Judaismus > Obecná náboženská debata
Tibetský budhismus a jeho přijatelnost
Samuel:
--- Citace: petahyah kdy 27. Října 2008, 13:42:03 ---
--- Citace: Samuel kdy 26. Října 2008, 12:33:23 ---Pro mně je "přijatelné" jakékoli náboženství, které se mně nesnaží proti mé vůli přesvědčit o své správnosti a v případě tohoto neúspěchu mě přesvědčit, neusiluje o mou existenci.
Tou "přijatelností" rozumím to, že mohu mít a často mám pochyby o správnosti toho náboženství, jeho filosofii, jeho praktikách, jeho zákonech, ale pokud to někomu vyhovuje a důsledky tohoto náboženství se nedotýkají mně ani mých bližních, pak ať si uctívá kdokoli cokoli.
--- Ukončit citaci ---
Můžete uvést pro Vás přijatelných náboženství?
--- Ukončit citaci ---
Jistě jste si všiml jisté obecnosti mého příspěvku a slova přijatelné v uvozovkách. V tomto kontextu je těch "přijatelných" náboženství vcelku dost. Jen namátkou, již diskutovaný budhismus, taoismus, šintoismus.
Scooolie:
--- Citace: zoom kdy 27. Října 2008, 14:54:36 ---Ja jsem tu napsala, ze by se prismevek Samuela mel zaramovat, ted kdyz to ctu jeste jednou tak trochu pochybuji, protoze treba satanisti sami se be vidi take jako nabozentsvi. Mozna v sirsim pohledu se da i povinnost krestanu provadet misii videt take jako problem. neni to vubec jednoduche.
--- Ukončit citaci ---
Ale to je právě ta tolerance - snášet něco, s čím hluboce nesouhlasím ;) Snášet to, co se mi líbí, to není tolerance, to je prostě normální stav :)
Vader:
--- Citace: zoom kdy 27. Října 2008, 14:54:36 ---...neni to vubec jednoduche.
--- Ukončit citaci ---
Draha a mnou tolik vazena Zoom, reknete mi, co je jednoduche ? :) Nezabijes ? To je pro vetsinu lidi splnitelne, ale co zbylych 612 micvot ? Nerypu do vas, ale do sebe, jak jsem jiz jinde rekl, zapalim si i o sabatu. Ja vim, moje slabost, muj hrich, ale co slozitejsi micvot ?
Elazar:
Tak tak, tolerance je o tom, že "nesouhlasím s tím, v co věříš, ale kvůli tomu tě přece nezabiju". A musí na ní být vždycky dva, jednostraně to nějak nefunguje.
Vodník:
Ad chaje: nejsem žádný expert, na rozdíl od Frithjofa Schuona; mám tu od něj jednu esej v jeho sebraných spisech - The Sacred Pipe. Ten odkaz není kompletní (kvůli autorským právům), ale relevantní věci tam jsou. Citát: "The important thing to remember is that the Red Indian theism, while it is not a pluralism of the Mediterranean and „pagan“ people, does not correspond exactly to the Abrahamic monotheism either; it is more in the nature of a somewhat „fluid“ theosophy – there being no sacred Scripture – akin to Vedic and Far-Eastern conceptions." Můj názor je, že Indiáni - právě proto, že přišli přes Beringovu úžinu, jak tu psal gvodrazka - jsou "východní", "orientální" par excellence. Že na území Ameriky dorazili z geografického západu a "západní" běloši z geografického východu, nehraje příliš roli. Tady jsem se pokusil vysvětlit, proč v těchto souvislostech používám raději pojmy "Okcident" a "Orient".
Samozřejmě nelze z Velkého Ducha dělat mechanicky Boha, jak ho popisuje Bible. Ale to neznamená, že to není to samé. Nechci tu rozvádět debatu o osobním a neosobním Bohu, jelikož je to na dlouhé lokte a měli by o tom mluvit jen ti, co to znají z vlastní zkušenosti, ne ti, co si o tom něco přečetli a náhodou to pochopili. Existuje i mnoho rozdílů mezi náboženstvím různých kmenů - Indiánů z Plání, Hopiů, Irokézů... Každopádně Indiáni ctili přírodu jako projevení Velkého Ducha - Slunce, zvířata, rostliny - a příroda sama pro ně byla chrám; podle toho se k ní a v ní chovali. Bělošské vybíjení bisonů, které Scooolie pro mne nepochopitelným způsobem bagatelisuje, bylo pro ně zřejmě otřesným rouháním a i já ho považuji za zcela neomluvitelné. >:( Hopiové mají zas nějaké proroctví, že tato šílená bělošská Amerika jednoho dne skončí a vše se vrátí tam, kde to bylo před jejich příchodem.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi