Judaismus > Obecná náboženská debata

Židovství a křesťanství - body styčné a body rozdělující

<< < (11/41) > >>

Scooolie:

--- Citace: Samuel kdy  6. Listopadu 2008, 20:02:53 ---
--- Citace: Scooolie kdy  6. Listopadu 2008, 19:53:56 ---
--- Citace: Samuel kdy  6. Listopadu 2008, 19:40:31 ---
--- Citace: zoom kdy  6. Listopadu 2008, 18:55:48 ---Tak dneska jsem měla lekci z židovsko křesťanského dialogu v praxi. Na ulici ,ě oslovil nějaký starší pán, který vypadal jako němec a skutečně také mluvil sice dobře hebrejsky s těžkým německým přízvukem. CHtěl mi vnutit nějaký papírek, který jsem odmítla a pak se mě snažil přesvědčit že kdybycho my židé (jako žid nevypadal, ale kdo ví ....) před 2000 lety pochopili a přijmuli Ježíška tak jsme už dávno mohli být spaseni. Řekla jsem že mě jeho řeči nezajímají, ale on byl neodbytný, tak jsme mu pohrozila policii a to se lekl a odešel lovit jednodušší oběti. Moje otázka je zdali si myslíte, že tento druh misie má v Izraeli oprávnění.  ???

--- Ukončit citaci ---
Tak já bych to přirovnal k tomu, kdyby se mi někdo bez pozvání nacpal do domu a proti mé vůli mi chtěl vnutit nějaký nepotřebný LUX nebo jiný produkt, který skutečně nemám zapotřebí.

--- Ukončit citaci ---

Ale jestli jsem četl správně, tak to nebylo doma, ale na ulici  ;)

Pokud máte na mysli domovem Izrael, pak je tu problém. Misie je typickým znakem křesťanství. Pokud zakážete křesťanskou misii, protože Izrael je židovský stát a misie se Židům nelíbí, pak je jaksi na místě reciprocita. Někde jinde na světě pak může někdo legitimně zakázat Židům něco, co je typicky židovské, "ale nám se nelíbí". Třeba košer porážky...

--- Ukončit citaci ---
Já četl stejně správně jako vy a vy chápete dobře, co jsem měl na mysli. Opravdu si myslím, že paralela - můj dúm pro mně a Israel pro židy (a ty žijící v Israeli zvlášť) - je poměrně v pořádku. Pokud bych měl pokračovat v paralelách, pak typickým znakem pouličních prodejců je jejich neodbytné vnucování. A to, pokud o jejich produkty nemám zájem, je pro mně stejně nepříjemné, jako křesťanská misie týkající se mé osoby.
Takže nemluvím o zákazech, ale o obyčejné lidské slušnosti nevnucovat se tam, kde není zájem.

--- Ukončit citaci ---

Tak jistě. Ten člověk byl otravný a měl toho nechat okamžitě, když byl poprvé odmítnut. TO nepochybně.
Ovšem věta "Israel pro židy (a ty žijící v Israeli zvlášť)" potom jaksi logicky může vést k větě "Polsko pro katolíky" nebo "ČR pro ateisty". A chtěl bych vidět Židy, jak by se tvářili, kdyby jim prostě bylo sděleno, že "tady je to ateistická země a ty vaše košer porážky zakazujeme, včetně dovozu košer zabitého masa".

Scooolie:

--- Citace: Vodník kdy  6. Listopadu 2008, 01:41:48 ---Z pravoslavného hlediska nikdo se nemůže tak nějak volně "zříkat rituálu", jako by to bylo nějaké oblečení nebo boty. Kdokoli si z církevního učení cokoli svévolně vybírá a nebo naopak svévolně zavrhuje, jak se mu to hodí, stává se heretikem a staví se mimo Církev. Církev (ta jediná, pravá) se lidem "nepřibližuje", neboť zde jednak není (nemá být) nějaká vzdálenost mezi Tělem a údy, druhak je-li Církev dokonalá, nemůže se "přiblížením" nijak zlepšit, pouze zhoršit. A připadá-li "běžnému křesťanovi" (viz dále) Církev "divná", "vzdálená", "odcizená", vypovídá to hlavně o tom, nakolik se on sám Kristu odcizil.

--- Ukončit citaci ---
O tom, kdo stojí mimo Církev může rozhodovat jen její hlava - Kristus. A ne nějací lidé s pýchou v srdci.

Samuel:
Scooolie, vy přeci víte, co znamená Israel pro židy. To přeci nechcete srovnávat s Vašimi příklady. Ostatně, když to trochu odlehčím, já maso nejím, takže by mě to osobně nerozhodilo :)

Scooolie:

--- Citace: Samuel kdy  6. Listopadu 2008, 20:15:04 ---Scooolie, vy přeci víte, co znamená Israel pro židy. To přeci nechcete srovnávat s Vašimi příklady. Ostatně, když to trochu odlehčím, já maso nejím, takže by mě to osobně nerozhodilo :)

--- Ukončit citaci ---

Vím. Ale metr musí být stejný. Srovnávat to chci a musím. Chtějí-li Židé rovnost všude na světě, musí ji akceptovat i doma. Chtějí-li to mít doma po svém, pak musí akceptovat nerovnost ve vztahu k sobě ve zbytku světa. Jednoduchá matematika. Aplikuji ji důsledně i na muslimy  ;)

Samuel:

--- Citace: Scooolie kdy  6. Listopadu 2008, 20:17:55 ---
--- Citace: Samuel kdy  6. Listopadu 2008, 20:15:04 ---Scooolie, vy přeci víte, co znamená Israel pro židy. To přeci nechcete srovnávat s Vašimi příklady. Ostatně, když to trochu odlehčím, já maso nejím, takže by mě to osobně nerozhodilo :)

--- Ukončit citaci ---

Vím. Ale metr musí být stejný. Srovnávat to chci a musím. Chtějí-li Židé rovnost všude na světě, musí ji akceptovat i doma. Chtějí-li to mít doma po svém, pak musí akceptovat nerovnost ve vztahu k sobě ve zbytku světa. Jednoduchá matematika. Aplikuji ji důsledně i na muslimy  ;)

--- Ukončit citaci ---
A já jen znovu opakuji. Slušný člověk nedělá věci, které ví, že druhému vadí. Já to také aplikuji na všechny bez rozdílu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi