Judaismus > Obecná náboženská debata
Židovství a křesťanství - body styčné a body rozdělující
achab:
--- Citace: zoom kdy 6. Listopadu 2008, 18:55:48 ---otázka je zdali si myslíte, že tento druh misie má v Izraeli oprávnění. ???
--- Ukončit citaci ---
Tento (resp. takovýto ) druh misie vůbec nemá oprávnění. Nejen v Jisroeli. Na souřadnicích totiž nesejde. Ten pán měl (resp. tak by se mi to teda líbilo, neb nařizovat mu nemohu a musím respektovat, že to třeba dělá z lásky k tomu, co miluje) -- když tolik miluje, to co miluje -- nejprve předložit rozumné argumenty a zahájit diskuzi. Kdo ji otevírá neúctou k tomu, co miluje druhý, a ideologickými poučkami, nekoná prospěšně ani pro to/-ho, co/koho miluje. Nota bene - ze všeho nejradši mám ten druh misie, kdy mne samotného začíná zajímat, proč je ten člověk takovej "jinej", humánnější, anebo nebojme se toho slova - lidskej, až to bolí...
Prostě jedna taková nepodařená situace, ale třeba ji někdo vnímá pozitivněji, jako vy, Zoom, naopak zase tu mateřinku s křížkem...
B*H
Vodník:
--- Citace: Scooolie kdy 6. Listopadu 2008, 21:17:02 ---Máte ve Vaší úvaze logický rozpor, popř. problém s poněkud podivnou definici pojmů.
--- Ukončit citaci ---
Kde?
--- Citovat ---Církev je společenstvím všech křesťanů. Proto z definice samé každý křesťan je členem Církve a žádný křesťan nestojí mimo. Člověk, který se nalézá mimo Církev vedenou Kristem prostě není křesťan. A člověk, který je křesťan je automaticky v Církvi vedené Kristem. Tak to vyplývá z Písma.
--- Ukončit citaci ---
To je striktně řečeno zcela správně: "křesťanství" mimo Církev neexistuje. V praxi se ovšem na římské katholíky, protestanty, kopty atd. díváme jako na "jinoslavné" (heterodoxní) křesťany. Jak a proč, to je na delší výklad.
--- Citovat ---Jediná Církev je ta, v jejímž čele je Kristus. A o tom, kdo je jejím čelem ví zase jen B*h.
--- Ukončit citaci ---
Nerozumím. Jakým čelem? ???
--- Citovat ---V tom je ta Vaše pýcha - vy automaticky tvrdíte, že nikdo jiný než vy (pravoslavní) nemůže být křesťanem. Má to někde oporu v Písmu?
--- Ukončit citaci ---
Viz výše. Samozřejmě všude v Písmu se mluví o "Církvi", nikde o "křesťanství". Církev Nového zákona je pravoslavná církev. V průběhu historie od ní odpadávali heretici a schismatici, kteří si slovy achaba "vybírali to, co se jim hodilo". To není nějaká pýcha, to je prosté konstatování historického vývoje, o němž si každý může přečíst, má-li zájem.
--- Citovat --- Ne to není absurdní. Tak je to psáno a tak to je. Vaše legrácky s "mnohavrstevnatostí" jsou typicky pravoslavně-katolickým pohrdáním jasným B*žím slovem, které si ohýbáte podle (své) potřeby.
--- Ukončit citaci ---
Naopak: to vy, protestanti, jste zaslepeni nehoráznou pýchou, jestliže si myslíte, že vám - jednomu každému - stačí se pomodlit a dostanete dar Ducha svatého a rozumíte Písmu stejně jako Církev! To vy si z Písma vybíráte to, co se vám hodí, každý podle toho, co jej šimrá v uších. Proto je vás, sektářů a heretiků, jako máku! ;D O tom, který výklad Písma je správný, rozhoduje celá Církev, ne jeden papež nebo nějaký německý profesor. V tom je právě naše pokora - my si nevymýšlíme - a vaše nepokora - každý víte, "jak to je", stačí se pomodlit... :(
--- Citovat ---Opět omyl. Kdy byl pokřtěn lotr na kříži po Kristově ruce?
--- Ukončit citaci ---
Církev uznává "křest krví", např. u mučedníků, které nestačil nikdo pokřtít. Dokonce je v pravoslaví silné hnutí za kanonisaci Mistra Jana Husa a Jeronýma Pražského, kteří tento křest podstoupili. To jsou ale jasně nestandardní případy.
--- Citovat ---A naopak Matouš 7:22-23.
--- Ukončit citaci ---
To je o všech nehodných křesťanech - orthodoxních i heterodoxních.
Scooolie:
Ta debata nemá smysl Vodníku. Katolíci se už umoudřili, když uznali, že nelze klást rovnítko mezi denominaci a Církev. Jen s pravoslavnými je stále dost legrace. Vaše pýcha, že "Církev Nového zákona je pravoslavná církev" je něco, čemu se lze jen chechtat a za břicho popadat. Vy prostě vůbec neberete v úvahu onoho Mt 7:22-3.
Církev a církevní denominace je cosi rozdílného. Církev s velkým C se nikdy nerovnala ničemu viditelnému - i v prvotních církvi byly různé směry a denominace a rovnítko nikdy neexistovalo. Některé oficiálně akceptované denominace mohly stát mimo Církev a naopak některé, které byly považovány heretické, mohly být fakticky v Církvi.
Vaše představa, že Písmo je něco, čemu člověk nemůže porozumět prostou četbou Písma, a že naopak jsou zde nějaké tajuplné vrstvy, které negují jasná slova Písma, to už je prostě humor katolické úrovně ;D
A ještě veselejší je Váš výrok "O tom, který výklad Písma je správný, rozhoduje celá Církev" :D O správnosti výkladu přece nemá co rozhodovat nikdo, kromě B*ha! Buď výklad správný je nebo není. O tom se nedá hlasovat. I kdyby se 99% všem křesťanů světa shodlo, že správný je nějaký výklad a tento výklad prostě neodpovídal B*ží vůli, tak ten výklad je nesprávný.
Křest krví? :D Muhehehe. A na to jste přišli v Písmu kde? To jste si prostě vymysleli. Hele, vy nám vyčítejte, že si vybíráme co chceme. Vy, kteří si nevybíráte, kteří si prostě připisujete celé další kapitoly ;D
Dělení na nějaké ortodoxní a heterodoxní křesťany je jistě zajímavá lidská konstrukce, ale zcela odporující Písmu. Jsou jen křesťané a nekřesťané. Všechna ta přídavná jména jsou jen lidské nálepky k lepšímu zaškatulkování pro běžnou komunikaci, avšak z hlediska Písma nadbytečné. Nic takového v Písmu není, je to jen další pravoslavné fantazírování.
(S tím "čelem" to byl překlep. Správně "členem")
zoom:
Košer porazku nikomu nevnucuji, at si kdo chce co chce. Ja si tu kravu muzu nechat zabit jak chci (např. šchitou). Vy si muzete nechat zabit prasatko take jak chcete a kazdy si to ve svem kastrulku uvarime podle chuti a na svem taliřku podle sve tradice. A pak si nad cernou kavou muzeme povidat o teologii. Ale nechapu v čem je obyčejná porážka lepší než šchita. Výsledkem je stejně mrtvé zvíře, pokud budete vegetarián ani jedna varianta pro Vás nebude přípustná. Ovšem s misii to nesouvisí. Misionář mi vnucuje myšlenku a antišchitista mi bere můj kus žvance. Děkuji nechci ani jedno.
Scooolie:
--- Citace: zoom kdy 6. Listopadu 2008, 22:14:48 ---Košer porazku nikomu nevnucuji, at si kdo chce co chce. Ja si tu kravu muzu nechat zabit jak chci (např. šchitou). Vy si muzete nechat zabit prasatko take jak chcete a kazdy si to ve svem kastrulku uvarime podle chuti a na svem taliřku podle sve tradice. A pak si nad cernou kavou muzeme povidat o teologii. Ale nechapu v čem je obyčejná porážka lepší než šchita. Výsledkem je stejně mrtvé zvíře, pokud budete vegetarián ani jedna varianta pro Vás nebude přípustná. Ovšem s misii to nesouvisí. Misionář mi vnucuje myšlenku a antišchitista mi bere můj kus žvance. Děkuji nechci ani jedno.
--- Ukončit citaci ---
Neříkám, že vnucujete. Ale co když prostě většina lidí v EU řekne, že se jim košer porážka ekluje a že "tohle u nás nechceme"? Je jedno, jaký k tomu budou mít důvod. Podstatné je to, že přístup je stejný jako s odporem k (slušné a zdvořilé) misii. Jde prostě o to, že něco "mi vadí" a já to "u nás nechci". Proč mi to vadí je celkem jedno, protože to, co bude pro mě pádný důvod, ten druhý vůbec nemusí chápat jako problém. Podstata je jediná - zkousneme to, co nám vadí, a budeme to se skřípěním zubů tolerovat nebo se vydáme cestou zákazů? Pokud zákazy, pak reciprocita samozřejmě.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi