Moji skvělí kamarádi mne obdarovali několika sklenicemi Makdous. Když jsem se později podíval na cenu,protočily se mi oči. Tak mne napadlo, zkusit vyrobit svoje vlastní, co možná podobné darovaným.
Co budeme potřebovat:
1. V tržnici se dohodneme s prodejcem lilku, aby nám přinesl ještě nezralé,zelené a kyselé lilky,to je důležité quli chuti (kyselkavé). Optimální jsou cca. 6-10cm dlouhé.
2. Jádra vlašských ořechů, drť i celá jádra, podle stupně rozmazlenosti.
3. Česnek, nejvíce doporučuji česnek z Moravy,Čech a Polska. Česnek "říše středu" nemá potřebný říz.
4. Pepř 4řech barev...je to sáček z "Vitany" skusovým i mletým pepřem.
5. Kusové chilli papričky, párátka.
6. Olivový olej, stačí levný, nemá smysl utrácet za panenský. Bude ho potřeba asi trochu více, slouží pro vaření a macerování.
7. Sůl.
8. Hovězí maso, beranina, - pokud můžete koupit skopové, i ze skopce, je to fajn. Skopec či beran nesmrdí, pikantně voní, třeba si zvyknout.
Postup - neuvádím, kolik čeho, protože si nepamatuji, kolik jsem "sypal":
1. Lilky podélně naříznout, odstranit a vydlabat vršek. Dát na sporák olej a zahřát jej na cca 90-10 st.,ne více.
2. Lilky dát do oleje a sledovat, jak měknou. Neměly by se trhat vlivem uvolňované vody (příliš vysoká tepota oleje lilky roztrhá). Jakmile jsou lilky aspoň trochu píchatelné vidličkou, jsou ok. Vyndat hned (budou se ještě dopékat s nádivkou). Olej odstavit a nechat chládnout pod pokličkou.
3. Připravit nádobu (sklo) na uložení makdous zalitých olejem.Nádoba čistá,vypařená.
4. Nakrájet hovězí a beraninu na kousky. 2/3 semlet nahrubo a 1/3 nechat kousky. Spojit dohromady.
5. Ořechy kusové semlet nahrubo, celé přisypat.
6. Spojit masovou směs s ořechy (obojími), přidat pepř podle odhadu,přiměřeně solit.
7. Česnek nakrájet a kousíčky a přidat ke směsi.
8. Pokud jste pálivě založení...přidat kousky chilli papriček.
9. Vytvořenou směsí (nevadí že je hrubá, přeci neděláme sekanou) "vycpat" lilky. Zajistit je v semknutém tvaru párátky. Do odstaveného oleje vrátit naplněné lilky, ohřívat až na cca 100-120st. Nutná doba na propečení náplně je závislá na velikosti lilků, třeba zkusit. U mne to bylo cca 5-8 minut.
10. Upečené lilky vyndat do skleněné nádoby, až olej vychladne na snesitelnou teplotu,přelít olejem. Potřásáním vystrnadit bublinky vzduchu.
11. Přideklovat, podle typu nádoby, pro zamezení kontaminace.Nedotahovat, víko musí propouštět ven při chladnutí.
12. Ukrýt na tajemné místo alespoň na cca 3-4 týdny. Teplota tak 10-15st, i méně. Kontrolovat. Neměl by se objevit zákal nebo bublinky jako v odzátkované sodovce. Mírné bublinkování je normální. Třeba kontrolovat chuť případně ukončit macerování.Při kontrolování nutno dodržovat zásady konspirace,jinak hrozí užírání.
13. Makdous podle Vašeho rozhodnutí zralé...vyndat, doplnit pečivem, hlasitě mlaskat. Chuť může být nejrůznější, podle toho,jakou směs na plnění použijete a jak jsou zralé použité lilky. Správné makdous jsou mírně kyselé s voní jako starší ponožky,což není na závadu. Při doplnění Rulandským šedým (podobná vůně) chutě akcelerují.
14. Pokud jsem někde porušil zasady košer stravování, opravte mne.
15. Sklenice libanonsých makdous, dost ošizených na mase stojí v CZ cca 250-300kč/kg včetně nálevu (20% nálev).
Pokud souhlasíte, příště variace na téma Hermelín.