Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
CZ volby 2008
Scooolie:
Vrátím-li se zpět o několik stran, k naší debatě o legitimitě progresivního zdanění příjmů, pak doporučuji článek Oty Ulče, který se tématem přerozdělování a selbsthass zabývá... Taková volná úvaha, k zamyšlení.
USA: Krájení koláče a levicové ideály
https://neviditelnypes.lidovky.cz/usa-krajeni-kolace-a-levicove-idealy-dbu-/p_zahranici.asp?c=A081029_104200_p_zahranici_wag
Samuel:
--- Citace: Scooolie kdy 30. Října 2008, 15:38:39 ---...
Takže asi tak. Bez členství v Pionýrské organizaci SSM prostě žák nedostal kladné doporučení. A bez kladného doporučení mohl na střední školu zapomenout.
...
--- Ukončit citaci ---
Scooolie, asi to neplatilo vždy, všude a zřejmě existovaly výjimky. Nebyl jsem v pionýru a dostal se na průmyslovku, nebyl jsem na průmyslovce v SSM a dostal jsem se na ČVUT, nebyl jsem v SSM na "vejšce" a dostudoval jsem. Řekl bych při mém kádrovém profilu, takový malý zázrak, ale i ty se jak vidno, dějí. Pravdou je, že jsem nikdy s učením neměl problémy a s matikou už vůbec. :)
Elazar:
--- Citace: zoom kdy 30. Října 2008, 13:06:35 ---Elaeazar: reknete mi prosim, jestli jste v te dobe zil anebo pisete "jen tak z doslechu". Ja jsem totiz v te dobe zila a znam lidi, kteri vystudovali bez SSM v osmdesatych letech. Nepsala bych neco co nevim.Jiste se mnou budete souhlasit, ze takova hnojarna, anebo VS chemicko technologicka anebo jaderna jiste nebyly v centru zajmu. Tam se dostal kazdy, kdo se trochu slusne ucil a nedelal prusvihy vyslovene. Dokonce jsem sama videla, dokumenty kdy stranicky vybor v miste bydliste nedoporucil studium a student byl presto prijat, protoze jeho vysvedceni ze stredni skoly bylo vyborne a prijimacky taky. A kdyby vsichni byli poplatni idioti, kteri se na skolu dostali jen diky prislusnosti ke strane anebo STB tak by dnes prumysl nevypadal tak jak vypada. Jiste byly obory, kde se clovek moc nenaucil, ale na druhe strane byly obory kde lide dostli vzdelani na velmi dobre urovni. Nekdy je dobre se zeptat take nezatizenych pametniku anebo se podivat na data. Napriklad Ceskoslovenske normy v mnoha oblastech byly prisnejsi nez soucasne normy EU. A nekdo je asi pripravoval a vubec ne spatne.
--- Ukončit citaci ---
Já v té době žil. A VŠCHT nebo Matfyz byly vždy prestižní školy (žádné, co nebyly v centru dění), kde zkrátka SSM měl řadu věcí pěkně pod palcem. Mohly se vyskytnout výjimky, jak píše Samuel, ale celkově vzato se opravdu jednalo o výjimky, které potvrzují pravidlo. Já zase osobně znám lidi, kteří byli vyhozeni od atestací kvůli nečlenství v různých stranických organizacích či straně jako takové, znám i lidi, kteří zkrátka kvůli kádrovému posudku mohli na studium zapomenout.
O "poplatných idiotech" jsem nepsal a neměl jsem je ani na mysli, to je zase nějaká vaše iluze - měl jsem na mysli zkrátka lidi, kteří chtěli studovat, režim jim to neumožnil, vylepšili si tedy kádrový posudek vstupem do SSM či KSČ a pak se z nich stali díky svému intelektu kvaltiní odborníci a špičkový vědci (třeba taková akademie věd) - takových lidí byly tisíce a tisíce.
zoom:
Ja nevim, bud jsem mesuge anebo cvok, ale napsala jsem nejakou odpoved a najednou je fuc, jsem presvedcena ze nebyla smazana. No nic,jeste jednou. Vim, ja sama jsem se nedostala na jazykovku a to ne proto, ze jsem nebyla pionyrka, ale proto ze jsem umela druhy jazyk na urovni materskeho (coz mohlo ohrozit autoritu nejake ucitelky mozna, jiny duvod nevidim). Ovsem treti a ctvrty jazyk jsem se naucila ve skole povinne (rustinu) a povinne a soukrome (anglictinu) . Moc jsem chtela na klasicke gymanzium, nu nedostala jsem se , za to jsem se dostala na odbornou stredni skolu v blizskosti Zidovske obce a tam jsem mohla vstrebavat atmosferu zidovskou denne, dodatecne k domovu, protoze jsem tam chodila denne na obedy. Ostatni vzdelani jsem si musela dohnat sama a bylo to docela zabavne. Jiste ta situace nebyla uplne idealni a pekna, ale presto bylo mnoho dobrych ucitelu, kteri svoji praci delali vic nez poctive a skutecne vzdy zalezelo na lidech a jejich podelanosti anebo nepodelanosti a cestnosti. A propos vzpomnela jsem si na jeden pripad, kdy reditelka navrhla propusteni jedne ucitelky za to ze chodi do kostela. Tato ucitelka se odvolala k pracovnimu soudu s tim, ze nikdy nebyla napomenuta za to, ze by behem vyucovani propagovala nabozenstvi a nedela nic co by bylo v rozporu se zakony platnymi v CSSR. Spor vyhrala a pokracovala ve sve pedagogicke praci, pouze byla prelozena do jine skoly ve stejnem meste. Nevymyslim si, jmeno te pani znam a mohu sdelit administratorum fora. Takze nebylo lehko, nebylo idealne ale nebylo ani peklo. Vsichni jsme se nakonec shodli a muzeme se zase zabyvat dalsimi pikantostmi soucastnosti.
zoom:
Elazar OK, v tom pripade ovsem dnes nemohou na sebe pohlizet jako na obeti rezimu. To mi vadi. Dobre vystudoval , zaplatil za to urcitym ustupkem. Ovsem mohl profesne rust a dostal
odpovidajici (jiste v te dobe) ohodnoceni a take moznosti (viz. prezident Klaus). Ovsem ze v moralni rovine muzeme rict, ze byl takovy clovek obet, ale ne obet fakticka. A uz vubec nelze dnes rikat, ze byl pronasledovan apod. coz se tu a tam slysi. Proto si myslim, ze kazdy kdo vsoupil rekneme po 17 roce sveho veku do SSM by mel byt hodnocen stejne jako nekdo kdo byl v KSC. Nelze tady delit situace na light a hard version. To mi vadi. Ale mam ten dojem, ze jsme tema vycerpali.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi