Judaismus > Obecná náboženská debata
Židovství a křesťanství - body styčné a body rozdělující
776544332:
Tradice s velký "T" ano. Tedy skutečná Tradice. Ovšem ne vše, co je vydáváno za Tradici jí skutečně je. Často je to je balast, navršený během staletí výkladů, komentářů, komentářů ke komentářům.
Pár příkladů:
katolická tradice: mariánský kult se vším co k tomu patří (tvrzení o tom, že Marie byla celý život panna, že je svatá, že je přímluvkyní, že je Královna nebes /sic!/), institut papežství včetně jeho neomylnosti v otázkách víry, uctívání kostí mrtvých (monstrance, apod).
pravoslavná tradice: naprosto neadekvátní vztah k obrazům lidí (ikony)
Na tom, co z tradic je Tradicí a co ne, se nikdy nemůžeme shodnout. Jen by mě zajímalo, na základě čeho Vy usuzujete, zda to neb ono je nebo není Tradice - podle Písma? Víte, že kanoničnost právě těch 4 evangelií a právě těch Pavlových, Petrových a dalších epištol určili ti samí, kteří kanonisovali "mariánský kult", ikony atd.? [/u]
Určili ti samí lidé? Tomu nerozumím, mariánský kult a podobné "tradice" vznikly až o několik století později, ne?
Vader:
Pane ci pani 776544332,
na otazky krestanstvi vam neodpovim, nicmene, nechtel/a byste si zmenit nick ? Zni to jako telefonni cislo :-[
776544332:
--- Citace: Vader kdy 23. Října 2008, 11:15:43 ---Pane ci pani 776544332,
na otazky krestanstvi vam neodpovim, nicmene, nechtel/a byste si zmenit nick ? Zni to jako telefonni cislo :-[
--- Ukončit citaci ---
Třeba to je telefonní číslo, jinak už mám profil trochu více vyplněný, tak snad je i poznat pohlaví...škoda, že jste nedokázal odpovědět, člověk by pak neměl používat argumentaci, když neví a pouze se domnívá...
Scooolie:
--- Citace: 776544332 kdy 23. Října 2008, 11:09:17 ---Tradice s velký "T" ano. Tedy skutečná Tradice. Ovšem ne vše, co je vydáváno za Tradici jí skutečně je. Často je to je balast, navršený během staletí výkladů, komentářů, komentářů ke komentářům.
Pár příkladů:
katolická tradice: mariánský kult se vším co k tomu patří (tvrzení o tom, že Marie byla celý život panna, že je svatá, že je přímluvkyní, že je Královna nebes /sic!/), institut papežství včetně jeho neomylnosti v otázkách víry, uctívání kostí mrtvých (monstrance, apod).
pravoslavná tradice: naprosto neadekvátní vztah k obrazům lidí (ikony)
Na tom, co z tradic je Tradicí a co ne, se nikdy nemůžeme shodnout. Jen by mě zajímalo, na základě čeho Vy usuzujete, zda to neb ono je nebo není Tradice - podle Písma? Víte, že kanoničnost právě těch 4 evangelií a právě těch Pavlových, Petrových a dalších epištol určili ti samí, kteří kanonisovali "mariánský kult", ikony atd.? [/u]
Určili ti samí lidé? Tomu nerozumím, mariánský kult a podobné "tradice" vznikly až o několik století později, ne?
--- Ukončit citaci ---
Nic si z toho nedělejte. Já jsem nejprve také nepochopil, proč se mluví o "těch samých". Nicméně mám za to, že myšleno to bylo tak, že jak v případě kanonizace Písma, tak v případě následných "tradic", to byli vždy lidé (vedení Duchem svatým, of course), kdo rozhodoval....
Vodník:
--- Citace: Scooolie kdy 23. Října 2008, 15:39:10 ---Nicméně mám za to, že myšleno to bylo tak, že jak v případě kanonizace Písma, tak v případě následných "tradic", to byli vždy lidé (vedení Duchem svatým, of course), kdo rozhodoval....
--- Ukončit citaci ---
Ano. Ovšem v případě "mariánského kultu" (:-[), který vznikal od samého začátku, kdy se kanonisovala evangelia a epištoly, to byli zřejmě skutečně titíž lidé.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi