Judaismus > Obecná náboženská debata
Židovství a křesťanství - body styčné a body rozdělující
Vodník:
--- Citace: Scooolie kdy 6. Listopadu 2008, 20:06:50 ---Nepokora v tom, že si troufáte říci, že právě ta Vaše denominace je jediná správná a NIKDO mimo ní nemůže být pravým křesťanem. Kde se ve Vás bere ta pýcha, že si myslíte, že můžete soudit jiné? Jak víte, že to tak je?
--- Ukončit citaci ---
Pletete dvě věci dohromady: naše denominace je pravá ne proto, že je naše, nebo proto, že jsme v ní právě my, ale naopak: my jsme (resp. konkrétně já jsem) v ní proto, že je pravá. Řeč je na tomto místě o víře, věrouce, věrnosti v zachování Tradice apod. Druhá věc jsou lidé: kde čtete něco o tom, že bych někoho (kohokoliv) odsoudil? To, že se někteří křesťané nalézají mimo Církev neznamená, že jsou automaticky zatraceni nebo že se nechovají lépe než mnozí z těch, kteří v Církkvi jsou! Být pravoslavným křesťanem přece není žádná pojistka do Ráje nebo patent na svatost!
--- Citovat ---Jediná svatá apoštolská církev samozřejmě existuje. Ale je to neviditelná "množina" všech skutečných křesťanů, v jejímž čele je Kristus. Žádný papež, patriarcha, diakon, biskup ani žádný jiný člověk neví a vědět nemůže, jaká je v hloubi srdce víra kterého křesťana a koho On do své Církve počítá.
--- Ukončit citaci ---
Tuto formu "neviditelné církve" v pravoslaví neuznáváme. Což samozřejmě nikterak nevylučuje Vaši třetí větu.
--- Citace: Vodník kdy 6. Listopadu 2008, 01:13:13 ---
--- Citovat ---Jen B*h přece ví, kdo je křesťanem skutečným a kdo jen přetvařujícím se nevěřícím. A jen B*h může říci, kdo bude spasen a kdo ne.
--- Ukončit citaci ---
--- Citovat ---To přece nepopírám. Jedno druhé nevylučuje. Jistě jste z mých kommentářů vyčetl, že já naprosto nevylučuju spásu ani u nekřesťanů.
--- Ukončit citaci ---
Popíráte to tím, že říkáte, že kdo není v pravoslavné církvi, tak vlastně není v Církvi vůbec.
--- Ukončit citaci ---
Viz výše: nepopírám.
--- Citovat ---Spása u nekřesťanů? Tedy těch, kdo budou souzeni za své skutky? ::) A mohu vědět, kolik znáte takových svatých, kteří se nikdy ničím neprovinili a u soudu obstojí? Co třeba Jan 3:36
--- Ukončit citaci ---
Nenapsal jste sám o kousek výš hned několikrát, že "jen B*h může říci, kdo bude spasen a kdo ne"? ;) Doslovný výklad toho verše z Jana by znamenal, že kdokoli kdy slyšel o Kristu a odmítl Ho, přijde do pekla. To je zcela absurdní. Text Písma má několikavrstevný výklad.
--- Citovat ---O tom, kdo stojí mimo Církev může rozhodovat jen její hlava - Kristus. A ne nějací lidé s pýchou v srdci.
--- Ukončit citaci ---
O tom, kdo stojí mimo Církev, není třeba diskutovat: je to ten, kdo v ní není pokřtěn. O tom, kdo je opravdovým křesťanem nebo o tom, kdo bude spasen, rozhoduje Kristus.
zoom:
OK jsem xenofobni, pokud me oslovi misionar v PRaze, Berline, Australii, je mi to fuk, reknu mu dekuji nechci a je to v pohode. Je to jeho pravo se o me jako o dusicku pokusit. Ale v Izraeli v jedine zemi, ktera se deklaruje jako zidovska mi to vadi. Nechci aby jste me spatne pochopili, nevadi mi krestane, muslimove, pokud praktikuji svoji viru a nebrani mi praktikovat moji anebo me nepresvedcuji o tom ze mam prestoupit do jejich deparmentu. Mohu si pekne popovidat s katolike, evangelikem koptem apod, ale nechci aby mi rikal v IZraeli, bud jako ja, stejne tak jako ja po nem nechci aby byl zidem.
Scooolie:
--- Citace: Vodník kdy 6. Listopadu 2008, 21:01:17 ---
--- Citace: Scooolie kdy 6. Listopadu 2008, 20:06:50 ---Nepokora v tom, že si troufáte říci, že právě ta Vaše denominace je jediná správná a NIKDO mimo ní nemůže být pravým křesťanem. Kde se ve Vás bere ta pýcha, že si myslíte, že můžete soudit jiné? Jak víte, že to tak je?
--- Ukončit citaci ---
Pletete dvě věci dohromady: naše denominace je pravá ne proto, že je naše, nebo proto, že jsme v ní právě my, ale naopak: my jsme (resp. konkrétně já jsem) v ní proto, že je pravá. Řeč je na tomto místě o víře, věrouce, věrnosti v zachování Tradice apod. Druhá věc jsou lidé: kde čtete něco o tom, že bych někoho (kohokoliv) odsoudil? To, že se někteří křesťané nalézají mimo Církev neznamená, že jsou automaticky zatraceni nebo že se nechovají lépe než mnozí z těch, kteří v Církkvi jsou! Být pravoslavným křesťanem přece není žádná pojistka do Ráje nebo patent na svatost!
--- Ukončit citaci ---
Máte ve Vaší úvaze logický rozpor, popř. problém s poněkud podivnou definici pojmů.
Církev je společenstvím všech křesťanů. Proto z definice samé každý křesťan je členem Církve a žádný křesťan nestojí mimo. Člověk, který se nalézá mimo Církev vedenou Kristem prostě není křesťan. A člověk, který je křesťan je automaticky v Církvi vedené Kristem. Tak to vyplývá z Písma.
--- Citovat ---
--- Citovat ---Jediná svatá apoštolská církev samozřejmě existuje. Ale je to neviditelná "množina" všech skutečných křesťanů, v jejímž čele je Kristus. Žádný papež, patriarcha, diakon, biskup ani žádný jiný člověk neví a vědět nemůže, jaká je v hloubi srdce víra kterého křesťana a koho On do své Církve počítá.
--- Ukončit citaci ---
Tuto formu "neviditelné církve" v pravoslaví neuznáváme. Což samozřejmě nikterak nevylučuje Vaši třetí větu.
--- Ukončit citaci ---
Jediná Církev je ta, v jejímž čele je Kristus. A o tom, kdo je jejím čelem ví zase jen B*h. Nemá nikde ústředí, ani doručovací adresu. V tom je ta Vaše pýcha - vy automaticky tvrdíte, že nikdo jiný než vy (pravoslavní) nemůže být křesťanem. Má to někde oporu v Písmu?
--- Citovat ---
--- Citovat ---Spása u nekřesťanů? Tedy těch, kdo budou souzeni za své skutky? ::) A mohu vědět, kolik znáte takových svatých, kteří se nikdy ničím neprovinili a u soudu obstojí? Co třeba Jan 3:36
--- Ukončit citaci ---
Nenapsal jste sám o kousek výš hned několikrát, že "jen B*h může říci, kdo bude spasen a kdo ne"? ;) Doslovný výklad toho verše z Jana by znamenal, že kdokoli kdy slyšel o Kristu a odmítl Ho, přijde do pekla. To je zcela absurdní. Text Písma má několikavrstevný výklad.
--- Ukončit citaci ---
Ne to není absurdní. Tak je to psáno a tak to je. Vaše legrácky s "mnohavrstevnatostí" jsou typicky pravoslavně-katolickým pohrdáním jasným B*žím slovem, které si ohýbáte podle (své) potřeby.
--- Citovat ---
--- Citovat ---O tom, kdo stojí mimo Církev může rozhodovat jen její hlava - Kristus. A ne nějací lidé s pýchou v srdci.
--- Ukončit citaci ---
O tom, kdo stojí mimo Církev, není třeba diskutovat: je to ten, kdo v ní není pokřtěn. O tom, kdo je opravdovým křesťanem nebo o tom, kdo bude spasen, rozhoduje Kristus.
--- Ukončit citaci ---
Opět omyl. Kdy byl pokřtěn lotr na kříži po Kristově ruce?
A naopak Matouš 7:22-23.
Scooolie:
--- Citace: zoom kdy 6. Listopadu 2008, 21:14:17 ---OK jsem xenofobni, pokud me oslovi misionar v PRaze, Berline, Australii, je mi to fuk, reknu mu dekuji nechci a je to v pohode. Je to jeho pravo se o me jako o dusicku pokusit. Ale v Izraeli v jedine zemi, ktera se deklaruje jako zidovska mi to vadi. Nechci aby jste me spatne pochopili, nevadi mi krestane, muslimove, pokud praktikuji svoji viru a nebrani mi praktikovat moji anebo me nepresvedcuji o tom ze mam prestoupit do jejich deparmentu. Mohu si pekne popovidat s katolike, evangelikem koptem apod, ale nechci aby mi rikal v IZraeli, bud jako ja, stejne tak jako ja po nem nechci aby byl zidem.
--- Ukončit citaci ---
Já to beru :) Ale pak se zase Židé v Praze nesmí divit, pokud jim někdo řekne, ať si dělají košer porážky nebo vozí košer maso do Jeruzaléma, že "nám to tady vadí." ;)
Samuel:
Když už tady, Scooolie, poněkolikáté zmiňujete, že by Vám mohly vadit košer porážky, víte, jak se zachází se zvířaty před a běhěm Vaší běžné porážky. To by mělo vadit všem slušným lidem bez rozdílu. Je to samozřejmě off topic, ale musel jsem zaragovat, protože stále se mi zdá, že směšujete ne zcela dobře srovnatelné. Misionář a zvláště v Israeli si musí být vědom, že o něj není zájem, přesto nemá tu slušnost neobtěžovat. Naproti tomu Vámi stále zmiňované košer porážky jsou jen jinou a zřejmě milosrdnější formou zabití zvířat, než běžně praktikují křesťané. To si nemyslím, že by mělo nebo mohlo někomu v civilizované zemi vadit.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi