Judaismus > Obecná náboženská debata

Židovství a křesťanství - body styčné a body rozdělující

<< < (30/41) > >>

daniel lehotsky:
k oztakam.4.ta padesiatka,to mal Achab zrejme na mysli 50 spravodlivych zo sodomy a gomory?

Scooolie:

--- Citace: daniel lehotsky kdy 10. Listopadu 2008, 15:45:21 ---Ako k tomu prisli zeny a a deti Jericha ze oni sa stali objektom Bozi moci?Kedysi na Krete (za Osmanskej nadvlady)vypukovali zhruba kazdych dvadsat rokov povstania.Potom prisli jednotky z pevniny,porazili povstanie povrazdili muzov a odplavali.Medzi tym dospeli deti a mladenci a situacia sa opakovala.Nezastavam nazor(lebo to by bolo zas na dlhe debaty o spravnosti anespravnosti).To je historicky fakt.Uzaver si moze spravit kazdy sam.tak isto s potopu,ako k tomu prisli tie deti?Vzdy ked pride uz k takymto rieseniam je zle.takisto vojny,to je uz velmi zle,spatne.K otazke citacie Jan 14,16,treba sa skusit zamysliet preniest vyrok do hladiny ,,mystiky"(drasu,sodu)ci ide o Osobu,alebo urcitu hladinu,stav.(tazko sa popisuje,da sa snad len priblizit)-lebo je dost podobne zvolanie sufijskeho mystika ibn-Halladya ana-l-Hakk ja som Pravda a aj vyrok aham brahmasmi ,,ja som Brahma z upanisad.Celkovo nechcem Zrovnavat(co sa ani neda).Ale mozno by to bolo pochopitelnejsie pre inovercov.teda snad.

--- Ukončit citaci ---

Já tomu rozumím, že to bylo racionální. Z hlediska lidského. Ale jak se to slučuje s tím, že B*h je Dobrý? Provinily se nějak děti z Jericha proti němu, že bylo správné, aby zemřely?

Kdepak mystika. I kdybychom to zkusili mysticky, tak mystikou se pokryje jen první věta. Ale co ta druhá, uvozená slovem "NIKDO"? Ta je myslím jasná jak prásknutí bičem...

Scooolie:

--- Citace: Vodník kdy 10. Listopadu 2008, 15:47:33 ---
--- Citace: Scooolie kdy 10. Listopadu 2008, 14:53:37 ---Kdepak. Šlo o to, zda se B*h smiluje natolik nad nekřesťany, že budou ospravedlněni i oni. A já se ptám, kde má takový názor oporu v Písmu (a opět odkazuji na „Já jsem ta cesta, pravda i život. Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne. - Jan 14:6)
--- Ukončit citaci ---
Šlo o to, že protestantský Bůh a protestantská láska jsou tvrdí, nesmlouvaví a, ano, nemilosrdní. A Janovu evangeliu bez Tradice nemůžete rozumět. Např. tento výrok má (musí mít) i jiný výklad než prvoplánově doslovný...

--- Ukončit citaci ---

Ale no tak... Jaký protestantský B*h a láska? Je jen jeden B*h. A ten je popsán v Písmu. Chcete snad tvrdit, že neprotestanti mají jiné Písmo? Kde je nějaký hodný stařík na obláčku dýmající faječku a rozdávající keksy?  ;D To jistě ne.

Výrok má přesně ten smysl, jaký mu Ježíš dal. NIKDO nemůže přijít k B*hu, než přijetím Ježíše (resp. Ježíšovy cesty). Opravdu netuším, jak by Tradice mohla ovlivnit něco, co se stalo předtím, než Tradice vznikla. Byť nejsem příznivcem oné kupy více či méně zdařilých úvah, mystických vidění a ediktů, jimž se říká Tradice, jsem ochoten vzít na vědomí, že se Tradicí někdo řídí při interpretaci současných událostí. Tj. že se ve světle minulé Tradice interpretuje to, k čemu došlo po jejím vzniku. Ale jak chcete Tradicí interpretovat to, co jí předcházelo? Má snad žák interpretovat učitele? Má komentář měnit význam znění zákona?

Scooolie:

--- Citace: gvodrazka kdy 10. Listopadu 2008, 13:14:36 ---Ad věčné téma: Židovství a křesťanství - body styčné a body rozdělující, ačkoliv by bylo vhodnější toto téma zakončit epilogem ... - "never together".

Pro mne osobně toto téma leží jaksi mimo můj interes.

--- Ukončit citaci ---

Respektuji Váš názor. Ale rovnou říkám, že není zrovna fér. Provinili se konkrétní lidé. A stejně tak konkrétní jiní lidé Židům pomáhali - a velká část z nich byli právě křesťané. Zlobit se na všechny současné křesťany kvůli šoa je stejné, jako bych se já zlobil na všechny současné Židy za to, že Arkadij Gajdamak prodával zbraně pro občanskou válku v Angole, kde umíraly křesťanské děti. Jak jistě uznáte, na Gajdamaka se zlobit mohu. Ale na Vás kvůli tomu těžko.

daniel lehotsky:
 k pokracovaniu...Nikdo.Co to zobrat takto.Osobu zamenit za urcity Stav(vyvojovy) a ci stupen rozvoja.Na jeho dosiahnutie nam sluzia micvot.Zakazy su lahsie, prikazy to uz je iny level,tam dochadza uz ku zmene jedinca.Z druheho sudka,,budte ako deti" alebo ,,prikazy"kazania na Hore a atd.Kto to dodrziava vie isto sam najlepsie ako sa clovek meni.Takze v takom vyznam je jasne ze nikdo neprejde. :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi