Autor Téma: Neobvykla zelenina v Cesku  (Přečteno 29389 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

eleazar

  • Host
Neobvykla zelenina v Cesku
« kdy: 9. Srpna 2008, 02:48:33 »
Nevite nekdo prosim jak se delaji zapecene lilky "mashi", pripadne neco jineho z lilku?

Mozna by stalo zato sem dat nejake doporuceni na pokrmy z tykvi a fazoli, prece jenom rodak z Prahy neni na takove veci zvykly a pritom je to takove zdrave.

Sabbath shallom do Cech a Israele

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: Neobvykla zelenina v Cesku
« Odpověď #1 kdy: 9. Srpna 2008, 21:54:31 »
eleazar vsechna cest, je tradice myslim u jemenskych zidu na 9 av prostrit stoly s dobrym jidlem a tim zvysit trapeni posticich se. A vy si tady zadate recepty na lilky a lilky se daji delat na 101 zpusobu a to je jeste podceneni. Dobre, nebudu zla a povim Vam co jsem s lilkem delala pred sabatem a to jsem to udelala jen tak rychle. Predevsim vychozi polotovar je lilek nakrajeny na vetsi kostky a osmazeny na oleji ja jsem pouzila lilky dva. Kdyz byly dostatecne osmazene a mekke a trosicku pripalene ale jenom mirne, tak jsem z poloviny udelala nakyp do ktereho jsme krome lilku dala varenou Quinoa, strouhanou mrkev, brambor, nakrajenou cervenou papriku, 2 vejce, pepr a sul a cesnek 2 strouzky rozmackane, vse smichat a dat do formy vysypane strouhankou a vymazane olejem (trochu). Pect asi 40 minut. K druhe casti smazenych lilku jsem pridala rajcata 2 nakrajena na drobne kostky, rozmackane 3 strouzky cesneku, jednu mense jemne nakrajenou cibulku, citronovou stavu, sul, nechat odlezet. To je studeny salat, dost dobry. Stejne tak jsem je mohla osmazit  s cibuli a pridat 2-3 vejce na tvrdo,  vetsi hrst vlaskych orechu, pepr, sul a cele to dat do mixeru, vznikla pomazanka velmi pripomina pomazanku jatrovou a je dobra. Anebo se cely lilek strci do trouby, kde se uz neco pece a kdyz zmekne uvnitr, tak se duzina muze smichat s majonezou a cesnekem a soli a vznikne dost dobra pomazanka, majoneza se muze nahradit tchinou. Lilek se muze take misto v troube "spalit" na grilu. Pomazanka pak ma jemne pricmoudlou chut. Ja myslim, ze na 9 av to staci. Pokracovani nekdy priste.

e.weissova@centrum.cz

  • Host
Re: Neobvykla zelenina v Cesku
« Odpověď #2 kdy: 9. Srpna 2008, 23:33:56 »
Já se ráda přídám,lilek(baklažan)připravuji dost často.Mám jednoduchý recept:Na oleji osmažím papriky a rajčata.Cibuli osmažím zvlášt poté dusím alespoň 10min,přidám lilek nakrájený na malé kostky(je možné přidat tykev,sůl,pepř ještě trochu podusit,ale né rozvařit.Někdo má rád brambory,někdo rýži.Obojí je chutné.(olej kvalitnější).Dá se také dávat do paprik,nebo opéct v alobalu.

Offline Samuel

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 460
  • Pohlaví: Mužské
Re: Neobvykla zelenina v Cesku
« Odpověď #3 kdy: 10. Srpna 2008, 12:47:21 »
Celý lilek i se slupkou omyji a nakrájím na tenčí kolečka. Rozdělím na dvě poloviny. Porcelánový zapékací pekáček vymaču olivovým olejem a pokryji dno případně i částečně boky jednou půlkou lilku. V misce rozmíchám vylisovaný česnek (mám rád opravdu hodně, klidně celou hlavičku) s trochou rajčatového protlaku, solí a trochou červené mleté sladké papriky (mám li chuť na ostřejší jídlo, přidám půl lžičky pasty-protlaku z feferonek). V misce rozmíchám a směsí stejnoměrně potřu vrstvu lilku. Na to položím vrstvu na kolečka nakrájených rajčat a další vrstvu na proužky nakrájené bílé papriky a osolím. Přikryji druhou půlkou lilku. Podliji suchým červeným vínem, přikryji alobalem a dám do vyhřáté trouby. Zhruba v půlce přípravy vyndám z trouby, v případě potřeby ještě trochu podliji vínem sundám alobal a celý povrch pokryji souvislou vrstvou plátků Goudy. Dám zpět dopéct do trouby.
Hodí se k tomu buď rýže nebo čerstvé bílé pečivo. A zbytek toho vína se dá k jídlu vypít :)
Sometimes I've believed as many as six impossible things before breakfast.

Pepino65

  • Host
Re: Neobvykla zelenina v Cesku
« Odpověď #4 kdy: 10. Srpna 2008, 13:12:15 »
Všechno to zní lákavě. Zoom, prosím pěkně, sdělte nám i nějaký recept s masem. Děkuji.

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: Neobvykla zelenina v Cesku
« Odpověď #5 kdy: 10. Srpna 2008, 13:29:48 »
Lidicky ja ziram, cele mesice se tu o receptech ani nepipne a na 9 av je tu receptu jako na kucharskem sjezdu. To je legrace .... Jeste ze na jom kipur se neda pouzivat pocitac. No lilky a maso to je moc dobra kombinace, napriklad do vyse uvedeneho leca, ktere popsala Zina se da pridat klobaska anebo parky anebo uzene hovezi. Anebo do gulase - kdyz se smazi cibule, k ni pridat lilky a pak maso a dusit jako normalni gulas, tak lilky vytvori opravdu velmi dobrou chut a neni treba zahustovat. Anebo vydlabat poloviny syroveho lilku, duzinu osmazit s cibuli a cesnekem a smichat s mletym masem, okorenit a naplnit do vydlabanych polovin lilku a pect v troube, prikryte alobalem anebo v pyrexu a pak dopect neprikryte. stejne se da pripravit vegetarianska verze, misto masa pouzit ryzi uvarenou asi na polovinu a pak ji dusit v lilku pomalu. Tak uz by snad pro DNESEK stacilo.

Elazar

  • Host
Re: Neobvykla zelenina v Cesku
« Odpověď #6 kdy: 10. Srpna 2008, 13:36:03 »
Trefné.. Tak to pěkně děkuju. To pak má být com kal...  ;) A ještě k tomu truchlení...

e.weissova@centrum.cz

  • Host
Re: Neobvykla zelenina v Cesku
« Odpověď #7 kdy: 10. Srpna 2008, 23:02:20 »
Taky se lilek může obalit (mouka,vejce,strouhanka) a osmažit.K tomu brambory a salát.Podobně připravuji i patisony,na cibulce podusím nakrájené patisony,osolíme,zalijeme vejci,nechám chvíličku zapéct.Poté posypu strouhaným sýrem s petrželkou.Jsou k tomuto báječné opečené brambory.

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: Neobvykla zelenina v Cesku
« Odpověď #8 kdy: 11. Srpna 2008, 05:31:56 »
Zkuste nekdy testicko vejce, bramborova moucka. 1 vejce necela lzice bramborove mouky, trochu sole a treba cerstve umlety pepr. Chutna to take vyyyyborne na chlebu s humusem.

Elazar

  • Host
Re: Neobvykla zelenina v Cesku
« Odpověď #9 kdy: 11. Srpna 2008, 09:16:20 »
Ještě že už je po půstu. :)

chaje

  • Host
Re: Neobvykla zelenina v Cesku
« Odpověď #10 kdy: 11. Srpna 2008, 09:23:50 »
to je dobrá diskuze...jako bych měla tušení a včera večer při nákupu jsem přihodila do košíku jeden lilek...teď jen, který recept vybrat  ;D

Zina

  • Host
Re: Neobvykla zelenina v Cesku
« Odpověď #11 kdy: 14. Srpna 2008, 15:10:22 »
Ještě bych se chtěla zmínit o hlívě ustřičné.Je velmi zdravá a ještě k tomu také chutná.
Mám jeden nenáročný recept:hlíva s kuřecím masem,plátky masa očistíme,odblaníme,obalím(v bílku smíchaném  se solamylem,lž. oleje lž.sojové omáčky.)Hlívu pórek a česnek nakrájíme na drobno.Na rozpálené pánve dáme česnek a poté obalené maso přisypeme pórek a hlívu,vše restujeme.Dle potřeby.Zalijeme kuřecím vývarem přidáme kari a dusíme.Nakonec můžeme posypat sezamovým semínkem.
Hlíva jde připravit na 100způsobu.(použiváte tady někdo hlívu ustřičnou?)

Offline Samuel

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 460
  • Pohlaví: Mužské
Re: Neobvykla zelenina v Cesku
« Odpověď #12 kdy: 14. Srpna 2008, 15:44:47 »
Jistě :) Kromě mnoha dalších možností mám v oblibě velice jednoduchý, rychlý a chutný recept na těstoviny.
Nakrájenou hlívu podusím na olivovém oleji, na kterém jsem předtím krátce osmahl na tenké proužky nakrájený česnek (množství dle chuti, já samozřejmě více). Přidáme trochu bazalky (není li čerstvá, musí stačit sušená). Pak jen přidáme vařené těstoviny ze semoliny (al dente), osolíme, promícháme a prohřejeme. Na talíři můžeme ještě přidat trochu Extra Virgin olivového oleje a promíchat. K pití suchý chlazený Sylvaner.
Sometimes I've believed as many as six impossible things before breakfast.

Offline lechem

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 127
  • Pohlaví: Mužské
Re: Neobvykla zelenina v Cesku
« Odpověď #13 kdy: 14. Srpna 2008, 16:00:57 »
Taky jeden:

Zpěnit cibulku, zasypat paprikou, nasypat na kusy nakrájenou hlívu, orestovat, zalít hovězím vývarem, pár minut podusit (opravdu jen chvilku, aby zůstala trošku "na skus"), zahustit, zasypat trochou majoránky a podávat třeba s rýží. Je to za chvilku hotové. Tak, a teď musím jít něco hledat do ledničky.

Lechem

Zina

  • Host
Re: Neobvykla zelenina v Cesku
« Odpověď #14 kdy: 15. Srpna 2008, 00:03:23 »
To jsou bájené recepty.Koukám,že jste přímo umělci.Já zkoušela i polévku:kroupy spařit vařicí vodou poté je dát vařit v osolené vodě,zpěnit cibulku,přidat pokrájenou petrželku a hlívu a také mletý kmín(podusit).Už vysmáhle zapražime moukou a přidáme k vařicím se kroupám.A je hotovo.Polévka je zvláštní chuti.
Jednoduché jsou saláty,stačí hl.zelí,to jde asi nejlépe k sobě,hlívu i zelí pokrájet,přidat lž.oleje,sůl.Hlívu vařit 20min a nesolit.
Myslím,že to stačí.Nic se nemá přehánět!Ještě jsem si vzpoměla na makrelu s hlívou,to ale zas někdy jindy.

dudusko

  • Host
Makdous
« Odpověď #15 kdy: 12. Listopadu 2008, 15:25:04 »
Moji skvělí kamarádi mne obdarovali několika sklenicemi Makdous. Když jsem se později podíval na cenu,protočily se mi oči. Tak mne napadlo, zkusit vyrobit svoje vlastní, co možná podobné darovaným.

Co budeme potřebovat:

1. V tržnici se dohodneme s prodejcem lilku, aby nám přinesl ještě nezralé,zelené a kyselé lilky,to je důležité quli chuti (kyselkavé). Optimální jsou cca. 6-10cm dlouhé.
2. Jádra vlašských ořechů, drť i celá jádra, podle stupně rozmazlenosti.
3. Česnek, nejvíce doporučuji česnek z Moravy,Čech a Polska. Česnek "říše středu" nemá potřebný říz.
4. Pepř 4řech barev...je to sáček z "Vitany" skusovým i mletým pepřem.
5. Kusové chilli papričky, párátka.
6. Olivový olej, stačí levný, nemá smysl utrácet za panenský. Bude ho potřeba asi trochu více, slouží pro vaření a macerování.
7. Sůl.
8. Hovězí maso, beranina, - pokud můžete koupit skopové, i ze skopce, je to fajn. Skopec či beran nesmrdí, pikantně voní, třeba si zvyknout.

Postup - neuvádím, kolik čeho, protože si nepamatuji, kolik jsem "sypal":

1. Lilky podélně naříznout, odstranit a vydlabat vršek. Dát na sporák olej a zahřát jej na cca 90-10 st.,ne více.
2. Lilky dát do oleje a sledovat, jak měknou. Neměly by se trhat vlivem uvolňované vody (příliš vysoká tepota oleje lilky roztrhá). Jakmile jsou lilky aspoň trochu píchatelné vidličkou, jsou ok. Vyndat hned (budou se ještě dopékat s nádivkou). Olej odstavit a nechat chládnout pod pokličkou.
3. Připravit nádobu (sklo) na uložení makdous zalitých olejem.Nádoba čistá,vypařená.
4. Nakrájet hovězí a beraninu na kousky. 2/3 semlet nahrubo a 1/3 nechat kousky. Spojit dohromady.
5. Ořechy kusové semlet nahrubo, celé přisypat.
6. Spojit masovou směs s ořechy (obojími), přidat pepř podle odhadu,přiměřeně solit.
7. Česnek nakrájet a kousíčky a přidat ke směsi.
8. Pokud jste pálivě založení...přidat kousky chilli papriček.
9. Vytvořenou směsí (nevadí že je hrubá, přeci neděláme sekanou) "vycpat" lilky. Zajistit je v semknutém tvaru párátky. Do odstaveného oleje vrátit naplněné lilky, ohřívat až na cca 100-120st. Nutná doba na propečení náplně je závislá na velikosti lilků, třeba zkusit. U mne to bylo cca 5-8 minut.
10. Upečené  lilky vyndat do skleněné nádoby, až olej vychladne na snesitelnou teplotu,přelít olejem. Potřásáním vystrnadit bublinky vzduchu.
11. Přideklovat, podle typu nádoby, pro zamezení kontaminace.Nedotahovat, víko musí propouštět ven při chladnutí.
12. Ukrýt na tajemné místo alespoň na cca 3-4 týdny. Teplota tak 10-15st, i méně. Kontrolovat. Neměl by se objevit zákal nebo bublinky jako v odzátkované sodovce. Mírné bublinkování je normální. Třeba kontrolovat chuť případně ukončit macerování.Při kontrolování nutno dodržovat zásady konspirace,jinak hrozí užírání.
13. Makdous podle Vašeho rozhodnutí zralé...vyndat, doplnit pečivem, hlasitě mlaskat. Chuť může být nejrůznější, podle toho,jakou směs na plnění použijete a jak jsou zralé použité lilky. Správné makdous jsou mírně kyselé s voní jako starší ponožky,což není na závadu. Při doplnění Rulandským šedým (podobná vůně) chutě akcelerují.
14. Pokud jsem někde porušil zasady košer stravování, opravte mne.
15. Sklenice libanonsých makdous, dost ošizených na mase stojí v CZ cca 250-300kč/kg včetně nálevu (20% nálev).

Pokud souhlasíte, příště variace na téma Hermelín.
« Poslední změna: 12. Listopadu 2008, 19:36:28 od dudusko »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15