Judaismus > Obecná náboženská debata

Židovství a křesťanství - body styčné a body rozdělující

<< < (26/41) > >>

Samuel:

--- Citace: Scooolie kdy 10. Listopadu 2008, 09:12:34 ---Achab:
Pravdy a pravdičky - proč se křesťanství definuje jako exkluzivní? Protože to tak vyplývá z Ježíšových slov: „Já jsem ta cesta, pravda i život. Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne. (Jan 14:6). Nejde o to, zda mohou židé nebo kdokoliv jiný prohlásit, že mají svoji cestu k B*hu. To mohou prohlašovat od rána do večera. Jde o to, že z pohledu drtivé většiny křesťanů (nechme teď disidentské menšiny stranou) se prostě mýlí.
....

--- Ukončit citaci ---
Scooolie, to není útok, ale prosím o vysvětlení. To tedy znamená, že ti všichni, kdo žili před Kristem jsou nebo byli na tom tak mizerně, že neměli možnost cesty k B-hu ?
To se mi opravdu nezdá, že by mohl být B-ží záměr.

Scooolie:
Samuel: Ti, kdo žili před Kristem, nebo jej nepřijali jako mesiáše z jakéhokoliv jiného důvodu, budou souzeni před Soudem za své skutky. Problémem je, že podle Ježíšových slov není nikdo, kdo by před takovým soudem dokázal obstát - nikdo není takový, aby svými proviněními proti Zákonu, nepropadl trestu...

Jaký byl a je B*ží záměr si netroufám spekulovat. On je Pán, ne já. Vrací mě to k otázce? Proč byli pozabíjeni všichni v Jerichu? Proč to tak Pán dovolil? Odpověď stejná - nevím.

Je možné, že bude u Soudu milosrdný i k jiným, než křesťanům. Ale taková spekulace je čistě hypotetická a nemá žádnou oporu v křesťanském Písmu, kde se hovoří jasně (viz onen Jan 14:6).

daniel lehotsky:
Zidia nemozu prijat Jezisovo bozstvo a bez neho nema krestanstvo zmysel.??pravdu"moze mat len jedna skupina.Odkedy prisiel Pavel s terminom,,Israel verus",pravy Izrael,Izrael ducha a srdca na rozdiel od Zidov,ktory su,, Izraelom" len telom a lukasovske(grecke)zrodenie z panny nastalo asi totalne rozhodenie vyhybiek a vztahov.Takze stycne a rozdelujuce body su asi zbytocne mlatenie slamy.a k predestinacii.Snou az tak nesuhlasim.Po jednej stranke posunula ludstvo strasne do predu(po ,,technickej stranke"),ale..V Osviecime spravili Zidia sud  s Hospodinom,so vsetkym co k nemu patri,bol shledan vinnym a odsudeny.Na zaver pozrel rabin na hodinky(kukol na slnko)a uzevrel to,,koniec,je cas vecernej modlitby".Ende.Kdo by predpokladal taky zaver,ze?

daniel lehotsky:
A este k Jerichu.Co takto zobrat v uvahu,ze vsetky nelutostne obrazy,ako aj znicenie Jericha,nam mozu vypovedat,ze su len dve cesty,cesta zivota a cesta smrti.Jericho je predznamenim celeho Kenaanu,zeme kultu plodnost.Neviestka rachab zastava post poamaly velknazky,ked kral(bezmenny)posle ku nej poslov.Vyzvedaci su aj tak zachraneny.Rachab uznavaHospdinovu moc a ze to nieje bozstvo lokalne obmedzene.taka mala moznost.

Samuel:

--- Citace: Scooolie kdy 10. Listopadu 2008, 10:16:46 ---Samuel: Ti, kdo žili před Kristem, nebo jej nepřijali jako mesiáše z jakéhokoliv jiného důvodu, budou souzeni před Soudem za své skutky. Problémem je, že podle Ježíšových slov není nikdo, kdo by před takovým soudem dokázal obstát - nikdo není takový, aby svými proviněními proti Zákonu, nepropadl trestu...
...

--- Ukončit citaci ---
Takže pokud tomu rozumím dobře, ti co žili před Kristem a neměli tedy, i kdyby ho hypoteticky chtěli přijmout, k tomu šanci, jsou vlastně z křesťanského hlediska slovy Ježíše odsouzeni k trestu. Promiňte Scooolie, o Ježíšovi křesťané hovoří jako o milosrdném, ale toto mi opravdu moc milosrdné nepřijde. A pokud nic jiného, tak se mi to zdá krajně nespravedlivé.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi