Judaismus > Obecná náboženská debata

Židovství a křesťanství - body styčné a body rozdělující

<< < (17/41) > >>

Vodník:
I já se omlouvám achabovi, že jsme mu zaneřádili thema. Křesťanství je - bohužel - tak rozděleno, že společnou máme snad jen víru v Kristovo božství, vše ostatní - věrouku, Písmo, Tradici, misii, praxi atd. - vidíme tak různě, že lze mluvit o (přinejmenším) třech kulturně-civilisačních okruzích:

1) východní, pravoslavný - mystický, sakrální, "fatalistický"

2) západní římskokatholický (jih) - víc "do světa", praktičtější, effektivnější, počátečně desakralisovaný latinskou praktičností

3) západní protestantský (sever) - zcela tady na zemi, praktický, sociálně charitativní, ovšem desakralisovaný a zcela zbavený mystičnosti primitivní germánskou hruběhmotnou mentalitou.

Byl byste býval musel zrichtovat tři themata: "Židovství a pravoslaví", "Židovství a římský katholicismus" a "Židovství a protestantismus"  :)

(Ještě, že jste nezačal thema "Židovství a buddhismus" - to by se to drobilo mnohem víc a mnohem rigorosněji! ;))

Scooolie:

--- Citace: Vodník kdy  7. Listopadu 2008, 19:51:41 ---I já se omlouvám achabovi, že jsme mu zaneřádili thema. Křesťanství je - bohužel - tak rozděleno, že společnou máme snad jen víru v Kristovo božství, vše ostatní - věrouku, Písmo, Tradici, misii, praxi atd. - vidíme tak různě, že lze mluvit o (přinejmenším) třech kulturně-civilisačních okruzích:

1) východní, pravoslavný - mystický, sakrální, "fatalistický"

2) západní římskokatholický (jih) - víc "do světa", praktičtější, effektivnější, počátečně desakralisovaný latinskou praktičností

3) západní protestantský (sever) - zcela tady na zemi, praktický, sociálně charitativní, ovšem desakralisovaný a zcela zbavený mystičnosti primitivní germánskou hruběhmotnou mentalitou.

Byl byste býval musel zrichtovat tři themata: "Židovství a pravoslaví", "Židovství a římský katholicismus" a "Židovství a protestantismus"  :)

(Ještě, že jste nezačal thema "Židovství a buddhismus" - to by se to drobilo mnohem víc a mnohem rigorosněji! ;))

--- Ukončit citaci ---

Tak se mi zdá, že ten Ježíš, že on to byl Germán? Alespoň já v jeho kázáních mystiku nějak nevidím. Jistě, mluvil v podobenstvích,, ale to není mystika.

S tím oddělením tématu to není špatný nápad!

Vodník:

--- Citace: Scooolie kdy  7. Listopadu 2008, 19:59:04 ---S tím oddělením tématu to není špatný nápad!
--- Ukončit citaci ---
Není. Ale ne na tomhle webu, spíš něco pro Granosalis. Taky by to chtělo sehnat nějakého skalního, ale k diskusi ochotného římského katholíka a můžeme si vjet do vlasů!  >:D ;D

Scooolie:
Máte rech. Tady toho necháme. Že bych mailnul Michalu Semínovi?  ;D ;)

Vodník:

--- Citace: Scooolie kdy  7. Listopadu 2008, 20:46:21 ---Máte rech. Tady toho necháme. Že bych mailnul Michalu Semínovi?  ;D ;)
--- Ukončit citaci ---
Bezva nápoš! To je ideální figura: zavilý heretik, ale do diskuse jako drak!  ;D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi