Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Maharal institute
gvodrazka:
:)
Zoom a Elazar přesně nadhodili to, co mne zajímalo na té věci nejvíce: do jaké míry bude ješiva akceptovat české židovstvo a do jaké míry bude českým židovstvem akceptovatelná... resp. jaká jsou kritéria pro studium na ní atd. atd. :D
gv
eleazar:
--- Citace: Elazar kdy 22. Září 2008, 12:22:02 --- ??? Nejsem si jist, že by Maharal byl dvakrát nadšen, kdyby věděl, že jednou bude jeho jméno propagovat Chabad... Spíš se právě obrací v hrobě.
Jak trefně napsala zoom, chabad (i chasidismus obecně) je české tradici dost cizí. Členové chabadu přicházejí z krajin kulturně odlišných a osobně neznám nikoho z "českých členů" chabadu v Praze. Další problém tohoto institutu je, že stejně na něm čeští židé těžko budou studovat.
--- Ukončit citaci ---
Třeba tam budou studovat Izraelci vyhýbající se branné povinnosti, neboť zde je mnohem levněji a je zde i relativně slušné kulturní zázemí.
Cituji článek: První skupina studentů přišla z Izraele, Jižní Ameriky a USA. Skupinu pravděpodobně studentů-mladíků dávno po rozpuku jsem v pražském Chabadu na vlastní oči viděl a pochybuji velice, že sloužili v armádě.
Max:
Díky gvodrazkovi za odkazy na články. Přidám ještě jeden - na článek + video (!) na webu České televize (odkaz zřejmě přidám také do článku)
https://www.ct24.cz/domaci/29235-prvni-vyssi-zidovska-skola-v-cesku-pripomene-odkaz-rabiho-lowa/
gvodrazka:
:)
Já zase děkuji Vám, pane Maxi, protože jsem všude marně hledal větu:
"Cestuji po celé Evropě a jenom v Praze cítím díky jeho duchovnímu vlivu velkou posvátnost i dnes," komentoval Metzger Löwův přínos. , která mi utekla v TV. :)
gv
zoom:
Tak jsem se na to podivala, na vsechno a jen doufam, ze pro same public relations se nezapomene na to podstatne, totiz dodrzovani micvot. ;), coz u Maharala bylo samozrejme, ale dnes ... No nic, to jen tak na okraj.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi