Judaismus > Obecná náboženská debata
Česky namluvená Tóra
martindeporres:
scooolie: řekněme, že jsem katolík, který si myslí, že to křesťanství se má z judaismu stále co učit. Už třeba jenom proto, že judaismus má svoji zkušenost ze života s Hospodinem podstatně delší. ;)
martindeporres:
chaje: díky, určitě využiji
zoom:
Viděla jsem na veřejích křesťanských domů v Izraeli mezuzy, měla jsem ten pocit, že to tam mají tak nějak "pro každý případ". Ale nemyslím, že je správně anebo rozumné dávat si takové znamení na veřeje, když to nemá v křesťanství nějaký teologický podklad. Řekla bych, že to učení a ovlivňování judaismeme by u křesťanů mělo spíš probíhat v rovinně duchovní, než přijímáním vnějších znaků.
Já si třeba mnoha křesťanů vážím a přes to, si do obýváku nedám zarámovaný svatý obrázek anebo ani obrázek nějaké křesťanské památky. Mám ten dojem, že to není nutné.
martindeporres:
--- Citace: zoom kdy 11. Ledna 2010, 13:02:32 ---Viděla jsem na veřejích křesťanských domů v Izraeli mezuzy, měla jsem ten pocit, že to tam mají tak nějak "pro každý případ". Ale nemyslím, že je správně anebo rozumné dávat si takové znamení na veřeje, když to nemá v křesťanství nějaký teologický podklad. Řekla bych, že to učení a ovlivňování judaismeme by u křesťanů mělo spíš probíhat v rovinně duchovní, než přijímáním vnějších znaků.
Já si třeba mnoha křesťanů vážím a přes to, si do obýváku nedám zarámovaný svatý obrázek anebo ani obrázek nějaké křesťanské památky. Mám ten dojem, že to není nutné.
--- Ukončit citaci ---
O.K. váš postoj chápu, jenže ono to není "pro každý případ". Mezuza svůj hluboký význam a zásadní funkce skutečně má a není to o tom, že by to byl nějaký "amulet" proti zlým silám nebo kdovíčemu ještě. Nebo řekněme, že nějaké moje vnitřní ovlivnění dostalo touhu projevit se i navenek.
martindeporres:
Tak asi mám s mezuzou prozatím utrum. Zkoušel jsem se v Praze domluvit na rabinátu a když nejsem praktikující žid, tak mám smůlu.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi