Judaismus > Obecná náboženská debata
Mesiáni
Elazar:
Tam, kde o Chrámu není ani zmínka (tj. v celé Tóře, Jozuovi, Soudcích a obou knihách Samuelových). Poodtýkám, že veškeré mdlitby, které slouží jako "oběť rtů" jsou jen zástupným "prozatímním" řešením. Koneckonců v Amidě se modlíme za navrácení obětní služby na její místo podle jejích zákonů.
petahyah:
--- Citovat ---
petahyah, pokud jste opravdu natolik natvrdlý, tak ještě jednou - už se to tu řešilo na jiném fóru, info (pokud možno objektivní) jste dostal dokonce i odkaz na velmi zajímavou publikaci narážející na tuto problematiku jsem přihodil... Opravdu je ten váš štrejmlkomplex tak vážný? To je mi opravdu líto...
--- Ukončit citaci ---
Možná jsem natvrdlej, ale já mezi Chabadem a Mesiánama nevidím téměř žádný rozdíl, i když rozdíl může být ve štrajmlech to máte pravdu ;D Otázkou je zda jsou tyto sekty ještě Židé, nebo už ne?! ;D
Scooolie:
--- Citace: achab kdy 23. Září 2008, 16:05:43 ---Scoolie to pojmenoval :
-------------------------------oo------
9) Pokud akceptujeme, že Ježíš vzal na sebe jako Beránek všechny hříchy světa a zemřel smrtí za všechny z nás, které by jinak smrt (nejen fyzická, ale i duchovní) čekala, pak máme situaci, že se můžeme "odvolat" na jeho oběť. Říci: "Panovníku, omilostni mě, vždyť jsem hříšný, ale lituji toho. Trest za mě už odpykal Ježíš". A protože křesťané věří, že takováto zástupná oběť byla a je možná, tak tudy vede cesta spásy.
Vyhnutím se Soudu, který nemůže pro nikoho z nás dopadnout dobře. Pokud nejsme pyšní a nesoudní a jsme schopni poznat, jak porušujeme micvot...
------------------------ooo-----------
A v tom to právě vězí. Pokud akceptujeme. Jenomže to je otázka volby, zda to akceptujeme, protože v *tanachu nás nic nevede k tomu, abychom to akceptovali. A proto platí, tento typ „spásy“ je otázka volby. Nikoli otázka života. Ergo platí: Spásu tohoto druhu nepotřebujeme. Pokud vůbec existuje, protože, jak bylo řečeno – Bůh je nad životem a nad smrtí – tedy on sám zemřít nemůže. A nikdo nemůže zemřít za druhého. Takže i kdyby platil ten tzv. plán spásy (údajně dobře a v symbolech v *tanachu utajený), že smrtí jedince (nebožského) jsou spasení ostatní, tak neplatí samotnej *tanach, který tvrdí – každý za provinění své zemře… nebudou trestáni synové za otce a otcové za syny atd. atp. A to se dostaneme do zvláštní spirály... Josef Albo - a to si dovolil maličko nesouhlasit s Rambamem, o kterém však přesto důsledně a v kolegiální úctě hovoří jako o zaca*l, stanoví tři *ikarim - tři principy důležité pro "spásu".....
--- Ukončit citaci ---
(Omlouvám se, že jsem citát zkrátil, udělal jsem to pro přehlednost, když si lze dohledat původní příspěvek celý)
Já souhlasím s tím, že aby křesťanství dávalo smysl, je nutná víra v pravdivost sdělení Nového zákona. Tj. jsi-li "uvnitř" tak to smysl má, jsi-li venku, tak jen těžko.
Nicméně pořád nevím, jak bez akceptace křesťanského "kroku stranou" vymotat z toho, že přikázání jsou dost přísná a málokdo (nebo abych byl přesný - křesťané říkají nikdo) je nedokáže dodržet. K čemu celé to snažení o dodržení přikázání, když stejně víme, že jsme již selhali či nevyhnutelně selžeme (protože člověk není dokonalý)? Pokud je cenou za porušení přikázání duchovní smrt a Bůh slíbil soudit spravedlivě, tak bude muset odsoudit k takovému trestu. Jak se mu vyhnu? Poukázáním na to, že jsem "svatý", protože jsem za svůj život propadl trestu jen 100x, zatímco soused neznaboh Vomáčka 100.000 x ?
Scooolie:
--- Citace: petahyah kdy 23. Září 2008, 17:03:17 ---
--- Citovat ---
petahyah, pokud jste opravdu natolik natvrdlý, tak ještě jednou - už se to tu řešilo na jiném fóru, info (pokud možno objektivní) jste dostal dokonce i odkaz na velmi zajímavou publikaci narážející na tuto problematiku jsem přihodil... Opravdu je ten váš štrejmlkomplex tak vážný? To je mi opravdu líto...
--- Ukončit citaci ---
Možná jsem natvrdlej, ale já mezi Chabadem a Mesiánama nevidím téměř žádný rozdíl, i když rozdíl může být ve štrajmlech to máte pravdu ;D Otázkou je zda jsou tyto sekty ještě Židé, nebo už ne?! ;D
--- Ukončit citaci ---
Rozdíl tam je. Chabadnici sice mají přístup takový zvláštní, ale nepovažují svého rabína za vtělení Šéfa ani za jeho součást. Křesťané (s výjimkou nepatrných odštěpeneckých skupinek) akceptují Trojjedinost. Ke ztotožnění Schneersona s Šéfem nikdy chabadnici nezašli.
petahyah:
--- Citace: Elazar kdy 23. Září 2008, 16:59:21 ---Tam, kde o Chrámu není ani zmínka (tj. v celé Tóře, Jozuovi, Soudcích a obou knihách Samuelových). Poodtýkám, že veškeré mdlitby, které slouží jako "oběť rtů" jsou jen zástupným "prozatímním" řešením. Koneckonců v Amidě se modlíme za navrácení obětní služby na její místo podle jejích zákonů.
--- Ukončit citaci ---
Oni jsou ty oběti rtů pohodlnější a výhodnější. Šmone esre asi moc nefunguje ;D Mluvit je něco jiného než chtít a udělat. ;D >:D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi