k lepšímu. Nesrovnatelně lepší a delší život, lékařská péče, o jaké se nikdy dosud nikomu ani nesnilo. Prostě jednoznačné zlepšení.
--- Ukončit citaci ---
Nebo jednoznačné zhoršení, to zaleží na úhlu pohledu. Jistě je nerozumné dělat si ideály o středověku, kdy lidé umírali ve 40ti letech, neměli co jíst a neměli žádná práva... A pak tu jsou věci, které zkrátka tato civilizace a pokrok s sebou nese. Zdevastované životní prostředí, nesmyslné plýtvání přírodními zdroji (90% ropy např. raději spálíme, i když bez ní nevyrobíme plasty, léky apod.), civilizační nemoci.
Z pohledu člověka žijícího v Evropě v 21. století super. Z pohledu člověka žijícího jinde už ne-až-zas-tak-moc-super a z pohledu např. plejtváků už vůbec-ne-super. ;)
Scooolie:
--- Citace: Vodník kdy 27. Října 2008, 18:29:27 ---
--- Citace: Scooolie kdy 27. Října 2008, 18:06:08 ---Nevidíte si do úst! Jaký zločin "bílé rasy"? Vypustil byste takový rasistický výrok z pusy, pokud by se hovořilo o černé nebo žluté rase?
--- Ukončit citaci ---
Myslím, že ano. Proč ne?
--- Ukončit citaci ---
A proč ano? Ona existuje nějaká kolektivní rasová odpovědnost?
--- Citovat ---Nějaké zločiny "vůči planetě" neuznávám. Nejsem pantheista ani nezbožňuji planetu. Nevím, co to je "zločin proti planetě" :o ???
--- Ukončit citaci ---
Naznačil to Vader: člověk dostal Zemi do opatrování, nikoli k tomu, aby ji plundroval. A to pohříchu naše okcidentální a povýtce "bílá" civilisace dělá. Nedělají to černoši a donedávna to nedělali ani Asiati - ty jsme to "naučili" my :(.
--- Ukončit citaci ---
Člověk dostal Zemi k užívání od B*ha. Takže má-li být nějaký zločin, tak jedině proti B*hu. A B*h celkem jasně v Písmu říká, co je povinností člověka a mezi hlavními povinnostmi jsou vztahy k Němu a k jiným lidem.
--- Citovat ---Někteří příslušníci naší civilizace se jistě dopustili špatností. Stejně tak někteří příslušníci jiných civilizací.
--- Ukončit citaci ---
To je jako když bolševici říkali: "Někteří soudruzi se v 50. letech dopustili chyb".
--- Ukončit citaci ---
Naprosto nemístné srovnání. KSČ byla zločinecká organizace, která už ve svém programu měla třídní diktaturu, likvidaci tříd, krádeže majetku. Srovnávat toto s naší civilizací je naprostý nesmysl.
--- Citovat ---Pokud se Vám naše civilizace nelíbí, odstěhujte se do Ruska, Saúdské Arábie nebo jinam, kde je lépe.
--- Ukončit citaci ---
To je jak na Neviditelném psu: když tam kritisujete Ameriku a volnotržní kapitalismus, posílají Vás do Severní Koreje nebo na Kubu... ::) Není vyloučeno, že k tomu dojde. Ale narodil jsem se zde, rád bych tedy dožil zde. To ovšem neznamená, že budu k nešvarům této civilisace mlčet.
--- Ukončit citaci ---
Ne, to není totéž. Kdybyste žil v USA a kritizoval USA s tím, že tamní civilizace je horší než jiné, tak by samozřejmě byla přirozenou rada, abyste se tedy odstěhoval tam, kde je to lepší. Já nemám nic proti kritice zdejší civilizace. Ale pokud ta kritika pokračuje tím, že jinde je to lepší a že Vám nebude líto, až tato civilizace zanikne, pak se logicky nabízí otázka: "Tak proč sakra nejdete tam, kde je lépe, když je to tu tak strašné?"
--- Citovat ---Naše civilizace je totiž i přes některé chyby fajn. Zajistila lidem bezprecedentní blahobyt, umožnila šíření Slova Božího i svobodu si jej vybrat či odmítnout. Naše civilizace je výborná a stojí za to ji bránit. Kdo ji bránit nechce a líbí se mu jinde, ať tam jde a nekazí morálku.
--- Ukončit citaci ---
Já si myslím pravý opak: to, co naše civilisace na této Zemi pokaňhala, převáží i to šíření Slova Božího (jako by Bůh k šíření svého Slova potřeboval nějakou civilisaci, natož tuhle kletou!), o "bezprecedentním blahobytu" nemluvě.
--- Ukončit citaci ---
Nesmysl. Neznám žádnou lepší civilizaci. K otázce šíření B*žího slova doporučuji přečíst si Nový zákon. Jste-li tedy křesťan, tak by se Vás to mělo týkat.
A pořád nechápu, proč v této civilizaci - kterou dokonce označujete za prokletou - žijete. Kdybych o ní já měl tak špatné mínění, odstěhoval bych se jinam, kde je lépe.
Samuel:
Já bych to, Scooolie, neformuloval jako jednoznačné zlepšení. Já bych tomu říkal jednoznačná změna. To, jestli změna je k lepšímu, či horšímu je pak docela relativní a každý ji může chápat jinak.
Jestli máme lepší život, než lidé v minulosti (nechci polemizovat jestli před 2000, 1000, nebo 100 lety) je pak opravdu natolik poplatné názoru každého jednotlivce, že bych se neodvážil vyslovit takto absolutní soudy.
Máte pravdu v tom, že průměrná délka života se stále prodlužuje, lékařská péče nebo spíše věda je stále na vyšší úrovni a o podobných "zlepšeních" by se dalo hovořit jistě dlouho. Ale na druhou stranu je nutné si připustit, za jakou cenu toho je dosahováno. To plundrování životního prostředí je tak akcelerované, že pokud bude v tomto tempu pokračovat, ten "lepší a delší" život se již brzy lidí moc týkat nebude.
Scooolie:
--- Citace: Elazar kdy 27. Října 2008, 19:06:51 ---
--- Citace: Scooolie kdy 27. Října 2008, 18:44:29 ---
--- Ukončit citaci ---
--- Ukončit citaci ---
Nebo jednoznačné zhoršení, to zaleží na úhlu pohledu. Jistě je nerozumné dělat si ideály o středověku, kdy lidé umírali ve 40ti letech, neměli co jíst a neměli žádná práva... A pak tu jsou věci, které zkrátka tato civilizace a pokrok s sebou nese. Zdevastované životní prostředí, nesmyslné plýtvání přírodními zdroji (90% ropy např. raději spálíme, i když bez ní nevyrobíme plasty, léky apod.), civilizační nemoci.
Z pohledu člověka žijícího v Evropě v 21. století super. Z pohledu člověka žijícího jinde už ne-až-zas-tak-moc-super a z pohledu např. plejtváků už vůbec-ne-super. ;)
--- Ukončit citaci ---
Pro člověka zhoršení? V čem? K čemu byly nedotčené lesy, když člověka nic praktického nepřinášely (tedy kromě zvěře a lesních plodů, které se dnes chovají, resp. pěstují průmyslově v oborách a sklenících). K čemu byly nedotčené přírodní zdroje, když z nich lidé nic neměli, protože je nedokázali využít? Lze srovnávat civilizační nemoci s morovými či cholerovými ranami?
Jak jste řekl - pro Evropana výborné. Pro jinde žijící možná ne tolik výborné, ale pořád o dost lepší. A co je mě do plejtváků?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi